Într-una din vizitele tale este posibil să fi întâlnit un instrument mai puțin cunoscut, însă extrem de important pentru o mulțime de proceduri: diga dentara. Deși termenul poate suna complicat, utilitatea acestui accesoriu este simplu de înțeles: are rolul de a face vizita la medicul stomatolog mai sigură și mai confortabilă pentru tine.
Ce este diga dentară
Diga dentară este un instrument medical esențial pentru realizarea în siguranță a tratamentelor dentare din orice clinica stomatologica. Chiar dacă respecți o rutină zilnică de îngrijire corectă, gura rămâne în continuare un mediu propice pentru bacterii. Mai exact, gura adăpostește până la 1000 de tipuri diferite de bacterii.
În general, aceste bacterii nu sunt periculoase pentru sănătatea ta orală sau a întregului organism. Cu toate acestea, când efectuezi tratamente ce implică expunerea dintelui sau incizii la nivelul gurii, dinții și zonele care urmează să fie tratate trebuie izolate, pentru a împiedica bacteriile să pătrundă în zonelor cu incizii.
De asemenea, diga dentara se folosește și atunci când se efectuează lucrări asupra unui dinte care necesită o zonă de tratare uscată, ferită de salivă sau sângerări dentare din restul gurii.
Diga dentară este, în esență, o bucată subțire de cauciuc, adesea din latex sau poliuretan, care se întinde peste dinți în timpul anumitor proceduri stomatologice. Pentru persoanele cu alergii se poate folosi o digă dintr-un material diferit, non-latex. Pentru aplicare, diga trebuie găurită în funcție de dintele sau dinții asupra cărora se intervine. Materialul elastic se mulează perfect pe zona vizată, înconjurând baza dintelui la 360°, fiind ancorată cu ajutorul unor cleme speciale. Diga dispune și de o ramă (metalică sau din plastic) care întinde bucata de cauciuc și contribuie la stabilizarea acesteia.
Care sunt beneficiile utilizării digăi dentare în tratamentele stomatologice
Scopul principal al acestui instrument este de a proteja dinții și gingiile din jurul zonei de tratament și de a asigura un mediu curat și uscat pentru zona care urmează să fie tratată. De asemenea, diga dentară este un ajutor de încredere în cabinetul stomatologic deoarece:
- Reduce riscul de infecție, prin izolarea zonelor sănătoase de cele ce necesită tratament;
- Creează un mediu steril, ceea ce permite realizarea mai eficientă a tuturor procedurilor dentare, asigurând în același timp succesul acestora;
- Oferă o vizibilitate mai bună asupra zonei de tratament și facilitează accesul, pentru ca medicul stomatolog să poată acționa mai precis;
- Reduce disconfortul pacientului, datorită faptului că protejează țesuturile moi și împiedică inhalarea sau înghițirea accidentală a anumitor accesorii, materiale sau soluții utilizare în tratamentul dentar.
La ce proceduri dentare se folosește diga?
Diga dentară este utilă pentru mai multe tipuri de tratamente, atât pentru cazuri mai complexe, cât și pentru proceduri de rutină. Iată care sunt cele mai întâlnire cazuri în care se folosește:
- Tratamente endodontice (de canal). Când vine vorba de tratarea unui dinte afectat de carii severe sau infecții, izolația oferită de diga dentara este esențială. Aceasta ajută la menținerea unui mediu uscat, protejează dintele expus de bacterii și permite medicului să lucreze cu mai multă precizie;
- Obturații și reconstrucții dentare. Când medicul stomatolog pune o plombă sau efectuează o procedură de reconstrucție a unui dinte, diga dentară ajută la prevenirea contaminării cu salivă sau alte fluide, care ar putea compromite adezivii sau materialele folosite, influențând negativ calitatea lucrării finale;
- Albirea dentară. În anumite cazuri, atunci când se efectuează albirea dentară, diga protejează gingiile și țesuturile moi de contactul cu substanțele chimice folosite în procesul de albire;
- Tratamente chirurgicale dentare. Diga este folosită adesea și de medicul specialist în chirurgie dentară, pentru procedurile de extracție și implant, dar și pentru intervențiile chirurgicale parodontale;
- Prevenirea aspirației. Diga dentară previne de asemenea înghițirea sau inhalarea accidentală a instrumentelor sau materialelor folosite în timpul procedurilor stomatologice.
Realizarea cu succes a tratamentelor stomatologice este rezultatul urmărit în efectuarea acestora, însă confortul pacientului reprezintă întotdeauna o prioritate pentru medicul dentist. Un instrument precum diga dentară este o componentă esențială în practica modernă, care oferă beneficii, atât pentru pacient, cât și pentru medic.
Bibliografie
- https://www.ballantyneendo.com/endodontics/dental-dam-used-identistry/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8161708/
- https://www.colgate.com/en-us/oral-health/dental-visits/why-your-dentist-might-use-a-rubber-dam#
- https://www.aae.org/specialty/wp-content/uploads/sites/2/2024/06/DentalDams_PositionStatement_updated.pdf