Ce este ocluzia dentară
Ocluzia dentară sau, popular spus, mușcătura este modalitatea în care dinții de sus se întâlnesc cu dinții de jos, pe un plan care se numește plan de ocluzie, astfel încât să fie posibilă realizarea corectă a actelor funcționale, precum: masticația, deglutiția, fonația. În cazul în care ne confruntăm cu mușcătură inversă, vom observa că mandibula este poziționată mai în față de maxilar, adică dinții de jos îi acoperă pe cei de sus.
⏩ Uneori, modul în care se suprapun cele două arcade dentare deviază de la normal. Află ce este malocluzia dentara, de ce e important să fie tratată și care sunt soluțiile disponibile!
Care sunt cauzele ce duc la malocluzia dentară
Cauzele mușcăturii inverse pot fi de două feluri:
- de natură genetică;
- de mediu, prin perturbarea echilibrului dezvoltării armonioase sau prin presiuni exterioare.
Una dintre cele mai frecvente anomalii de cauză genetică este prognatismul mandibular, adică mandibula este mai mare decât maxilarul. În cazul acesta, medicii specialiști în ortodonție recomandă monitorizarea atentă a creșterii copilului, mai ales dacă și în familie a mai existat un astfel de caz. Atunci când vorbim despre factorii de mediu, aceștia includ obiceiurile vicioase, interpunerea limbii între arcade, sugerea buzei superioare sau avansarea constantă a mandibulei.
Mușcătura inversă se mai poate forma și din cauza unor modificări precum erupția dentară sau chiar și din cauza unor traumatisme.
Totodată, aceasta poate să apară și ca urmare a unui maxilar mic, caz în care se poate interveni la o vârstă fragedă, prin expansiunea acestuia, explică medicii stomatologi.
Până la ce vârstă se poate corecta mușcătura inversă (ocluzia inversă)
Mușcătura incorectă se poate corecta la orice vârstă. Cum se face corectarea mușcăturii? Ei bine, la copiii cu vârste mici se pot condiționa anumite obiceiuri vicioase, la tinerii adolescenți se tratează cu succes cu ajutorul aparatului ortodontic (aparat dentar pentru corectarea mușcăturii), iar la pacienții adulți, tratamentul se realizează literalmente chirurgical.
Putem preveni o mușcătură inversă încă din primii ani de viață. În momentul în care bebelușul este alăptat la sânul mamei are loc prima mezializare, prima venire în față a mandibulei, care prefigurează relațiile de ocluzie de mai târziu. Pe măsură ce copilul crește și apar dinții, se stabilesc primele relații de ocluzie. Din acest motiv este important să avem grijă de dinții de lapte și să îi păstrăm cât mai mult timp pe arcadă.
În momentul în care părintele sesizează că este o problemă cu mușcătura copilului, acesta trebuie să vină cât mai curând cu cel mic la medicul ortodont pentru evaluarea unei ocluzii dentare corecte sau incorecte. Cu cât se începe mai devreme tratamentul ortodontic pentru ocluzie dentară inversă, cu atât rezultatele vor fi mai bune, mai ușor de obținut și de lungă durată, susțin specialiștii.
⏩ Există numeroase probleme care fac subiectul tratamentului ortodontic. Află ce tipuri de aparate dentare exista, când sunt ele necesare și care sunt criteriile în funcție de care se alege unul sau altul dintre ele!
Opțiuni de tratament pentru mușcătura inversă
Obiectivele tratamentului pentru mușcătura inversă diferă în funcție de vârsta fiecărui pacient în parte, de tipul de dentiție (de lapte, mixtă sau permanentă), de continuitatea arcadei dentare (dacă sunt toți dinții prezenți sau dacă există lipsuri dentare), de gradul de înghesuire sau de spațiere, de cât de afectată este mușcătura etc.
Poziția corectă a dinților poate fi obținută în anumite situații.
Tratamentul mușcăturii inverse poate fi de trei feluri: non-chirurgical, chirurgical și ortodontic. Acesta este de dorit să fie început cât mai timpuriu, în perioada de creștere, în care mai putem intercepta anomalia și bloca creșterea mandibulară în exces.
Tratament nonchirurgical
Acest tratament presupune realizarea unui camuflaj ortodontic de către medicul specialist, prin poziționarea dinților, astfel încât să compenseze decalajul scheletal, atât cât permite sistemul de susținere al dinților.
Înainte de începerea tratamentului nonchirurgical, medicul ortodont va putea observa exact cauza mușcăturii inverse, dacă maxilarul este prea mic ori mandibula prea mare sau o combinație între acestea, și le va corecta timpuriu.
Tratament chirurgical
Odată ce etapa de dezvoltare a oaselor maxilare s-a încheiat, ocluzia inversă se poate corecta doar chirurgical, fără a exista o limită superioară de vârstă. Tratamentul chirurgical constă în așezarea corectă a dinților pe bazele osoase, urmată de etapa poziționării corecte a maxilarelor, și se finalizează prin tratamentele ortodontice cu fixarea și stabilizarea mușcăturii.
Tratamentul ortodontic
Tratamentul cu aparat dentar pentru mușcătura inversă este recomandat pacienților care au o mușcătură incorectă, însă aceasta trebuie depistată din timp, de la vârste mici și tratată până la încheierea procesului de creștere a oaselor maxilare. În cadrul Regina Maria Dental Clinics există mai multe tipuri aparate dentare: aparate fixe, aparate mobile și gutiere.
În plus, până la vârsta de 18 ani este de dorit ca acest decalaj să fie corectat prin tratament ortodontic sau micșorat atât cât se permite, pentru că sunt situații în care medicul specialist nu se poate împotrivi comportamentului genetic, caz în care varianta optimă este cea chirurgicală.
Concluzii
Trebuie să reținem că o mușcătura corectă apare atunci când stimularea țesutului de susținere a dinților este uniformă, adică dacă în momentul în care închizi gura, maxilarul cuprinde în interiorul lui mandibula, mai exact atunci când dinții superiori îi ating corect pe cei inferiori. De asemenea, dinții frontali de sus trebuie să fie mai în față decât cei de jos și să creeze unități de câte 3 dinți, mai ales în zonele laterale, care să asigure o stabilitate a mușcăturii și o distribuire a forțelor masticatorii egală pe toți dinții.
Atunci când pacientul are o mușcătură corectă, riscul de a pierde dinții mai devreme din cauza țesutului de susținere este mult diminuat, iar pe viitor, atunci când întâlnește o anumită problemă dentară, tratamentul are rezultate pe termen lung.
Prin urmare, dacă te confrunți cu o mușcătură inversă, nu trebuie să îți faci probleme, deoarece medicii ortodonți din cadrul Regina Maria Dental Clinics te pot ajuta să o corectezi și să te bucuri de un zâmbet frumos, care să îți ofere stimă de sine și mai multă încredere.
Poți uita de problemele pe care le întâmpini atunci când mesteci sau când vorbești, cauzate de o mușcătură dentară incorectă. Primul pas este să programezi o consultație la un medic specialist ortodont și să alegeți împreună planul de tratament. Echipa Regina Maria Dental Clinics este pregătită să te ajute indiferent de problemele orale cu care te confrunți. Pentru programări și informații suplimentare poți suna la numărul de telefon 021 9777.