EDU.STOMATOLOGIE

Sângerarea după extracția dentară. De ce apare, cât durează și sfaturi pentru o recuperare rapidă

Extracția dentară este intervenția chirurgicală de îndepărtare a unui dinte afectat, ce nu mai poate fi salvat prin alte metode sau proceduri terapeutice. De cele mai multe ori, extracția dentară se efectuează dacă infecția, netratată, a dus în timp la o mobilitate crescută a dintelui sau atunci când dintele este cariat complet și nu mai poate fi salvat, ori când retracția gingivală este mare.

În mod natural după o extracție dentară apare și sângerarea. Asta pentru că țesuturile de susținere ale dintelui sunt afectate. Află din articolul următor, motivul pentru care apare sângerarea și ce pași trebuie să urmezi pentru o recuperare rapidă.

De ce apare hemoragia după extracție

Sângerarea după extracția dentară poate fi sistemică sau locală. În cazul celor sistemice, discutăm despre boli care afectează modul în care sângele se coagulează sau utilizarea unor medicamente, care țin în loc sângele, cum ar fi anticoagulantele sau medicamentele hormonale. Persoanele care se confruntă cu hipertensiunea arterială, boli vasculare, anemie sau consumă alcool sunt predispuse la sângerări prelungite, după o extracție dentară.

Cât despre sângerările locale, află că acestea sunt provocate de un vas de sânge, care este afectat în timpul intervenției de extracție sau atunci când se infectează alveola dintelui extras.

Cât timp durează sângerarea după extracția dentară?

După 60 de minute de la extracția dentară se formează un cheag de sânge, care are rolul de a opri sângerarea. Stai fără griji! Medicul chirurg va folosi câteva comprese sterile pentru a bloca hemoragia.

Atunci când afli că extracția dentară este necesară pentru sănătatea danturii tale poate fi un moment dificil, mai ales că este considerată una dintre cele mai dureroase proceduri stomatologice. În prezent, această procedură este realizată doar atunci când tratamentul de canal realizat la microscop nu mai este o soluție. Extracția dentară, asemenea multor intervenții stomatologice este realizată sub anestezie locală pentru a te bucura de maxim confort.

Ce poți face pentru o recuperare rapidă

Succesul unui tratament depinde atât de modul în care a fost realizat, cât și dacă urmezi indicațiile medicului. În acest caz, este important ca în primele zile după procedura chirurgicală să acorzi o atenție sporită atât alimentației, cât și igienei orale.

În primele 48 de ore post-extracție se recomandă o dietă cu mâncăruri moi. O activitate intensă poate duce la sângerări, de aceea medicii stomatologi îți propun să eviți ridicarea unor greutăți, în primele 2-3 zile de la extracție. De asemenea, în perioada imediat următoare extracției dentare este important să urmezi tratamentul medicamentos prescris de către medic. Controlul stomatologic periodic scoate în evidență toate problemele dentare. Ascultă sfatul specialistului și ai grijă la igiena orală.

Atunci când dintele este extras, în locul său rămâne un loc gol, iar acest spațiu este numit de către medicii stomatologi alveolă dentară. Această alveolă goală este situată atât la nivelul gingiei care înconjoară dintele, cât și la nivelul osului maxilar.

Ce nu ai voie să faci după o extracție dentară

Este recomandat ca în primele 24 ore după intervenție să evităm clătirea gurii pentru a nu îndepărta cheagul de sânge format în locul extracției, să nu consumăm alimente sau băuturi fierbinți, să avem o alimentație lichidă ori semi lichidă și să nu atingem zona respectivă cu limba ori cu mâna.

Cât despre igiena orală, trebuie să știi că locul unde a fost scos dintele este important să-l păstrezi curat. Nu trebuie periat cu putere direct locul extracției, pentru a preveni dislocarea cheagului de sânge. Se folosește o periuță moale începând de a doua zi. Totodată, este indicat să nu fumezi 48-78 de ore după extracția dentară.

Implantul dentar este soluția potrivită pentru înlocuirea unui dinte

În momentul în care ai pierdut dintele natural este recomandat să-l înlocuiești cât mai repede cu un implant dentar. În caz contrar, cu timpul, dinții vecini se înclină pentru a acoperi spațiul rămas liber, iar întreaga mușcătură se modifică. Odată cu pierderea dintelui natural, osul începe să se macine, iar volumul osos scade considerabil. Tocmai de aceea, tratamentul cu implant dentar într-o zi reprezintă cea mai sigură și eficientă soluție.

De asemenea, implanturile dentare sunt extrem de durabile. Astăzi, implantologia a evoluat extrem de mult și dacă sunt îngrijite în mod corespunzător, implanturile durează și zeci de ani. Implanturile reproduc în proporție de circa 95% capacitatea naturală de a mușca și mesteca.

Cu ajutorul tratamentului cu implant dentar și stima de sine a pacienților crește. De exemplu, atunci când unei persoane îi lipsesc mai mulți dinți, obrazul îi „cade”, iar fața pare mai îmbătrânită. Cu ajutorul implantului, aspectul fizic se îmbunătățește considerabil.

Intervenția de înlocuire a dintelui cu un implant dentar se poate realiza atât în cadrul aceleași ședințe, ce implică extracția, sau maxim la 2 luni după intervenția de înlăturare a dintelui. Este foarte important ca dintele să fie înlocuit cât mai curând posibil cu un implant, deoarece funcția de masticație nu va suferi modificări și te poți bucura de o dantură sănătoasă și un aspect plăcut al zâmbetului pentru mult timp.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.