EDU.STOMATOLOGIE

Aparatul dentar - ce înseamnă îndreptarea dinților și care e durata tratamentului

ap dent2
Nu toate persoanele au norocul de a avea un zâmbet perfect și dinți aliniați corect.

Chiar și așa, stomatologia a introdus tratamente revoluționare, care permit îndreptarea dinților și obținerea unui zâmbet frumos și sănătos. Astfel, poți opta pentru purtarea aparatului dentar, iar la sfârșitul tratamentului, sigur vei zâmbi cu mai multă încredere.

Citește în continuare și descoperă totul despre aparatul dentar, în ce constă procesul de îndreptare a dinților, dar și care este durata unui tratament ortodontic.

Ce este aparatul dentar?

Aparatul dentar este un dispozitiv ortodontic, utilizat pentru îndreptarea dinților și corectarea alinierii acestora. Aparatul este montat pe suprafața dinților, astfel încât să aplice o presiune constantă asupra acestora. În acest mod, dinții își schimbă treptat poziția, ceea ce duce la îndreptarea lor.

Principala cauză pentru care este necesară purtarea unui aparat dentar este reprezentată de malocluzie. Ocluzia reprezintă modul de poziționare al arcadei dentare superioare peste cea inferioară, adică mușcătură. Când dinții sunt în poziție corectă, ocluzia este normală. În situația în care dinții sunt strâmbi, atunci ocluzia are de suferit și este cunoscută ca malocluzie.

Malocluzia nu este o boală, ea se referă la faptul că dinții nu sunt corect aliniați, iar oasele maxilare nu se găsesc poziționate în relații normale între ele.

Prevalența malocluziilor severe este ridicată. Aproximativ 30% din populație prezintă malocluziilor severe care necesită tratament ortodontic.

Beneficiile aparatului dentar

Avantajele purtării unui aparat ortodontic sunt numeroase. Printre cele mai importante beneficii se află:

  • îmbunătățirea aspectului estetic;
  • corectarea malocluziei (mușcăturii strâmbe);
  • realizarea unei masticații fără efort suplimentar pentru musculatură;
  • ameliorarea tulburărilor de vorbire cauzate de poziția incorectă a dinților;
  • îmbunătățirea sănătății dentare.
ap dent3

Este important de menționat că poziția corectă a dinților permite și realizarea unei igiene corespunzătoare. În acest mod, riscul de a dezvolta carii dentare sau afecțiuni gingivale, precum parodontoza, se diminuează considerabil.

Îndreptarea dinților fără aparat dentar nu este, de obicei, posibilă, astfel că pentru o igienă optimă, ia în considerare efectuarea unui tratament ortodontic.

Pot fi utilizate și fațete dentare pentru dinții strâmbi, dar acestea nu îndreaptă dinții, ci doar acoperă defectul. De aceea, această variantă nu este utilizată des.

👉Fațetele dentare reprezintă o opțiune de tratament stomatologic care îmbunătățește considerabil aspectul zâmbetului. Află mai multe despre acestea din articolul Fatete dentare - Zambet perfect cu ajutorul fatetelor dentare.

Tipuri de aparate dentare

Există mai multe tipuri de aparate dentare sau ortodontice din care poți alege. Vorbește cu medicul stomatolog și află care este cea mai potrivită opțiune pentru tine.

Tratamentele ortodontice pot fi efectuate utilizând următoarele variante de aparate dentare:

  • aparatul dentar fix;
  • aparat dentar Invisalign;
  • aparatul dentar mobil;
  • aparatul dentar funcțional.

👉Aparatele dentare prezintă multiple beneficii pe termen lung, contribuind la menținerea stării de sănătate a danturii. Află care sunt avantajele unui tratament ortodontic, citind articolul despre aparate dentare.

Aparatul dentar fix

Aceste tipuri de aparate ortodontice pot fi metalice sau fizionomice (din ceramică sau safir). Se poartă la orice vârstă și constituie varianta cea mai populară de aparat ortodontic la momentul actual. Aparatele fixe se pot monta pe suprafața dinspre obraz a dinților sau pe cea linguală.

Aparat dentar Invisalign

Aparatul dentar Invisalign este o soluție modernă și invizibilă pentru corectarea alinierii dinților și a problemelor de ocluzie. Acest sistem utilizează o serie de aliniatori din plastic transparent, asemănători gutierei dentare. Aliniatorii (gutiere Invisalign) sunt personalizați pentru fiecare pacient.

În cadrul unui tratament, sunt necesari mai mulți aliniatori. Aceștia se schimbă pe măsură ce se modifică poziția dinților. Aliniatorii sunt îndepărtați în timpul meselor și al periajului dentar, pentru ca structura acestora să nu fie afectată.

Aparat dentar Spark

Aparatul dentar Spark este un tip de aparat ortodontic invizibil. Acesta este destul de asemănător aparatului Invisalign, dar prezintă ș unele diferențe.

Astfel, aparatul Spark este confecționat din alt tip de material, dar acesta îl face să aibă o transparență crescută. Un alt avantaj al acestui tip de aparat dentar este reprezentat de riscul redus de pătare. Astfel, te vei bucura de un zâmbet frumos, chiar dacă porți aparat dentar. Ambele tipuri de aparate sunt confortabile și te ajută să obții rezultatele dorite.

Aparatul dentar mobil

Aparatele ortodontice mobile sunt indicate în cazul pacienților cu vârste între 7 și 11 ani. Acestea au ca modalitate principală de acțiune stimularea creșterii arcadelor dentare, permițând alinierea dentară și corectarea micilor malpoziții.

Aparatele mobile sunt viu colorate, în funcție de preferințele copilului. Pot fi purtate atât ziua, cât și noaptea, îndepărtându-se din cavitatea orală doar când e ora mesei sau când copilul practică diferite activități sportive, deoarece aparatul poate fi deteriorat.

În funcție de particularitățile medicale prezentate de copil, astfel de aparate pot constitui singura modalitate de acțiune terapeutică întinsă pe parcursul a câtorva luni de zile (6-9 luni). În alte situații, aparatele mobile se asociază cu alte aparate ortodontice, precum sunt cele funcționale sau cele fixe.

Aparatul dentar funcțional

Aparatele ortodontice funcționale se poartă cât încă pacientul e în perioada de creștere. Acestea au ca principal mijloc de acțiune lărgirea și deplasarea maxilarelor, prin stimularea contracției mușchilor feței.

Aparatele funcționale se pot îndepărta de către copil pentru a putea fi igienizate. În ceea ce privește caracteristicile acestora, spre deosebire de alte tipuri de tratamente ortodontice, aparatele funcționale obligă copilul să țină gura închisă pe parcursul purtării. Chiar și așa, astfel de aparate prezintă și unele avantaje, prin faptul că înlătură unele obiceiuri vicioase, precum:

  • suptul degetului;
  • interpunerea limbii între arcade în timpul înghițirii și al vorbirii.

Când e recomandat aparatul dentar?

Primul consult ortodontic este recomandat să se facă în jurul vârstei de 7 ani. În urma acestuia, medicul ortodont decide dacă este necesară aplicarea unui aparat dentar. Dacă aparatul dentar este o opțiune, începerea tratamentului ortodontic se recomandă a se face începând cu vârsta de 8-9 ani. La această vârstă, semnele anomaliei dento-maxilare sunt instalate și micul pacient devine cooperant în purtarea aparatelor ortodontice.

Cele mai frecvent utilizate aparate dentare la această vârstă sunt aparatele mobile. Acestea fac parte din tratamentul interceptiv, care constă în corectarea anomaliilor de poziției ale dinților de lapte și prevenirea agravării acestora la dinții permanenți. După erupția tuturor dinților definitivi să poate începe tratamentul cu aparate fixe, în situația în care este necesar.

Important de menționat este faptul că tratamentul ortodontic nu are limită de vârstă. El este utilizat cu rezultate deosebite și în cazul adulților. Numărul adulților care poartă aparate ortodontice a crescut semnificativ în ultimii ani.

Principalele situații în care medicul stomatolog recomandă purtarea aparatului dentar sunt:

  • dinți încălecați, strâmbi, înghesuiți, suprapuși;
  • alinierea incorectă a dinților;
  • malocluzie;
  • tulburări de vorbire;
  • afectarea masticației;
  • îmbunătățirea aspectului estetic al zâmbetului.

Aparatul dentar poate fi aplicat doar pe una dintre arcade, la nivelul mandibulei sau a maxilarului. Cu toate acestea, în cele mai multe dintre situații, aparatul dentar se aplică atât sus (maxilar), cât și jos (mandibulă).

Tratamentul ortodontic - etape îndreptare dinți

Tratamentul ortodontic se concentrează asupra anomaliilor de poziție ale dinților. Spre deosebire de acesta, ortopedia dento-faciala se ocupă de creșterea facială. Pentru a afla cum influențează purtarea aparatului dentar fizionomia, întreabă medicul stomatolog. Însă, până ajungi la cabinet, este important să cunoști că modificările aduse de aparatul ortodontic sunt însoțite de multiple beneficii.

Tratamentul ortodontic se realizează cu ajutorul unei game variate de aparate dentare, alese în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte. Indiferent de tipul de aparat ales, etapele tratamentului sunt în cea mai mare parte asemănătoare. Acestea includ:

  • consultul inițial;
  • efectuarea investigațiilor imagistice;
  • alegerea tipului de aparat ortodontic potrivit;
  • realizarea igienizării profesionale (detartraj, periaj profesional, air-flow);
  • aplicarea aparatului;
  • vizitele periodice pentru reglarea aparatului și monitorizarea progresului;
  • îndepărtarea aparatului;
  • aplicarea dispozitivelor de contenție (care mențin rezultatele obținute în urma tratamentului).

👉Îndepărtarea aparatului dentar fix se realizează doar în cabinetul medicului stomatolog. Citește articolul Cum se da jos aparatul dentar la finalul tratamentului? și află în ce constă această procedură.

Durata purtării de aparate ortodontice

Durata purtării aparatului dentar poate varia în funcție de complexitatea problemelor ortodontice ale fiecărui pacient și de tipul de tratament ortodontic utilizat. În general, durata tratamentului cu aparat dentar poate fi estimată de la câteva luni, până la 1 an sau chiar 1 an și jumătate.

În cazurile severe, durata tratamentului ortodontic se poate prelungi. Purtarea aparatului dentar pentru o perioadă mai mică decât cea recomandată de medic sau nerespectarea indicațiilor oferite de acesta pot conduce la un tratament mai lung.

În general, medicul ortodont comunică deschis cu pacientul sau cu părinții acestuia (în cazul copiilor) despre durata estimată a tratamentului, dar și despre planul terapeutic. Este important a se ține cont de faptul că fiecare caz este unic și că durata tratamentului poate varia. De asemenea, este recomandată participarea la controlul stomatologic periodic, cu scopul de a ajusta aparatul dentar și a asigura progresul adecvat al tratamentului.

Cât costă un aparat dentar?

Costul unui aparat dentar poate varia în funcție de mai multe aspecte. Un preț final al tratamentului poți obține când mergi la o consultație oferită de medicul ortodont. Nu este indicat să optezi pentru cel mai ieftin aparat dentar, deoarece există posibilitatea să nu se potrivească nevoilor tale.

Printre factorii care pot influența costul aparatului dentar se află:

  • complexitatea medicală a fiecărui pacient;
  • procedurile stomatologice necesare înainte de montarea aparatului;
  • tipul de aparat dentar;
  • expertiza medicului.

Îngrijirea dinților cu aparat dentar

Îngrijirea dinților când porți un aparat dentar este foarte importantă pentru menținerea sănătății acestora și pentru evitarea anumitor afecțiuni, precum:

  • cariile dentare;
  • inflamația gingiilor;
  • decalcifierea dinților.

👉Inflamația gingiilor poate crea un disconfort crescut. Descoperă ce poți face pentru reducerea simptomelor neplăcute din articolul despre tratamentul gingiilor inflamate.

La nivelul aparatului dentar se pot cantona cu ușurință resturi alimentare, care facilitează apariția plăcii bacteriene. Dacă acestea nu sunt îndepărtate, se dezvoltă tartrul și pe suprafața dinților apar pete.

ap dent1

Majoritatea medicilor ortodonți recomandă ca igienizarea aparatelor dentare să se facă după fiecare masă sau gustare. Curățarea dinților se realizează prin periaj cu o pastă de dinți fluorurată. Pentru îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene, este indicat să utilizezi ața dentară și dușul bucal, insistând asupra zonelor din jurul brackeților. De asemenea, medicii ortodonți recomandă utilizarea unei ape de gură cu fluor și substanțe antimicrobiene.

Alimentația în timpul purtării aparatului dentar

În ceea ce privește alimentația când porți aparat dentar, este important să știi ce poți mânca și ce trebuie să eviți, pentru menținerea durabilității aparatului dentar. Dacă ai nelămuriri, întreabă medicul stomatolog care sunt principalele reguli în ceea ce privește alimentația.

Câteva principii după care te poți ghida în timpul tratamentului ortodontic sunt:

  • evită să muști direct din alimente (mere, pere, piersici, prune, morcovi, carnea de pe oase, porumbul direct de pe cocean etc.), chiar dacă apreciezi că au o consistenţă moale;
  • taie alimentele în bucăți mai mici și mestecă cu ajutorul dinților din spate, a molarilor, pentru a menține brackeții în poziția indicată de medic;
  • evită alimentele lipicioase (caramele, gumă – o poţi înlocui cu bomboane fără zahăr) sau dure (alune, ciocolată cu alune, floricele, covrigi tari etc.), deoarece acestea au un efect lent de dislocare a cimentului cu care s-au fixat inelele pe dinţii posteriori, fapt care uşurează accesul plăcii bacteriene între dinte şi inel și duce la apariţia unor carii foarte mari, care nu se pot observa decât la finalul tratamentului.

Aparatul dentar reprezintă o soluție eficientă și frecvent utilizată pentru îndreptarea dinților și corectarea problemelor ortodontice. Acest tratament ortodontic oferă rezultate estetice și funcționale semnificative, îmbunătățind aspectul zâmbetului și contribuind la sănătatea orală pe termen lung. Durata unui astfel de tratament poate fi chiar și de un an, dar beneficiile obținute sunt numeroase, iar după ce aparatul dentar este îndepărtat, te poți bucura de un zâmbet frumos și plin de încredere. Consultă medicul ortodont pentru o evaluare completă și pentru a determina planul de tratament cel mai potrivit pentru nevoile și obiectivele tale.

Bibliografie:

  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24601-teeth-braces, accesat la data 30.04.2024;
  • www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/braces-and-orthodontics/, accesat la data 30.04.2024;
  • aaoinfo.org, https://aaoinfo.org/treatments/braces/, accesat la data 30.04.2024;
  • www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/braces-and-retainers, accesat la data 30.04.2024.