În următoarele rânduri, vei afla de câte tipuri este malocluzia, care sunt cauzele ce duc la alinierea incorectă a dinților, care sunt posibilele complicații, dar și ce tratamente sunt recomandate pentru corectarea acesteia.
Ce este ocluzia dentară?
Ocluzia dentară reprezintă modalitatea prin care dinții superiori se ating cu dinții inferiori, astfel încât să fie posibilă realizarea unor acte funcționale precum:
- masticația;
- deglutiția (înghițirea);
- fonația.
Ocluzia dentară corectă este foarte importantă pentru funcționarea optimă a articulației temporo-mandibulare, adică a articulației dintre maxilar și craniu. O mobilitate bună a acestei articulații îți permite să mesteci alimentele ușor, fără disconfort.
Cum arată mușcătura corectă?
O mușcătură corectă poate fi identificată prin modul în care dinții arcadei superioare se suprapun peste cei ai arcadei inferioare. Când gura este închisă, o poziție corectă a dinților poate fi identificată prin:
- arcada superioară este mai largă decât cea inferioară, astfel că maxilarul cuprinde mandibula;
- dinții inferiori sunt parțial vizibili, deoarece sunt puțin acoperiți de dinții superiori frontali;
- molarii ambelor arcade se suprapun uniform.
O mușcătură normală poate fi recunoscută și după aspectul limbii. Dacă dinții sunt strâmbi, pe suprafața limbii se pot observa urme specifice sau pot apărea chiar răni.
👉Aspectul limbii poate fi un indicator pentru multe afecțiuni. Descoperă care sunt semnele de îngrijorare date de modul în care arată limba, din articolul LIMBA “VORBESTE” DESPRE SANATATEA TA. Cum identifici o eventuala afectiune.
Ce cauzează alinierea incorectă a dinților?
Alinierea incorectă a dinților poate avea mai multe cauze. Cel mai des întâlnite cauze sunt reprezentate de:
- diferențe de dimensiune a dinților;
- dimensiunea oaselor maxilare.
Dimensiunea dinților
De cele mai multe ori, dimensiunea dinților este mai mare decât dimensiunea oaselor maxilare. Consecințele pot fi:
- dinții sunt înghesuiți;
- dinții sunt poziționați către limbă sau către obraz;
- dinții nu erup (când lipsa de spațiu este foarte mare).
Dimensiunea oaselor maxilare
Există și situații în care dimensiunea osului maxilar este mai mare decât dimensiunea dinților. În astfel de cazuri, dinții apar spațiați și cu goluri între ei. Principala consecință este reprezentată de aspectul estetic ce poate fi neplăcut pentru unii pacienți. Un alt inconvenient poate consta în faptul că în spațiile goale se pot acumula resturi de alimente.
👉Aspectul estetic este foarte important în stomatologie. De aceea, s-au pus bazele domeniului de estetică dentară. Află ce sunt fațetele dentare si cum te pot ajuta sa ai dantura frumoasa si sanatoasa.
Tipuri de malocluzie dentară
Abaterea de la ocluzia normală, indiferent de cauză, se numește malocluzie. Pentru a simplifica, într-o oarecare măsură, abordarea terapeutică, malocluziile dentare sunt clasificate în trei mari grupe, în funcție de poziția pe arcadă a molarilor de 6 ani, superiori și inferiori, după cum urmează:
- malocluzia de clasa I;
- malocluzia de clasa a II-a;
- malocluzia de clasa a III-a.
Malocluzia de Clasa I
Acest tip de malocluzie dentară este o tulburare în care molarii de 6 ani sunt poziționați corect unul față de celălalt, modificările fiind prezente în zona frontală. Acestea sunt reprezentate de:
- înghesuiri;
- spațieri;
- malpoziții dentare.
Malocluzia de Clasa a II-a
În acest caz, molarii de 6 ani inferiori sunt poziționați distal (mai în spate) față de molarii superiori. Aceasta apara din cauza poziționării mai în spate a mandibulei față de maxilar.
Malocluzia de Clasa a III-a
Ultima clasă este redată de molarii de 6 ani inferiori care sunt poziționați mezial (mai în față) de molarii inferiori. Cauza principală este dată de poziționarea mai în față a mandibulei față de maxilar (ocluzie dentară inversă).
Semne și simptome ale malocluziei dentare
Malocluzia poate fi asociată cu o varietate de semne și simptome. Cele mai frecvente sunt reprezentate de:
- durere facială;
- cefalee (durere de cap);
- disconfort sau durere în timpul masticației;
- tulburări de vorbire.
Unii pacienți, au dificultăți în realizarea unei igiene adecvate. Drept urmare, se pot confrunta cu:
- tartru dentar;
- carii dentare;
- sensibilitate dentară.
Cum poate fi diagnosticată malocluzia?
Ca orice altă afecțiune din sfera oro-maxilo-facială, malocluzia dentară se diagnostichează după un protocol standard, care include:
- examen clinic;
- investigații paraclinice.
Examenul clinic
Acesta se realizează de către medicul ortodont în timpul consultației.
Medicul observă poziția și orientarea dinților, dar și starea de sănătate a cavității bucale.
Investigații paraclinice
Investigațiile paraclinice indicate de către medic în cazul unei malocluzii constau în:
- ortopantomogramă - Ortopantomograma reprezintă o radiografie extinsă, care cuprinde ambele maxilare și care oferă informații despre starea și poziția dinților, particularități de teren la nivelul oaselor maxilare și starea articulației temporo-mandibulare;
- teleradiografii - Teleradiografia de profil este un tip de radiografie care oferă informații despre poziționarea maxilarului și a mandibulei, una față de alta și în raport cu craniului. Aceste informații ajută la întocmirea unui plan de tratament în vederea corectării ocluziei dentare;
- fotografii - Fotografiile de diagnostic ortodontic îl ajută pe medicul specialist cu informații suplimentare despre starea dinților și a țesuturilor moi, eventualele abateri de la normal ale ocluziei;
- modele de studiu - Modelele de studiu permit analiza discrepanțelor dimensionale dintre dinți și arcade, analiza ocluziei și previzionează, prin analiza spațiului total, de exemplu, planul de tratament.
Tipuri de tratament pentru corectarea mușcăturii
Pentru a remedia efectele malocluziei dentare, există mai multe tipuri de tratament, diferențiate prin momentul instituirii sau prin tehnica terapeutică utilizată. În funcție de perioada în care tratamentul este efectuat, acesta poate fi:
- profilactic;
- interceptiv;
- curativ.
În ceea ce privește tehnica utilizată, aceasta poate consta în:
- aparat dentar mobil;
- aparat dentar mobilizabil;
- aparat denatar fix.
Tratamentul profilactic sau ortodonția preventivă
Acest tip de tratament reprezintă un ansamblu de măsuri și mijloace prin care se înlătură factorii generatori ce pot perturba dezvoltarea normală a aparatului dento-maxilar. Scopul acestui tip de tratament constă în prevenirea sau diminuarea riscului de apariție a anomaliilor dento-maxilare.
Tratamentul interceptiv
Acesta cuprinde un ansamblu metode terapeutice instituite în vederea opririi cursului dezvoltării unei abateri de la normal. Pentru aceasta, este important a identifica anomaliile de dezvoltare încă din stadiile incipiente ale apariției acestora.
Tratamentul ortodontic curativ
Tratamentul curativ reprezintă un ansamblu de măsuri terapeutice, ce au rolul de a întrerupe, a inversa sau a corecta și a controla mecanismele de dezechilibrare a componentelor aparatului dento-maxilar. Suplimentar, tratamentul diminuează efectul anomaliilor, cu scopul de a restaura funcționalitatea normală a dinților și estetica dento-facială.
Aparatele dentare mobile și mobilizabile
Aceste aparate dentare se aplică de medic în cavitatea orală, dar pot fi îndepărtate de către pacienți. Scoaterea acestora se face în următoarele situații:
- masticație;
- deglutiție;
- realizarea igienei aparatului dentar.
Aparatele dentare fixe
Aceste aparate dentare sunt aplicate de către medicul specialist ortodont și nu pot fi îndepărtate de pacient până la finalul tratamentului ortodontic.
Există mai multe opțiuni de aparate fixe, iar alegerea celui mai potrivit se face împreună cu medicul ortodont.
Printre cele mai frecvente tipuri de aparate dentare fixe se află:
- aparatul dentar metalic;
- aparatul dentar Damon;
- aparatul dentar Safir;
- aparatul dentar Incognito.
👉Aparatul dentar sau ortodontic presupune un tratament de durată, care necesită mai multe vizite la cabinetul stomatologic. Află care este prețul unui aparat dentar din articolul Cat costa un aparat dentar si cum il alegi. Totul despre pretul aparatului dentar.
Consecințele malocluziei dentare netratate
Cele mai importante consecințe ale malocluziilor dentare netratate sunt reprezentate de:
- Cariile dentare - din cauza înghesuirilor care împiedică păstrarea unei stări corespunzătoare de igienă orală;
- Afectarea parodonțiului (țesutul de susținere al dinților) - se poate degrada într-un ritm accelerat și, astfel, apare boala parodontală în forme grave, soldată cu pierderea prematură a dinților;
- Afectarea articulației temporo-mandibulare - se asociază cu apariția durerii și cu limitarea deschiderii gurii, fenomene extrem de greu de remediat.
👉Boala parodontală este o afecțiune a cărei consecințe sunt severe și poate conduce chiar și la pierderea dinților. Citește articolul Tipuri de tratament pentru parodontoza avansata și descoperă ce tratamente există pentru această afecțiune.
Cum poți să previi alinierea incorectă a dinților?
Nu există o „rețetă” universal valabilă pentru a preveni alinierea incorectă a dinților. În general, dacă sunt întrunite cumulativ toate condițiile de spațiu, de poziție și de formare a mugurelui dentar, dinții erup în pozițiile corecte pe arcadă. Astfel că, partea interceptivă a ortodonției are drept scop pregătirea oaselor maxilare (din punct de vedere al spațiului) pentru a asigura erupția corectă a dinților.
Un alt aspect foarte important în acest sens este păstrarea cât mai mult timp pe arcadă a dinților temporari. Pe de o parte, pentru a permite oaselor maxilare să se dezvolte suficient, iar pe de altă parte, pentru a împiedica migrarea dinților deja erupți (cu închiderea spațiilor pentru dinții care nu au erupt încă). Pentru evitarea pierderii premature a acestora, sunt importante următoarele:
- prevenirea înghesuirii dentare;
- tratarea cariilor dinților de lapte.
Malocluzia dentară reprezintă o problemă destul de des întâlnită, dar care poate avea manifestări diferite la fiecare pacient. Consecințele acesteia sunt multiple, iar în timp poate afecta sever starea dinților. Dacă nu ai o mușcătură corectă sau dinții tăi nu sunt aliniați corespunzător, mergi la medicul stomatolog. Programează-te la Regina Maria Dental Clinics și află ce opțiune de tratament este cea mai potrivită pentru tine.
Bibliografie:
- Ghodasra R., Brizuela M., Orthodontics, Malocclusion. [Updated 2023 Apr 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK592395/;
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/malocclusion-of-teeth, accesat la data 25.04.2024;
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22010-malocclusion, accesat la data 25.04.2024;
- www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/what-is-malocclusion, accesat la data 25.04.2024.