Descoperă în articolul următor câteva informații pe care este bine să le știi despre boala parodontală și legătura acesteia cu poliartrita reumatoidă, de la Dr. Cosmina Enescu, medic stomatolog, specialist parodontolog.
Ce este boala parodontală și cum se manifestă
Boala parodontală, numită și parodontoză, este o afecțiune microbiană care apare la nivelul țesuturilor de susținere a dinților și a țesuturilor moi, adică a oaselor maxilare și a gingiilor. Cel mai adesea, parodontoza apare din cauza unui dezechilibru între sistemul imun și flora bacteriană orală. De asemenea, igiena dentară realizată necorespunzător duce la formarea plăcii bacteriene pe suprafața dinților și la apariția tartrului dentar subgingival, astfel se pot instala afecțiunile ginginvale.
„Factorul principal în apariția bolii parodontale îl reprezintă bacteriile care stau în placa bacteriană. Pe lângă acest factor, mai există și alte cauze care pot duce, în timp, la apariția acestei afecțiuni, și anume: stresul, fumatul, diferite afecțiuni generale de sănătate, cum ar fi: bolile cardiovasculare, osteoporoza sau diabetul, precum și medicațiile aferente acestor boli. Totodată, parodontoza se poate transmite și genetic sau ereditar, de la părinți”, explică Dr. Cosmina Enescu.
Boala parodontală se manifestă prin miros neplăcut, sângerarea gingiei în timp ce te speli pe dinți, mobilități dentare, depuneri de tartru, placă bacteriană sau sensibilitate exagerată a dinților la diferite băuturi sau alimente reci sau fierbinți.
Ce este poliatrita reumatoidă
Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie cu evoluție îndelungată care afectează articulațiile și care, în anumite situații, poate determina modificări la nivelul tegumentelor, ochilor, plămânilor, inimii și sistemului vascular. De regulă, femeile sunt mai afectate în comparație cu bărbații.
Factorii de risc în apariția poliatritei reumatoide sunt:
- Vârsta. Apare mai frecvent la persoanele de peste 40 de ani.
- Ereditar/genetic. Pacienții care au rude diagnosticate cu această afecțiune autoimună sunt mai predispuși la dezvoltarea bolii.
- Excesul ponderal. Persoanele supraponderale prezintă risc crescut de a dezvolta poliartrita reumatoidă.
- Fumatul
Care este legătura dintre poliartrita reumatoidă și boala parodontală
Studiile au arătat că boala parodontală și poliartrita reumatoidă sunt boli cronice inflamatorii, care se pot influența reciproc. Deși nu există o relație clară între cele 2 afecțiuni, oamenii de știință spun că ceea ce este cert este faptul că dacă ai una dintre aceste afecțiuni, ai un risc și de a o dezvolta pe cealaltă.
În ultimele decenii, mai multe studii au arătat că pacienții cu poliartrita reumatoidă au un risc mai mare de a dezvolta boala parodontală, în comparație cu persoanele fără artrită reumatoidă, iar această probabilitate este chiar de cinci ori mai mare, potrivit unui studiu din 2014.
De asemenea, studiile realizate au arătat că pacienții cu artrită reumatoidă au dezvoltat o boală parodontală mai severă și mai agresivă. Pacienții prezintă resorbții osoase, afectare a furcațiilor, adică a spațiului dintre rădăcini, pungi parodontale, migrări și mobilități ale dinților.
Oamenii de știință spun că studiile au documentat foarte bine faptul că poliartrita reumatoidă și boala parodontală sunt ambele afecțiuni inflamatorii, care atacă țesuturile sănătoase, însă acum dovezile științifice arată că acestea pot să aibă în comun chiar anumiți biomarkeri în sânge (antigenul leucocitar uman) și o posibilă legătură genetică.
O teorie formulată de experți este că bacteriile implicate în boala parodontală pot crește inflamația din interiorul corpului, lucru care poate crește riscul de a dezvolta o afecțiune autoimună, așa cum este poliartrita reumatoidă.
Ce poți face pentru a diminua efectele bolii parodontale
"Mulți oameni nu știu că suferă de această inflamație a țesuturilor de susținere a dinților, tocmai de aceea este important să meargă la medicul dentist. Cu cât este detectată mai devreme boala parodontală, cu atât este mai ușor de tratat.
Pacientii trebuie să se prezinte la clinica dentară la orice modificare a gingiilor, ca de exemplu: sângerări în timpul periajelor, modificări de culoare. Gingia capătă o culoare roșu aprins, devine moale, netedă, lucioasă și desprinsă de pe dinți.
În cazul celor cu poliartrită reumatoidă, acești pacienți au un risc crescut de a dezvolta boala parodontală, așa că este posibil ca medicul dentist să îi sfătuiască să vină mai des la cabinet, astfel încât problemele gingivale și dentare să fie atent monitorizate.
De asemenea, pacienții trebuie să renunțe la fumat și să aibă o igienă dentară adecvată. Periajul dinților trebuie realizat de 2 ori pe zi, dimineața și seara, și să se prezinte în cabinetul dentar, de minim 2 ori pe an”, completează Dr. Cosmina Enescu.
Concluzii
Prevenția este calea cea mai sigură atunci când vorbim despre afecțiunile gingivale. Să previi este mult mai ușor și mai puțin costisitor decât să tratezi o anumită problemă dentară.
Periajul dentar este bine să se realizeze imediat după ce mănânci. Periuța de dinți să fie una aleasă cu peri moi sau medii sau chiar și cea electrică este foarte utilă. Timpul de realizare trebuie să fie de minim 2 minute.
Pe lângă periajul dentar este important să folosești mijloacele adjuvante de curățare, precum ața dentară, apa de gură ori dușul bucal, mai ales în cazul în care ai lucrări protetice.
În ceea ce privește poliartrita reumatoidă, prevenția înseamnă un stil de viață sănătos. Adoptă o alimentație bogată în fructe și legume proaspete, proteine (carne slabă sau peste), calciu (lactatele), vitamine și minerale. Un alt factor important îl reprezintă și consumul de apă. Bea în fiecare zi 1,5 – 2 litri de apă. Hidratarea este foarte important pentru un organism sănătos.