Ce este tomografia dentară computerizată?
Un CT dentar sau o tomografie dentară computerizată este, de fapt, o investigație imagistică ce oferă imagini detaliate, necesare intervențiilor stomatologice complexe.
Tomografia computerizată este o investigație imagistică neinvazivă, utilizată pe scară largă în medicină. Aceasta oferă imagini superioare din punctul de vedere al calității și al detaliilor, față de o radiografie convențională. Pentru anumite categorii de pacienți, examenul clinic și radiografia panoramică nu oferă date suficiente pentru a aprecia corect și complet starea cavității orale, din acest motiv fiind necesară o tomografie dentară computerizată.
Radiografiile dentare digitale se realizează în doar câteva secunde, cu ajutorul aparaturii de ultimă generație. Acest lucru este valabil și pentru realizarea unui CT dentar.
Atât rolul radiografiilor dentare clasice, cât și al CT-ului dentar este acela de a-l ajuta pe medicul specialist să poată stabili un diagnostic corect, dar și un plan de tratament potrivit pentru fiecare pacient în parte.
Când ți se prescrie un CT dentar?
Radiografiile dentare convenționale sunt necesare pentru a descoperi afecțiunile precum cariile dentare. O tomografie dentară oferă o imagine detaliată asupra dinților, maxilarului, sinusurilor și nervilor. Informațiile detaliate sunt folosite pentru a diagnostica și a trata numeroase probleme dentare. Iată câteva situații în care un stomatolog recomandă un CT dentar.
Evaluarea pre-implant dentar
Evaluarea medicală înainte de implantul dentar este esențială pentru succesul intervenției. Tomografia dentară computerizată vine în ajutor. Aceasta oferă informații legate de maxilar și ajută stomatologul să evalueze:
- Densitatea și calitatea osoasă;
- Poziția dinților și a rădăcinilor acestora;
- Spațiul disponibil pentru implantul dentar.
Aceste informații sunt foarte importante pentru planificarea implantului dentar și pentru a minimiza riscul de eșec.
👉 Vrei să afli mai multe despre implantul dentar? Citește și articolul Implanturi dentare.
Anomaliile dentare
Un CT dentar poate ajuta la diagnosticarea anomaliilor dentare. Iată ce informații poate oferi în acest sens:
- Evaluarea poziției anomaliei;
- Forma și numărul dinților, în special atunci când nu au erupt;
- Studierea fracturilor dentare și a infecțiilor.
Pacienții cu dinți lipsă, implant dentar sau anomalii craniofaciale pot beneficia de această investigație de imagistică, pentru un diagnostic rapid și corect.
Examinarea bolilor articulației temporomandibulare
Evaluarea bolilor articulației temporomandibulare este vitală pentru a preveni și a trata anomalii ale articulației dintre maxilar și craniu.
Pe lângă starea de sănătate a dinților, un CT dentar poate detecta anomalii ale structurii articulației, care pot fi responsabile pentru durerea resimțită la deschiderea sau la închiderea gurii.
Planificarea tratamentului ortodontic
Orice tratament ortodontic începe cu un plan. Stomatologul trebuie să adune informațiile necesare pentru diagnostic, inclusiv tomografia dentară computerizată.
Investigația realizată în 3D oferă imagini detaliate cu rădăcinile, maxilarul și țesuturile din apropiere. Doctorul poate evalua cu precizie poziția fiecărui dinte și poate planifica un tratament personalizat.
👉 Vrei să îți pui un aparat dentar? Vezi cât costă și cum sa alegi aparatul dentar adaptat nevoilor tale.
Localizarea cauzei durerii orale
Atunci când resimți durere, poate fi dificil de stabilit sursa disconfortului. Aici intervine un CT dentar care permite detectarea sursei durerii și eventualele anomalii dentare sau gingivale.
Datorită informațiilor oferite de tomografia dentară computerizată, stomatologul poate detecta ușor originea durerii, indiferent că este vorba despre o carie, o infecție gingivală sau o fractură dentară.
Evaluarea structurii osoase
Stomatologia modernă folosește numeroase instrumente pentru a evalua structura osoasă. Un CT dentar ajută la determinarea:
- Anomaliilor dentare;
- Bolilor parodontale;
- Fracturilor maxilo-faciale.
Diagnosticarea chisturilor și a tumorilor
Chisturile și tumorile apar adesea în cavitatea orală și este important să fie diagnosticate cât mai repede, pentru a preveni apariția complicațiilor. Un CT dentar poate fi folosit pentru a identifica și a diagnostica aceste anomalii.
Deoarece tomografia dentară computerizată oferă imagini detaliate asupra structurilor orale interne, inclusiv asupra țesuturilor moi, stomatologul poate pune diagnosticul, pentru a stabili tratamentul.
Monitorizarea recuperării după operație
După o intervenție chirurgicală orală, monitorizarea stării de sănătate este foarte importantă. Tomografia dentară computerizată permite vizualizarea structurilor orale și maxilo-faciale, pentru un plus de acuratețe.
Astfel, stomatologii pot monitorizarea procesul de recuperare, pentru detectarea eventualelor complicații (precum infecții sau sângerări) și intervenția imediată.
Avantajele unui CT dentar
O tomografie dentară are numeroase avantaje. Iată care sunt:
- O imagine superioară care oferă claritate, detalii și informații suplimentare față de o radiografie. Un CT dentar oferă o imagine 3D asupra dinților, maxilarului, nervilor și țesuturilor. Imaginile pot fi examinate mai bine prin comparație cu radiografia, care este o imagine 2D. Fracturile subtile, poziția exactă a dinților afectați de anumite probleme și gradul de pierdere osoasă pot fi observate mult mai bine;
- Timpul scurt necesar realizării analizei - durează 20-40 de secunde, iar pregătirea, câteva minute;
- Îmbunătățirea diagnosticului - informațiile detaliate, oferite de CT dentar, permit stomatologilor să diagnosticheze o gamă variază de probleme dentare, de la tumori maxilare la originea unor dureri de dinți și probleme ale nervilor și sinusurilor;
- Reducerea necesității pentru alte investigații de imagistică - de multe ori, un CT dentar poate înlocui nevoia de a realiza mai multe radiografii. Astfel, se reduce expunerea la radiații.
👉 Radiografia dentară poate fi o opțiune potrivită, în anumite situații. Descoperă mai multe despre cum se realizeaza o radiografie si in ce cazuri este recomandata.
Ce vede medicul pe o tomografie dentară computerizată?
Te întrebi, totuși, ce analizează exact medicul, cu ajutorul unui CT dentar, și cum reușește să stabilească un plan de tratament potrivit pentru tine? O astfel de investigație imagistică pune la dispoziție detalii cu privire la nivelul osului maxilar sau mandibular.
Tocmai de aceea, este posibil ca medicul să măsoare lungimea, lățimea, înălțimea și densitatea osoasă și să poată vedea dacă inserarea implanturilor este posibilă. De asemenea, cu ajutorul unui CT dentar, medicii pot vedea eventuale fracturi dentare ce necesită un eventual tratament.
Atunci când vine vorba despre inserarea implanturilor dentare, un CT dentar îi ajută pe medici să stabilească axul de inserție și să monitorizeze evoluția și integrarea în osul alveolar.
Tot cu ajutorul unei tomografii dentare digitale, medicii pot stabili dacă, înaintea inserării implanturilor dentare, este necesară o adiție osoasă sau o intervenție de sinus lift. Atât vizualizarea volumului osos, cât și localizarea sinusurilor maxilare sunt premise de către un CT dentar.
În unele cazuri, medicii utilizează un CT dentar și pentru a vedea cum sunt poziționate rădăcinile dinților ce se află în vecinătatea implanturilor dentare.
De câte ori pe an se recomandă procedura?
Atât radiografiile dentare, cât și tomografiile dentare digitale se pot realiza de mai multe ori în același an.
Acestea nu afectează sănătatea organismului; din contră, îi ajută pe medici să pună un diagnostic corect și să recomande un plan de tratament potrivit. Cu toate acestea, realizarea investigațiilor imagistice se face strict la recomandarea medicului.
Vizitele periodice la medicul stomatolog sunt recomandate la fiecare 6 luni și pot include și realizarea unei radiografii dentare panoramice. Rolul acestora este de a-l ajuta pe medic să pună un diagnostic corect. CT-ul dentar nu este necesar în cazul vizitelor periodice la medicul stomatolog.
CT dentar vs radiografie panoramică
Atât tomografia dentară computerizată, cât și radiografia panoramică dentară sunt investigații de imagistică folosite pentru a diagnostica și a trata afecțiuni dentare. De asemenea, ambele rezultate apar, cu mici excepții, pe ecran; anterior, filmul dentar al radiografiei era printat. Cu toate acestea, ele diferă în privința tehnologiei folosite și a aplicațiilor.
Un CT dentar folosește un fascicul conic de raze X pentru a capta imagini 3D ale dinților, maxilarului și țesuturilor din apropiere. Radiografia panoramică folosește un singur flux de raze X pentru a capta o imagine bidimensională a părții superioare și inferioare a dinților și a structurilor apropiate.
Tomografia dentară computerizată oferă informații detaliate legate de anatomia maxilarului, inclusiv locația nervilor și a vaselor de sânge, în timp ce radiografia panoramică oferă o imagine largă a dinților.
CT dentar se folosește pentru planificarea implantului, în extracțiile dentare complexe, operații la maxilar, evaluarea articulației temporomandibulare. În schimb, radiografia panoramică dentară este folosită în controalele de rutină, pentru a evalua evoluția măselei de minte sau pentru a planifica anumite tratamente ortodontice.
Radiații de la CT dentar
O tomografie dentară computerizată eliberează aceeași cantitate de radiații la care ești expus în aproximativ opt luni (circa 2 mSv). Pentru a pune lucrurile în perspectivă, o tomografie computerizată în zona pieptului este de aproximativ 6,6 mSv, iar de la 100 mSv se observă schimbări în sânge.
Cu alte cuvinte, deși cantitatea de radiații echivalează aproape cu expunerea pe întregul an, riscurile sunt minime asupra sănătății.
Contraindicații la CT dentar
Este foarte important de spus că, exceptând situațiile de urgență, realizarea unui CT dentar la gravide trebuie evaluată de la caz la caz. Totuși, nu există contraindicații majore, altele decât claustrofobia sau anxietatea.
Întrebări frecvente despre CT dentar
Poate că medicul stomatolog ți-a recomandat o tomografie dentară computerizată și încă mai ai întrebări legate de această investigație. Iată care sunt câteva întrebări frecvente despre CT dentar.
Cum se deosebește un CT scan de alte teste de imagistică?
Deși multe alte analize folosesc radiații pentru a genera imagini, un CT dentar face acest lucru într-un mod unic: rotește progresiv sursa de raze X în jurul gurii. Fotografia obținută oferă medicului stomatolog informații suplimentare, pentru a pune diagnosticul sau a stabili tratamentul.
La ce să te aștepți de la un CT dentar?
O tomografie dentară computerizată se realizează rapid și nu este necesară o pregătire deosebită înainte. Iată ce să ai în vedere:
- Va trebui să îndepărtezi acele elemente care pot influența investigația: obiecte de metal, inclusiv ochelari, aparat auditiv, bijuterii;
- Va trebui să fii relaxat, pe durata CT-lui dentar. Aparatul se va roti ușor, în jurul capului. În general, durează circa 30 de secunde.
Dacă suferi de claustrofobie, este indicat să vorbești despre acest lucru cu medicul. Acesta îți poate oferi recomandări pentru a te ajuta să treci mai ușor peste tomografia dentară computerizată.
CT dentar doare?
Un CT dentar este lipsit de durere. Scannerul folosește raze X pentru a fotografia gura și dinții, însă nu vei resimți durere. De fapt, majoritatea pacienților consideră experiența simplă și rapidă.
Pot purta proteze dentare din plastic în timpul CT dentar?
În general, nu apar probleme dacă porți o proteză din plastic. Cel mai bine, însă, este să vorbești cu medicul stomatolog, înainte de investigație.
Cât costă un CT dentar?
În funcție de afecțiunile dentare pe care le ai în momentul în care te prezinți în cabinetul stomatologic, dar și de recomandarea medicului stomatolog, este posibil ca, pe lângă un CT dentar, să realizezi și alte tipuri de radiografii dentare. Acestea îl ajută pe medicul stomatolog să îți propună cele mai potrivite opțiuni de tratament. O tomografie dentară computerizată (CBCT) costă 270 de lei.
CT-ul dentar se poate realiza la Regina Maria Dental Clinics București (Caramfil, Piața Alba Iulia, Rin), Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Ploiești, Galați, Cluj-Napoca, Craiova și Brașov.
Tomografia dentară computerizată este acel tip de investigație medicală care îți oferă adevărate beneficii. Aceasta face parte din tehnologiile și tehnicile dentare de ultimă generație, utilizate în stomatologie.
Diagnosticarea corectă, planificarea unui tratament personalizat, dar și verificarea evoluției intervențiilor stomatologice sunt doar câteva dintre beneficii.
Bibliografie:
- Dental Cone Beam Computed Tomography, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK592390/
- Dental Cone-beam Computed Tomography, https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/medical-x-ray-imaging/dental-cone-beam-computed-tomography
- Dental cone beam CT scan (CBCT), https://www.guysandstthomas.nhs.uk/health-information/dental-cone-beam-ct-scan-cbct
- Radiation Doses from CT Scans, https://www.webmd.com/cancer/radiation-doses-ct-scans
- What are the Radiation Risks from CT?, https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/medical-x-ray-imaging/what-are-radiation-risks-ct
- Ionising radiation: dose comparisons, https://www.gov.uk/government/publications/ionising-radiation-dose-comparisons/ionising-radiation-dose-comparisons