EDU.STOMATOLOGIE

Gutiera de contenție. Când este recomandată, cum se poartă, cum trebuie îngrijită și preț

gutiera1
Gutiera de contenție este ultima etapă a tratamentului ortodontic, iar purtarea acesteia imediat după îndepărtarea aparatului dentar este absolut necesară. Această gutieră vine în completarea tratamentului ortodontic și păstrează rezultatul obținut, adică o dantură aliniată și o mușcătură corectă obținute după purtarea aparatului dentar.

În articolul următor, vom afla de la medicii stomatologi specialiști în ortodonție și ortopedie dento-facială, de la Regina Maria Dental Clinics, toate informațiile necesare despre gutiera de contenție.

Cum se poartă gutiera dentară de contenție?

Gutiera dentară de contenție este una din variantele de aparate de contenție dentară ce se poartă după ce s-a încheiat tratamentul ortodontic activ. În primele luni după ce s-a finalizat purtarea aparatului dentar, riscul de recidivă este mare, tocmai de aceea este foarte importantă purtarea unei forme sau a alteia de retainer dentar.

De asemenea, la început, gutiera de contenție trebuie purtată atât pe timpul zilei, cât și noaptea. Ulterior, aceasta va fi recomandată doar pe timpul nopții. Însă, toate aceste detalii se vor stabili doar împreună cu medicul ortodont, în funcție de anomaliile dentare pe care le aveai înainte să porți aparatul dentar.

Dacă îți dorești să te bucuri de un zâmbet frumos, dar și de o dantură sănătoasă, medicul ortodont te poate ajuta cu recomandări personalizate despre tratamentul cu aparat dentar.

Iată ce tipuri de aparate dentare exista, când este recomandat fiecare dintre ele și ce avantaje implică fiecare!

Contenția poate fi de două feluri, realizată cu două tipuri de gutiere dentare:

  • Mobilă
  • Fixă

Cea mobilă este foarte asemănătoare cu aparatul dentar invizibil Invisalign și este realizată dintr-o gutieră ortodontică transparentă, care se atașează pe dinți. Contenția mobilă se poate detașa ușor și este foarte important să o îndepărtezi atunci când trebuie să mănânci, pentru a evita deteriorarea și spargerea acesteia.

Contenția fixă este realizată dintr-un aliaj metalic și este atașată pe partea interioară a dinților din față. Atunci când alegem o astfel de contenție, este foarte important să realizăm un periaj dentar cât mai corect, după fiecare masă, și să utilizăm mijloacele adjuvante de curățare, precum apa de gură sau dușul bucal.

Indiferent de tipul de contenție care îți este recomandat imediat după încheierea tratamentului ortodontic, durata de purtare se stabilește doar împreună cu medicul specialist.

Ce este gutiera de contenție (retainer)?

Gutiera (retainerul) este printre cele mai comode forme de contenție și este realizată dintr-un plastic transparent, care se poate da jos de pe dinți ori de câte ori este nevoie.

În plus, dacă din anumite motive nu s-a putut finaliza tratamentul protetic odată cu cel ortodontic și lipsesc unul sau mai mulți dinți, aceștia pot fi adăugați în forma gutierei, refăcându-se astfel aspectul estetic.

Una dintre cele mai moderne și mai avantajoase soluții de protezare în cazul absenței unui dinte este reprezentată de implantul dentar. Descoperă in ce consta un implant dentar, cui îi este recomandat, care sunt avantajele sale și dacă acesta poate fi potrivit și în cazul tău!

Când este recomandată gutiera de contenție (aparatul de contenție)?

În primele 2-3 luni, aparatul de contenție se poartă tot timpul. Aceasta se dă jos doar pentru a lua masa sau a ne spăla pe dinți. Apoi, în următoarele luni, se poartă doar noaptea.

Gutiera de contenție trebuie diferențiată de gutiera de noapte (gutiera de bruxism), destinată protecției dinților în cazul persoanelor care suferă de bruxism. Descoperă cand este recomandata gutiera de bruxism si care sunt avantajele sale!

Durata purtării unei gutiere de contenție depinde de felul și gravitatea anomaliei tratate. În principiu, se renunță la purtarea acesteia treptat, pentru a tatona riscul de recidivă.

gutiera2

Cum trebuie îngrijită gutiera?

Gutiera de contenție se îngrijește foarte ușor: se spală cu grijă, cu o periuță dentară și săpun lichid sau cu o pastă de dinți. Apa folosită trebuie să fie rece sau călduță, în niciun caz fierbinte, pentru că se poate deforma.

De asemenea, este indicat să ținem zilnic gutiera în puțină apă, timp de câteva minute. În recipientul cu apă este necesar să punem o pastilă efervescentă antibacteriană, pentru a realiza o dezinfecție corectă a acesteia. Abia după acest tratament, purtarea gutierei poate fi reluată.

Gutiera dentară de contenție - preț

Atunci când vine vorba despre o gutieră dentară, prețul este diferit pentru fiecare pacient în parte, în funcție de recomandarea medicului ortodont și tipul de material folosit. Costul acesteia pornește de la 460 lei, pentru un retainer colat, sau 580 lei, pentru un aparat de retenție mobilizabil și poate crește până la 4400 lei, pentru aparatul Invisalign.

Așadar, în cadrul Regina Maria Dental Clinics le oferim tuturor pacienților soluția potrivită pentru rezolvarea oricărui tip de problemă stomatologică, iar pentru mai multe detalii privind costurile serviciilor de ortodonție, puteți accesa pagina special destinată prețurilor.