EDU.STOMATOLOGIE

Stadiile parodontozei. De ce e bine să acționezi încă de la început

Primul semn al bolii parodontale este sângerarea gingiilor. Contrar multor mituri întâlnite, există tratament pentru parodontoza avansată, acesta realizându-se de către medici stomatologi specialiști chiar și atunci când credeai că este prea târziu. Află de ce este bine să te prezinți din timp la medicul stomatolog, care sunt stadiile acestei afecțiuni orale și care sunt factorii de risc care conduc la apariția parodontozei, din articolul următor.

Ce este, de fapt, parodontoza

Boala parodontală este acea afecțiune de tip inflamator, care slăbește țesuturile de susținere a dinților și determină pierderea lor în timp. Adesea, această boală apare din cauza unui dezechilibru între sistemul imunitar și flora bacteriană orală. Totodată, parodontoza apare și în urma unei igiene dentare incorecte, care, în timp, din cauza resturilor alimentare rămase în șanțurile interdentare, formează placa bacteriană.

Factori de risc ce duc la apariția parodontozei

Faptul că mulți pacienți cred că o sângerare gingivală este un lucru normal, atunci când folosesc ața dentară sau în timpul periajului dentar, poate agrava parodontoza, atunci când se prezintă târziu la medicul stomatolog.

„În primul rând, pacienții trebuie să știe că gingiile sănătoase nu sângerează. Totuși, atunci când apar sângerări gingivale, cauza cea mai frecventă o reprezintă gingivitele. Gingivitele se pot recunoaște atunci când gingia este mărită în volum sau inflamată, când prezintă o paletă de culori variată, de la un roșu aprins, la un roșu violaceu și când sângerează la cele mai mici atingeri. Totodată, putem vorbi de un periaj agresiv. Din dorința de a realiza un periaj cât mai bun, o igienă cât mai bună, pacienții exercită o presiune foarte mare la nivelul periuței de dinți și lezează gingia”, explică Dr. Cosmina Enescu, medic stomatolog, specialist parodontolog, în cadrul Regina Maria Dental Clinics.

Netratată la timp, boala parodontală distruge țesuturile de susținere a dinților, asta înseamnă implicit osul maxilar. De asemenea, apare mobilitatea dentară, iar dinții pot cădea brusc sau atunci când ajungi la clinică este nevoie de extracția acestora.

Printre factorii de risc ce se întâlnesc în paradontoză putem enumera: abcese dureroase, modificarea poziției dinților, ceea ce poate duce la probleme de masticație, expunerea rădăcinilor dinților.

Cum evoluează parodontoza de la gingivită la parodontita profundă

La fel ca în cazul oricărei alte afecțiuni orale, boala parodontală are diferite stadii. În prima etapă vorbim despre gingivită, care reprezintă o inflamație cronică a suprafeței gingivale. Dacă tratamentul este realizat la timp și în mod corect, gingia se vindecă complet.

Însă în cazul în care, vizita la stomatolog se amână, gingivita se tranformă în parodontită superficială. Astfel că gingia va începe să se retragă și să se formeze un spațiu între gingie și dinte, unde vor intra bacterii. Ulterior, acestea vor duce la apariția pungilor parodontale. De asemenea, atunci când apare parodontita va apărea și retracția gingivală, iar dinții vor deveni sensibili în timpul periajului dentar sau în timp ce consumăm alimente foarte reci sau fierbinți.

Ultimul stadiu al parodontozei și cel mai avansat este reprezentat de parodontita profundă, iar în acest caz pacientul se confruntă cu toate simptomele specifice gingivitei și parodontitei superficiale, însă, mult mai intense.

Stadiile parodontozei, simptome și tipuri de tratament

Parodontoza este o afecțiune microbiană, localizată la nivelul țesuturilor de susținere a dinților și a țesuturilor moi, adică a oaselor maxilare și a gingiilor. O serie de simptome ale bolii parodontale sunt gingiile inflamate, roșii, sângerarea acestora, halitoza (respirația urât mirositoare), dureri la mestecarea alimentelor. Parodontoza poate evolua astfel:

Gingivita

Este prima etapă a parodontozei, care determină, atât o inflamare a gingiei, cât și schimbarea culorii acesteia, dintr-un roz, într-un roșu sau roșu violaceu.

Simptome

Un simptom al gingivitei este sângerarea gingivală, în timpul periajului dentar sau poate apărea chiar și spontan. Totodată, halena sau respirația urât mirositoare se află și ea pe lista acestor semne, care determină apariția gingivitei.

Tratament pentru parodontoză în stadiul gingivitei

Tratamentul gingivitei implică o igienizare profesională în clinică, adică un detartraj, un periaj profesional și air flow, pentru a îndepărta complet tartrul și placa bacteriană de pe dinți. Bineînțeles, odată cu stoparea afecțiunii gingivale, pacienții trebuie să acorde o importanță foarte mare igienei orale și anume: să-și perieze dinții, de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, și să folosească ața dentară și apa de gură.

Parodontita superficială

Atunci când gingivita nu este tratată la timp apare parodontita superficială. Cu timpul, gingia se retrage și astfel se formează un spațiu între gingie și dinte, unde intră bacterii, care, ulterior, duc la apariția pungilor parodontale.

Simptome

Primul simptom al parodontitei superficiale este apariția sensibilității dentare în timpul periajului sau în timp ce consumi alimente foarte reci sau fierbinți. De asemenea, aspectul gingiei este modificat și apar mâncărimi sau chiar usturimi gingivale, stare de disconfort sau chiar durere. Nu în ultimul rând, atunci când parodontita superficială este instalată, apare și senzația de dinte egresat, adică un pic înălțat față de planul ocluzal.

Tratament pentru parodontoză în stadiul parodontitei superficiale

Atât parodontita superficială, cât și cea avansată necesită un tratament mai complex și de lungă durată, fiind vorba în principal de terapia laser. Această opțiune este nedureroasă și non-invazivă, înlătură microbii și țesuturile alterate, stimulează vindecarea, reduce suferința postoperatorie și necesitatea de administrare a antibioticelor. Tratamentul cu laser poate completa terapia în boala parodontală clasică în etapele inițiale și reprezintă o alternativă de succes în etapele chirurgicale și de biostimulare.

Parodontita profundă

Parodontoza avansată implică pierderi osoase importante și mobilități dentare semnificative. Aceasta poate afecta și tinerii, iar în cazul acestora parodontita este una cu o evoluție agresivă.

Simptome

În stadiul avansat al bolii parodontale, pacientul are toate simptomele specifice parodontitei superficiale, însă, mult mai intense. Pe lângă acestea, apar și tulburări masticatorii, fonetice, estetice, din cauza mobilităților dentare. În lipsa unui tratament, acest stadiu al bolii parodontale duce la pierderea dinților.

Tratament pentru parodontoză în stadiul parodontitei profunde

Tratamentul pentru parodontoza avansată poate fi unul de natură chirurgicală, de exemplu, un chiuretaj parodontal în câmp deschis, realizat sub anestezie locală, urmat de tratamentul cu laser. De asemenea, poate fi necesară adiția osoasă, pentru refacerea volumului osos pierdut, și tratamente pentru regenerare, adică grefe gingivale.

De ce e importantă vizita la medicul dentist atunci când parodontoza se află în stadiul de gingivită

Pentru a stopa evoluția bolii parodontale se recomandă vizitele regulate la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni. În cadrul acestora se realizează o igienizare profesională, care printr-un detartraj și un periaj profesional se va îndepărta tartrul și placa bacteriană. Totodată este important să se realizeze zilnic și în mod corect rutina de îngrijire orală. Printr-un periaj dentar, dimineața și seara, și folosirea mijloacelor complementare de curățare, precum ața dentară și apa de gură, te asigură că previi din timp afecțiunile dentare și te bucuri de o dantură sănătoasă.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.