EDU.STOMATOLOGIE

Strungăreața (diastema)- ce este, cum se produce și cum poate fi evitată

diastema2
Diastema, cunoscută și sub denumirea populară de „strungăreață”, se referă la acel spațiu vizibil dintre dinți, mai mare de 0,5 milimetri. Cu toate că poate apărea între oricare doi dinți, diastema este cel mai des întâlnită între incisivii centrali. Rar poate fi o problemă dentară serioasă, adesea fiind doar o problemă estetică întâlnită atât la copii, cât și la adulți și, din fericire, poate fi corectată prin diverse tratamente stomatologice.

În cele ce urmează, vei putea afla mai multe aspecte importante legate de diastemă și vei putea, astfel, înțelege mai bine cum apare, cum se corectează și cum se previne.

Ce este diastema dentară (strungăreața)?

Precum a fost menționat anterior, diastema dentară reprezintă, de fapt, un gol sau un spațiu între dinți, suficient de larg pentru a fi observat cu ochiul liber.

Aceste goluri pot apărea oriunde pe arcada dentară, însă, cel mai des, se manifestă între incisivii centrali superiori. Este o afecțiune frecventă, care nu pune în pericol sănătatea orală, însă poate afecta estetica zâmbetului și poate influența negativ încrederea unei persoane în propria imagine.

La ce vârste apare diastema?

Diastema este o problemă întâlnită atât la adulți, cât și la copii. La cei mici, aceste spații între dinți sunt un fenomen obișnuit și tranzitoriu, multe dintre ele dispărând odată cu erupția dinților permanenți.

De exemplu, un studiu din 2013 a descoperit faptul că diastema apare la aproximativ 98% dintre copiii de 6 ani, 49% dintre cei de 11 ani și doar 7% dintre adolescenții cu vârste între 12 și 18 ani (ca urmare a schimbării dinților de lapte cu cei permanenți).

La adulți, dacă aceste spații persistă chiar și după ce dantura permanentă și-a atins forma finală, poate reprezenta o problemă estetică mai serioasă.

Cauzele diastemei dentare

Apariția strungăreței poate avea mai multe cauze, majoritatea dintre acestea fiind legate de aspecte genetice, obiceiuri din cadrul dezvoltării (precum suptul degetului în perioada copilăriei) sau împingerea limbii către dinți în timpul deglutiției, dar și de anumite afecțiuni ale cavității bucale.

Cauze genetice

  • Organizarea și forma dinților în raport cu arcada dentară - dacă dinții sunt disproporționat de mici în raport cu maxilarul/mandibula sau sunt așezați în mod greșit, spațiul dintre dinți rămas liber se va transforma în diasteme pe termen lung;
  • Arcada dentară prea mare - asemănător cu situația de mai sus, un maxilar sau o mandibulă disproporționat de mari în raport cu dinții pot cauza, pe același principiu, diasteme, dinții ocupând poziții incorecte pe arcadă, ca urmare a surplusului de spațiu;
  • Lipsa unor dinți pe arcadă - absența unuia sau mai multor dinți creează goluri suplimentare la nivelul arcadei, determinând dinții vecini să se miște și să formeze spații interdentare;
  • Dinți laterali subdezvoltați sau deformați - incisivii laterali (dinții lateral de incisivii centrali) pot crește deformați, având un aspect subțire și ascuțit; dimensiunea lor redusă lasă spațiu pentru formarea diastemelor de o parte și de alta a acestora.

👉 Muscatura incorecta poate determina o mulțime de aspecte legate de sănătatea ta orală pe termen lung și scurt. Află mai multe detalii și nu ezita să întrebi medicul stomatolog despre cum o poți îmbunătăți!

Cauze legate de stilul de viață

  • Suptul degetelor sau al suzetei în copilărie - deși încă dezbătută în practica medicală, se crede că această obișnuință pune o presiune constantă asupra dinților frontali, împingându-i înainte și creând un gol între ei;
  • Împingerea limbii înainte în timpul deglutiției - împingerea în mod repetat a limbii către dinții din față, în loc de cerul gurii, poate duce la formarea unor strungărețe.

Cauze medicale

  • Frenul labial prea mare - frenul este acel pliu de țesut ce leagă buza superioară de gingie, la baza incisivilor centrali; un fren labial prea mare poate împiedica alinierea corectă a incisivilor centrali superiori, provocând apariția unei diasteme în acea regiune;
  • Afecțiuni parodontale - bolile gingiilor, precum parodontoza, duc în timp la inflamații cronice, distrugând, treptat, țesuturile de susținere a dinților; pe măsură ce dinții își pierd punctele de ancorare, își vor schimba și poziția, formând un aspect de dinți depărtați.

Tratamente pentru corectarea diastemei

În funcție de cauza care a generat apariția diastemei și de amploarea problemei, medicul stomatolog sau ortodont poate recomanda una sau mai multe opțiuni terapeutice (unele mai simple, altele mai complexe). Printre acestea, se numără:

diastema1

Tratamente ortodontice

Aparatele dentare pentru strungăreață reprezintă cea mai frecvent utilizată și eficientă modalitate de a corecta diastema și de a alinia dinții pe arcadă.

Atât aparatele clasice, cu brackeți metalici, cât și cele invizibile sau detașabile pot fi folosite pentru a umple spațiile dintre dinți, prin aplicarea unor forțe direcționate, bine stabilite, care vor determina dinții să fie cei care corectează defectul.

👉 Decizia de a începe tratamentul cu aparat dentar poate părea copleșitoare din punct de vedere financiar. Nu trebuie să fie așa! Apelează la specialiștii noștri și te vei  lămuri în ce constă un astfel de tratament.

Fațete

Atunci când diastema este de dimensiuni reduse sau când dinții naturali sunt prea mici, medicul stomatolog poate opta pentru închiderea diastemei cu fațete. Aceste materiale adăugate pe dinți au rolul de a mări dimensiunea dinților, pentru a acoperi strungăreața (atât la copii, cât și la adulți).

Implanturi și punți

În cazurile mai serioase, când diastema este cauzată de lipsa unuia sau mai multor dinți, tratamentul ideal este realizarea unor implanturi dentare, urmate sau nu de punți protetice, pentru a înlocui dintele lipsă și a reface alinierea perfectă.

Tratamente chirurgicale

Dacă frenul labial are dimensiuni exagerate și împiedică alinierea corectă a dinților, acesta poate fi îndepărtat printr-o intervenție numită frenectomie.
În cazul unor pacienți cu diasteme severe, corecția definitivă poate necesita și niște intervenții de refacere a osului maxilar (în cazul pierderii excesive de țesut osos, esențial pentru susținerea dinților).

Corecție laser și matrice invizibile

Tehnologiile moderne din ziua de astăzi permit, din fericire, abordări mai puțin invazive pentru corectarea diastemelor, precum sistemul de corecție laser sau utilizarea unor dispozitive detașabile, tip gutiere sau matrice transparente, ce se schimbă periodic, pentru a îndrepta treptat dinții spre poziția dorită.

👉 Dacă vrei să afli mai multe informații despre serviciile clinicilor noastre dentare si abonamentul Dental Care, poți regăsi toate detaliile pe site.

Prevenția diastemei

Cu toate că mai multe cazuri de diasteme au un motiv genetic în spate și, astfel, sunt mai greu de prevenit, există câteva măsuri care pot reduce riscul apariției lor și pot reduce necesitatea de apelare la tratamente ortodontice sau stomatologice.

Renunțarea la suptul degetelor în perioada copilăriei

Îndeosebi la copii, obiceiul de a suge degetul sau de a împinge limba la fiecare deglutiție către dinți reprezintă un factor major în apariția diastemelor.

Prin urmare, în calitate de părinte, este important să îl ajuți pe copilul tău să renunțe la aceste obiceiuri cât mai devreme, pentru a evita deplasarea dinților și formarea spațiilor interdentare. Poți începe prin a descuraja utilizarea degetului, iar mai apoi, prin distragerea atenției în timpul înlocuirii suzetei cu degetul.

Îmbunătățirea igienei orale

Bolile dentare, gingivale și parodontale reprezintă o cauză frecventă a diastemelor la adulți. Prin urmare, o igienă orală corespunzătoare, prin intermediul unui periaj adecvat și prin folosirea aței dentare, a apei de gură și a dușului bucal în mod regulat, poate preveni inflamarea gingiilor, pierderea țesutului osos de susținere și mobilitatea dinților, ceea ce duce la apariția spațiilor interdentare.

Respectarea controalelor periodice la medicul stomatolog

Vizitele regulate la medicul stomatolog vor permite, întotdeauna, depistarea încă din faza incipientă atât a diastemelor, cât și a altor probleme care pot duce la apariția acestora.

Cu ajutorul unor controale stomatologice periodice, medicul stomatolog va putea monitoriza dezvoltarea corectă a danturii și va putea interveni la timp pentru corecția eventualelor nereguli.

În concluzie, diastema dentară sau strungăreața reprezintă o problemă estetică frecvent întâlnită, atât la copii, cât și la adulți. Cu toate că, în majoritatea cazurilor, nu afectează propriuzis funcționalitatea danturii, golurile vizibile dintre dinți pot influența negativ încrederea unei persoane în sine și în aspectul său fizic.

Cauzele diastemei sunt multiple și variază de la factorii genetici, la obiceiurile dăunătoare și afecțiunile parodontale. Din fericire, însă, medicina modernă poate oferi numeroase soluții pentru a corecta aceste spații nedorite, de la aparatele dentare clasice, la fațetele estetice, implanturi sau proceduri laser. Indiferent de cauză sau de vârstă, nimeni nu ar trebui să se resemneze cu un zâmbet cu spații vizibile între dinți, dacă nu este mulțumit de acest aspect.

Tratamentele moderne sunt rapide, eficiente și accesibile, pentru a redobândi un zâmbet frumos și o dantură perfectă. Totuși, nu uita niciodată că, în timp ce pentru unele persoane o diastemă este un defect, pentru alte persoane poate fi o amprentă personală sau un semn specific pe care acestea îl îndrăgesc.

Bibliografie:

  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23477-diastema
  • medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/diastema#summary
  • healthline.com, https://www.healthline.com/health/diastema
  • verywellhealth.com, https://www.verywellhealth.com/diastema-4801918