EDU.STOMATOLOGIE

Dinții de lapte. Care este ordinea apariției lor și când se schimbă

dintii3
Mugurii dinților de lapte încep să se dezvolte din a 14-a săptămână de sarcină, chiar dacă erup mult mai târziu. Primii dințișori care apar sunt incisivii centrali inferiori (adică acei doi dinți de jos, situați la mijlocul mandibulei), și tot ei sunt și primii care cad, fiind înlocuiți de dinții permanenți.

Ce sunt dinții de lapte

Dinții de lapte sunt primii dinți care îi apar unui om și sunt la fel de importanți ca dinții permanenți. Aceștia sunt dinți temporari, adică sunt prezenți până la o anumită perioadă de timp, apoi cad și sunt înlocuiți de dinți permanenți.

Formarea dinților de lapte începe încă din perioada fetală, astfel că până la naștere, copilul are 20 de muguri dentari: 10 situați pe arcada superioară și 10 pe arcada inferioară. Erupția dinților debutează după vârsta de 6 luni.

Când apar dinții de lapte (erupția dinților)

Dinții de lapte apar într-o ordine bine stabilită. Astfel, ordinea creșterii dinților este următoarea:

  • incisivi centrali inferiori - apar între 6 - 10 luni;
  • incisivii centrali superiori - apar între 8 - 12 luni;
  • incisivii laterali superiori - apar între 9 - 13 luni;
  • incisivii laterali inferiori - apar între 10 - 16 luni;
  • primii molari în partea superioară - apar între 13 - 19 luni;
  • primii molari în partea inferioară - apar între 14 - 18 luni;
  • caninii superiori - apar între 16 - 22 de luni;
  • caninii inferiori - apar între 17 - 23 de luni;
  • molarii secundari inferiori - apar între 23 - 31 de luni;
  • molarii secundari superiori - apar între 25 - 33 de luni.

Când apar primii dinți la bebeluși, începând cu dinții incisivi, oasele feței încep să se dezvolte și mai mult. În acest mod, se creează spațiul necesar pentru dentiția permanentă.

👉Erupția danturii la bebeluși poate fi însoțită și de unele simptome neplăcute, care creează disconfort. Află ce remedii există și cum poți ameliora simptomatologia, citind articolul Totul despre eruptia dentara la bebelusi: cand apare, cat timp dureaza si cum poti ameliora simptomele .

Cum se îngrijesc dințișorii de lapte

Contrar credinței populare, dinții de lapte necesită îngrijire la fel ca și în cazul dinților permanenți. Înainte să erupă, părinții ar trebui să maseze gingia copilului, pentru ca dințișorii să iasă mai ușor.

Pentru a ne asigura că igiena orală a celor mici este corect realizată, este recomandat ca părinții să supravegheze copiii în timpul periajului dentar.

Chiar dacă își doresc să se spele pe dinți singuri, este important ca părinții să acorde atenție maximă acestui proces, pentru a verifica mai ales dacă cel mic realizează corect mișcările de curățare a dințișorilor și petrece cel puțin 3 minute pentru curățarea atentă a danturii.  

Igiena optimă

De la vârsta de 3 ani, copilul ar trebui să se spele singur pe dinți și măsele.

Procedura trebuie să dureze cel puțin trei minute. Și dințișorii de lapte se pot caria, iar cariile evoluează mult mai repede la copii decât la adulți. O igienă orală corect realizată poate asigura celor mici o dezvoltare sănătoasă a danturii.

Regulile pe care părinții trebuie să le respecte în ceea ce privește igiena dinților celor mici nu diferă foarte mult de cele ale igienei orale la adulți.

Ceea este cel mai important de reținut este că periajul dentar trebuie realizat de cel puțin două ori pe zi, dimineața, după prima masă a zilei, și seara, înainte de culcare.

În cazul în care este posibil, este recomandat ca periajul dinților de lapte să fie realizat chiar după fiecare masă sau gustare. Suplimentar, poți adăuga în rutina copiilor și utilizarea aței dentare și a dușului bucal. Acestea au rolul de a îndepărta resturile alimentare și placa bacteriană, ceea ce scade riscul de carii dentare și afecțiuni gingivale, precum parodontoza.

În funcție de vârsta copilului, sunt recomandate periuțe de dinți cu mărimi potrivite dimensiunii cavității orale și cu mânere adaptate pentru cei mici.

Este de preferat să alegi o periuță de dinți cu peri moi, pentru a nu cauza sângerări gingivale sau chiar afectarea smalțului dentar. De asemenea, există paste de dinți speciale pentru copii, cu diferite arome, care pot transforma experiența periajului dentar într-o adevărată plăcere.

dintii2

Alimentație echilibrată

Pentru a reduce riscul apariției și a evoluției cariilor dentare, este indicat să fie redus și numărul gustărilor dulci. Medicii pedodonți recomandă o singură gustare dulce pe zi, iar după consumul acesteia, să se realizeze periajul dinților.

Când trebuie să aibă loc prima vizită la stomatolog

Copiii trebuie să meargă la stomatolog din timp, iar părinții au un rol foarte important în prevenirea problemelor dentare ale celui mic. Prima vizită în cabinet trebuie să fie în jurul vârstei de 1 an jumătate – 2 ani sau chiar mai devreme, înainte să apară dureri sau necesitatea unor manopere stomatologice laborioase.

👉Durerea de dinți la copii poate avea multiple cauze. Citește care pot fi acestea și cum pot fi ameliorate din articolul Durerea de dinti la copii. Primul ajutor si sfaturi de urmat pentru un tratament eficient .

Întâlnirea cu medicul pedodont face parte din etapele importante pe care copilul le are de parcurs la început de drum și care își pun amprenta în creșterea și dezvoltarea sa ca viitor adult cu o dantură sănătoasă.

Prima vizită la stomatolog poate reprezenta una dintre acele amintiri care îl vor influența pe cel mic întreaga viață. Astfel, cu cât prima vizită la medicul stomatolog este mai plăcută, cu atât copilul își va dori să se reîntoarcă pe scaunul stomatologic, iar vizitele la medicul dentist vor reprezenta pentru el experiențe pline de zâmbete.

În cadrul Regina Maria Dental Clinics, primele vizite la medicul pedodont reprezintă începutul călătoriei spre lumea magică a lui TUTI, Dințișorul Zurliu. Clinica special destinată celor mici este locul unde copiii se simt la fel ca într-un loc de joacă. Personajele de poveste special create pentru ca cei mici să se simtă în largul lor, jocurile pe care le găsesc încă de la intrarea în clinică, sistemul de recompense cu pin-uri ce reprezintă personajele jocurilor, dar și întreaga atmosferă din clinică le oferă încredere copiilor și îi ajută să scape de frica pentru intervențiile stomatologice. 

dintii1

Întrebări frecvente

Ca părinte, poți avea nelămuriri cu privire la metodele potrivite de îngrijire a dinților de lapte ai copilului tău. Pentru a afla răspunsul la întrebările tale, întreabă medicul stomatolog și află de la acesta cele mai potrivite sfaturi personalizate despre cum poți avea grijă de sănătatea danturii micuțului tău.

În plus, pentru a avea o imagine și mai clară, ți-am pregătit o serie de întrebări frecvente și răspunsuri.

Când cad dinții de lapte?

De obicei, după vârsta de 5 ani, copiii încep să-şi piardă dinţii de lapte. În majoritatea cazurilor, căderea dinților de lapte urmează schema dinților de lapte, după cum urmează:

  • incisivii centrali inferiori sunt schimbați în jurul vârstei de 6 - 7 ani;
  • incisivii centrali inferiori sunt schimbați în jurul vârstei de 6 - 7 ani;
  • incisivii laterali superiori sunt schimbați după 7 - 8 ani;
  • incisivii laterali inferiori sunt schimbați în jurul vârstei de 7 - 8 ani;
  • primii molari și molarii secundari sunt schimbați în jurul vârstei de 10 - 12 ani;
  • caninii sunt schimbați între 11 - 12 ani.

Dacă te întrebi la ce vârstă cad dinții copilului tău, află că procesul are o ușoară variabilitate. Vârsta erupției dinților permanenți poate fi ușor diferită de la persoană la persoană. Cu toate acestea, dacă dinții permanenți încep să apară, iar dinții de lapte nu au căzut, este momentul să consulți medicul stomatolog.

Ce înseamnă dacă ai un dinte căzut care nu mai crește?

În unele situații, pot apărea întârzieri în creșterea dinților permanenți.

Această întârziere poate fi de cauză fiziologică, când dintele erupe și se formează normal, sau poate fi dată de unele anomalii dentare, precum:

  • dintele nu are suficient loc să se dezvolte;
  • dinții învecinați sunt înghesuiți.

👉Când dinții sunt înghesuiți, nu doar aspectul estetic are de suferit, ci și funcționalitatea danturii la copii și adulți. Netratată, această anomalie conduce la o igienă deficitară și la un risc mai mare de a dezvolta carii dentare, boli gingivale și chiar pierderea dinților. Află care sunt opțiunile de tratament din articolul Cat costa un aparat dentar si cum il alegi. Totul despre pretul aparatului dentar .

Pentru a afla care este cauza întârzierii în apariția dinților la copii, consultă medicul stomatolog. Acesta poate face o radiografie a dinților de lapte, pentru a determina cu exactitate cauza.

Sănătatea dinților de lapte afectează dinții definitivi de la copii și adulți?
Da, orice afecțiune apărută la dinții de lapte poate avea consecințe serioase asupra dinților definitivi și a mușcăturii corecte. Cu alte cuvinte, pierderea timpurie a dinților de lapte poate face ca dinții permanenți să crească strâmbi. Una dintre cauzele căderii precoce a dinților este reprezentată de cariile dinților de lapte.

👉Cariile dentare sunt asimptomatice în primele stadii de evoluție. Ulterior, acestea au manifestări care creează durere și disconfort. Articolul Ce sa faci atunci cand te doare o masea cariata  îți prezintă ce opțiuni de tratament există pentru tratarea cariilor dentare.

În cât timp cresc dinții definitivi?

Perioada de timp în care un dinte crește este foarte variabilă. Aceasta este influențată de:

  • factorii genetici;
  • anomaliile dentare prezente;
  • afecțiunile cavității bucale.


Debutul erupției dentiției permanente are loc în jurul vârste de 6 ani și se încheie pe la aproximativ 12 ani. Este important de menționat că nu toți dinții cresc în același timp și că pot exista variații în timpul de apariție al fiecărui dinte. În medie, dezvoltarea completă a unui dinte durează câteva luni.

În cazul în care ești în căutarea unei experiențe excepționale și a unor medici profesioniști, care să pună pe primul loc sănătatea pacientului, sună pentru o programare în cadrul Regina Maria Dental Clinics. Aici, vei găsi medici stomatologi cu experiență, orientați spre observarea și analiza dinților copilului tău. Nu uita că vizita la medicul dentist trebuie făcută la vârste fragede, iar monitorizarea dinților de lapte trebuie realizată periodic. În acest mod, te asiguri că dinții cresc și se dezvoltă normal, iar copilul tău devine un adult ce are un zâmbet frumos și strălucitor.

Bibliografie:

  • www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/deciduous-teeth#when-will-deciduous-teeth-come-in, accesat la data 21.04.2024;
  • www.betterhealth.vic.gov.au, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/teeth-development-in-children, accesat la data 21.04.2024;
  • www.hovedentalclinic.co.uk, https://www.hovedentalclinic.co.uk/blog/milk-teeth/, accesat la data 21.04.2024;
  • www.news-medical.net, https://www.news-medical.net/health/What-are-Milk-Teeth.aspx, accesat la data 21.04.2024.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.