EDU.STOMATOLOGIE

Limba crăpată: cauze, afecțiuni medicale ascunse, tratament și îngrijire

limbaa3
Cunoscută și sub denumirea de limba fisurată, această afecțiune relativ frecventă se descoperă adesea la consultațiile stomatologice, în cadrul cărora poate fi diagnosticată și tratată. Caracterizată prin apariția uneia sau mai multor crăpături, șanțuri ori fisuri adânci pe suprafața dorsală (superioară, vizibilă) a limbii, limba crăpată poate părea inofensivă, la prima vedere, însă poate ascunde sau poate fi asociată cu diverse afecțiuni medicale, necesitând atenție și îngrijire din partea specialiștilor.

Află mai departe mai multe despre limba crăpată, pentru a recunoaște semnele specifice, afecțiunile ascunse, tratamentul asociat și a afla și alte exemple de aspecte normale și patologice ale limbii.

Anatomia limbii

Limba reprezintă un organ musculos ce îndeplinește multiple roluri importante în procesele de masticație, deglutiție (înghițire) și fonație (vorbire).

Suprafața ei este acoperită de o mucoasă subțire, formată dintr-un epiteliu stratificat și prezintă numeroase papile gustative, responsabile pentru perceperea gusturilor de dulce, amar, sărat sau acru.

Cum se identifică o limbă crăpată. Semne și simptome

O limbă normală, sănătoasă, are un aspect neted, de culoare roz-pal, fiind acoperită de numeroase papile gustative mici, proeminente, de formă conică și de consistență fermă.

Pe de altă parte, limba crăpată, considerată a fi patologică, prezintă una sau mai multe crăpături ori fisuri adânci pe suprafața dorsală, în special în zona mediană, cu aspect de limbă crăpată la mijloc. Aceste fisuri pot fi izolate, largi sau au formă de „hărți”, întrucât se răspândesc în părțile laterale, spre marginile limbii.

Diagnosticul se pune, de cele mai multe ori, în cabinetul stomatologic, printr-o simplă inspecție. Medicul stomatolog poate solicita, însă, analize de sânge suplimentare, pentru excluderea unor alte afecțiuni mai serioase (deficit de vitamine, afecțiuni sistemice).

În cazul limbii crăpate, principalul semn este aspectul neobișnuit, adesea cu o crăpătură profundă pe linia mediană, care poate împărți limba în jumătăți.

Fisurile pot fi multiple, de dimensiuni și adâncimi variabile, cele mai afectate fiind, de obicei, treimea mijlocie și marginile laterale.

Unii pacienți pot experimenta și alte manifestări, precum senzația de usturime, iritația sau arsura pe limbă, însă, în general, această afecțiune nu provoacă durere.

Alte aspecte anormale și afecțiuni ale limbii. Limba încărcată, fisurată, geografică, depapilată sau iritată

Limba reprezintă adesea o adevărată fereastră către starea noastră generală de sănătate. Modificările patologice identificate la acest nivel, printre care și limba crăpată, pot fi primele semne ale unor afecțiuni sistemice precum anemiile, deficitele nutriționale, bolile autoimune sau chiar manifestările neoplazice.

Tocmai de aceea, este esențial să fii atent la orice schimbări și să consulți medicul stomatolog pentru investigații suplimentare.

Principalele aspecte anormale ale limbii și posibilele cauze:

  • Limbă albă, încărcată, saburală - igienă orală deficitară, deshidratare, fumat;
  • Limbă galbenă - administrarea anumitor medicamente (ex: antibiotice), fumat;
  • Limbă neagră, păroasă - administrarea anumitor medicamente (ex: antibiotice), fumat, igienă precară;
  • Limbă roșie, zmeurie, uscată - deficit de vitamine (B12, fier), candidoză, Kawasaki (la copii);
  • Limbă geografică (pete roșii cu margini albe) - glosită migratorie benignă;
  • Limbă albăstruie - cianoză, alte probleme circulatorii;
  • Limbă umflată, inflamată - reacție alergică, diferite infecții, glosită Hunter;
  • Limbă crăpată, cu aspect de bubițe - deficit de zinc sau vitamina B12, xerostomie (gură uscată).

Pe lângă exemplele menționate, există numeroase alte aspecte neobișnuite ale limbii, ce pot indica prezența unor afecțiuni importante, printre care:

  • Varice sublinguale - dilatații venoase, vizibile prin mucoasa subțire a limbii, adesea inofensive;
  • Afte linguale - formațiuni albicioase, înconjurate de o zonă roșie de eritem, dureroase, cauzate de stres fizic, afecțiuni diverse sau de o igienă precară;
  • Leucoplazie - zone albe, cruste;
  • Ulcerații linguale - leziuni sau răni deschise, cu sau fără cruste, sângerări, ce reprezintă semne posibile de cancer oral.

Așadar, orice modificare patologică a aspectului normal al limbii necesită o consultație medicală cât mai promptă, pentru stabilirea cauzelor subiacente și inițierea tratamentului necesar.

limbaa2

Cauze și afecțiuni medicale asociate

Cauzele exacte ale apariției limbii crăpate nu sunt pe deplin cunoscute, însă se crede că ar putea fi un cumul de factori genetici și de stil de viață.

Limba crăpată poate apărea încă de la naștere, se poate dezvolta în copilărie sau poate interveni odată cu viața adultă. În plus, s-a observat faptul că bărbații sunt ușor mai predispuși decât femeile.

👉 Limba crăpată poate apărea la orice vârstă, iar sănătatea orală a copilului tău este extrem de importantă. Tocmai de aceea, Regina Maria oferă servicii de stomatologie pentru copii.

De asemenea, limba crăpată este frecvent observată la persoanele cu anumite afecțiuni sau sindroame, printre care se numără:

  • Sindromul Down;
  • Sindromul Melkersson-Rosenthal - afecțiune neurologică, ce se caracterizează prin paralizie facială, umflarea buzei superioare și a feței;
  • Psoriazis pustulos - o formă severă de psoriazis;
  • Glosită migratorie benignă (limba geografică) - afecțiune caracterizată prin limba albă cu pete roșii;
  • Deficite nutriționale sau avitaminoze - carențele de vitamine, precum acidul folic, vitamina B12 sau fierul, pot contribui la apariția limbii crăpate.
limbaa1

Îngrijire și tratament pentru limba crăpată

În majoritatea cazurilor, limba crăpată nu necesită un tratament specific, însă este esențială menținerea unei igiene orale corespunzătoare, ca parte a unui stil de viață sănătos.

Resturile alimentare, mucusul sau bacteriile se pot cantona în crăpăturile adânci, provocând halenă (respirație urât mirositoare), inflamație și favorizând apariția cariilor dentare sau chiar a infecțiilor fungice, precum candidoza orală.

Se recomandă, astfel, următoarele măsuri de îngrijire:

  • Periajul limbii cu o periuță specială, de două ori pe zi, pentru îndepărtarea depunerilor acumulate de-a lungul zilei;
  • Utilizarea aței dentare și clătirea gurii cu apă de gură cu clorhexidină;
  • Respectarea consultațiilor la medicul stomatolog, pentru monitorizare, detartraj și realizarea unor igienizări profesionale;
  • Evitarea alimentelor prea fierbinți sau puternic condimentate;
  • Renunțarea la fumat și consumul moderat de alcool;
  • Tratarea eventualelor afecțiuni asociate, care pot influența negativ simptomatologia.

Chiar dacă nu este o afecțiune gravă în sine, limba crăpată poate indica prezența altor probleme de sănătate.

Dacă fisurile sunt foarte adânci, crăpate, dureroase sau dacă apar sângerări, umflături, mirosuri neplăcute ori dificultăți la înghițire, este recomandat să consulți medicul stomatolog, pentru excluderea altor cauze mai serioase, precum leziunile precanceroase sau alte boli sistemice.

Prevenție

Cea mai bună prevenție pentru complicațiile asociate limbii crăpate, precum și ale altor afecțiuni orale este menținerea unei igiene impecabile și a unui stil de viață sănătos:

  • Periaj dentar atent, de două ori pe zi, inclusiv periajul limbii;
  • Alimentație echilibrată, bogată în vitamine și minerale, pentru a evita carențele;
  • Hidratare adecvată, pentru evitarea deshidratării și împiedicarea depunerilor acumulate de-a lungul zilei pe limbă.

Când să mergi la control la medicul stomatolog?

👉 Nu ezita să ceri sfatul specialistului și programează acum o consultație la medicul stomatolog, dacă prezinți semne sau simptome specifice limbii crăpate. Pentru a te putea însoți în orice moment ai nevoie, Regina Maria Dental Clinics oferă servicii de stomatologie în urgenta.

Modificările patologice ale limbii, care necesită control stomatologic, includ:

Afte linguale

Acestea reprezintă, de fapt, mici formațiuni albicioase, înconjurate de o zonă roșiatică, dureroase spontan sau la atingere. Evoluția aftelor poate duce spre ulcerație, acestea fiind foarte dureroase și provocând apariția unei senzații de arsură sau usturime pe limbă.

Apar, de obicei, pe fond de stres, imunitate scăzută, fumat sau igienă orală precară. Se recomandă tratament antioxidant, vitaminoterapie și aplicări locale de unguente specifice, precum glicerina boraxată.

Se vindecă, de cele mai multe ori, în 7-10 zile.

Glosita Hunter

Numită și limba depapilată, această afecțiune este o inflamație a limbii, cu dispariția papilelor de pe suprafața limbii, umflarea și înroșirea acesteia.

Poate apărea pe un fond anemic, asociindu-se cu ragade comisurale (răni ce apar în colțurile gurii) și cu apariția aftelor, a cheilozei (umflarea buzelor), a infecțiilor recidivante și a deficitelor de vitamina B.
Modificări leucoplazice

Modificările leucoplazice la nivelul feței dorsale, ventral sau pe marginile limbii, pot fi:

  • Zone albe, sidefii, cu margini neregulate, crescute în suprafață, extinse;
  • Zone rozate, insulare, cu aspect dendritic, de ferigă (leziuni care nu se șterg).

Pot fi ușor confundate cu limba geografică sau candidoza orală, motiv pentru care se recomandă, în astfel de situații, consultul stomatologic pentru stabilirea corectă a diagnosticului.

Leziuni maligne

Leziunile maligne reprezintă, de fapt, neoplasme care se manifestă prin apariția ulcerațiilor la nivelul marginilor linguale; nu au tendință de vindecare și prezintă margini proeminente și dure. Sunt nedureroase și au tendința rapidă de a sângera.

Factorii favorizanți în acest sens sunt: marginile ascuțite ale unor resturi dentare, fumatul, consumul de alcool, dar și lipsa unei igiene adecvate.

În concluzie, limba crăpată, deși poate părea o afecțiune fără mare importanță, la prima vedere, merită o explorare amănunțită. Aceasta poate reprezenta un semnal de alarmă pentru existența unor probleme de sănătate mai profunde, precum deficitele nutriționale, bolile autoimune sau chiar manifestările neoplazice. Prin urmare, orice modificare a aspectului normal al limbii, inclusiv apariția crăpăturilor sau a fisurilor adânci, necesită consultarea promptă a medicului stomatolog, pentru investigații suplimentare și stabilirea cauzelor subiacente. Chiar dacă limba crăpată nu impune, de cele mai multe ori, un tratament specific, adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o igienă orală cât mai bună, o dietă echilibrată și evitarea factorilor de risc precum fumatul sau consumul excesiv de alcool reprezintă metodele cheie pentru prevenirea complicațiilor și menținerea unei sănătăți adecvate a cavității bucale. Recunoașterea din timp a semnelor și îngrijirea corespunzătoare pot contribui la prevenirea dezvoltării afecțiunilor grave și la păstrarea unei stări de sănătate optime per total.

Bibliografie

  •  https://www.aaom.com/fissured-tongue
  • https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/healthy-tongue#unhealthy-tongue
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/320428#_noHeaderPrefixedContent
  • https://www.verywellhealth.com/fissured-tongue-7113420

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.