EDU.STOMATOLOGIE

Cum influențează igiena dentară sănătatea generală a corpului

Sănătatea orală este adesea percepută ca fiind legată strict de dinți și gingii, însă impactul acesteia depășește cu mult granițele cavității bucale. De fapt, starea de sănătate a dinților și a gingiilor influențează semnificativ starea generală de sănătate, aspect evidențiat de numeroase studii.

Citește în continuare și descoperă cum grija față de dinți influențează întregul organism, iar sănătatea acestuia intervine în sănătatea orală. Află cum poți proteja acest echilibru din următoarele rânduri.

Sănătatea și igiena orală: baza unui corp sănătos 

Sănătatea orală nu reprezintă doar o componentă estetică, ci și o parte fundamentală a sănătății generale. Nu doar că afecțiunile stomatologice creează disconfort, dar acestea pot sta la baza apariției sau agravării anumitor afecțiuni. Astfel, studiile au evidențiat o legătură între afecțiunile gingivale și bolile cardiace. De asemenea, diabetul zaharat conduce la sensibilizarea gingiilor și crește riscul de apariție al parodontozei. 

Una dintre funcțiile principale ale dinților este de a asigura masticația. O masticație optimă asigură o bună sănătate a tractului digestiv. Persoanele care se confruntă cu pierderea dinților sau chiar cu o aliniere incorectă a acestora, au un risc mai mare de a dezvolta boli digestive, precum refluxul gastroesofagian, gastrita sau chiar ulcerul. 

Așadar, sănătatea orală nu doar că îți oferă un zâmbet frumos și strălucitor, dar te ajută să-ți menții și organismul într-o stare optimă de sănătate.   

Cum afectează infecțiile dentare alte organe

Infecțiile dentare nu se limitează la cavitatea bucală, ci pot influența sănătatea întregului organism. Bacteriile răspunzătoare de aceste infecții pot pătrunde în circulația sângelui și astfel, ajung și la alte organe. 

Sistemul cardiovascular

Cel mai frecvent, infecțiile cavității orale netratate la timp conduc la apariția endocarditei. Aceasta este o afecțiune în care la nivelul endocardului (țesut care căptușește suprafața interioară a inimii) apare un proces infecțios și inflamator, dat de bacteriile cavității bucale. Fără un tratament adecvat, endocardita poate conduce la deces. 

De asemenea, studiile au demonstrat că inflamația și infecția de la nivelul cavității orale crește riscul de formare a trombilor și a infarctului cerebral. Inflamația cauzată de infecții orale agravează, de asemenea, procesele patologice deja existente în vasele de sânge.

Legătura dintre sănătatea orală și bolile cardiovasculare este susținută de multiple studii. Bacteriile implicate în bolile parodontale, cum ar fi Porphyromonas gingivalis și Aggregatibacter actinomycetemcomitans, pot pătrunde în fluxul sanguin prin leziunile gingivale. Odată ajunse în circulație, acestea favorizează formarea plăcilor de aterom. Astfel, apare ateroscleroza. De asemenea, studiile arată că pacienții cu parodontoză au un risc cu 25-50% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare comparativ cu cei cu gingii sănătoase.

Sistemul respirator

Bacteriile din cavitatea bucală pot fi aspirate în plămâni, mai ales la persoanele cu imunitate scăzută sau afecțiuni pulmonare preexistente. Acest lucru poate duce la pneumonie bacteriană sau poate agrava bolile respiratorii cronice.

Diabet zaharat

Inflamațiile cronice din cavitatea bucală pot perturba metabolismul glucozei, complicând controlul glicemiei la persoanele cu diabet. În același timp, diabetul necontrolat favorizează susceptibilitatea la infecții dentare, creând un ciclu vicios.

În ceea ce privește diabetul zaharat, acesta se asociază cu un nivel crescut al glicemiei în sânge. O glicemie crescută reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva bacteriilor orale, crescând riscul de apariție al infecțiilor gingivale. 

Pe de altă parte, inflamația dată de infecțiile cavității orale afectează reglarea insulinei, hormonul care contribuie la introducerea glucozei în celule și scăderea glicemiei. Astfel, persoanele diabetice diagnosticate cu afecțiuni orale întâmpină dificultăți în reglarea nivelului de glucoză din sânge. Vestea bună este că tratarea bolilor parodontale poate îmbunătăți controlul glicemic, subliniind importanța intervențiilor stomatologice în gestionarea diabetului.

La baza conexiunii dintre sănătatea orală și cea sistemică se află mecanisme biologice complexe. Printre compușii implicați se află markerii inflamatori (proteina C reactivă, interleukinele). Prezența acestora în organism poate afecta și alte organe. Astfel, crește riscul de a dezvolta afecțiuni cronice sau agravarea afecțiunilor deja diagnosticate.

Boala Alzheimer

Studiile au evidențiat că agravarea bolii Alzheimer afectează și sănătatea orală. Aceasta poate fi dată și de faptul că boala scade nivelul de independență al unei persoane și capacitatea acesteia de a se îngriji. 

Cancer

Anumite tipuri de cancer au fost asociate cu afecțiunile gingivale. Cele mai comune neoplazii ce pot fi favorizate de infecțiile gingivale sunt:

  • cancerul oral;
  • cancerul gastric;
  • cancerul pulmonar;
  • cancerul de sân;
  • cancerul de prostată;
  • cancerul de col uterin.

Sarcina

Infecțiile orale afectează sănătatea mamei și a fătului. Acestea sunt asociate cu risc crescut de complicații, cum sunt: nașterea prematură sau o greutate mică a fătului.

Inflamația gingivală și legătura cu afecțiunile cronice

Când gingiile sunt inflamate, fie din cauza acumulării plăcii bacteriene, fie ca urmare a unei igiene dentare deficitare, corpul răspunde printr-un proces inflamator local. Această inflamație, dacă nu este tratată, poate evolua în parodontoză, o afecțiune severă care distruge țesuturile de susținere ale dinților. În lipsa tratamentului corespunzător, bacteriile de la nivel gingival trec în circulația sângelui și astfel pot declanșa o reacție inflamatorie sistemică. Acest răspuns poate afecta alte organe și contribuie la agravarea unor boli cronice.

În afecțiuni inflamatorii cronice, cum este poliartrita reumatoidă, bacteriile răspunzătoare de apariția parodontozei pot agrava inflamația articulară. Astfel, simptomele neplăcute se accentuează, diminuând calitatea vieții.

Inflamația sistemică declanșată de infecțiile orale și o precară igienă a cavității bucale acționează asupra întregului organism, prin diferite mecanisme. Aceasta se poate asocia cu:

  • risc crescut de apariție a bolilor autoimune;
  • accelerarea degradării organelor;
  • distrugerea mult mai rapidă a celulelor sănătoase. 

De ce prevenția este esențială în sănătatea orală

Prevenția este piatra de temelie a unei sănătăți orale bune, iar beneficiile ei se extind dincolo de zâmbetul tău. Printr-o igienă dentară corectă și controale regulate la stomatolog, poți evita nu doar disconfortul și costurile tratamentelor complexe, ci și efectele negative pe care problemele dentare le pot avea asupra întregului corp.

Implementarea unor obiceiuri zilnice te poate ajuta să ai o igienă orală bună și să-ți menții dinții și gingiile sănătoase. Pentru o îngrijire adecvată, respectă regulile de bază ale igienei dentare:

  • periază dinții de cel puțin două ori pe zi, timp de două minute;
  • folosește ața dentară și dușul bucal pentru curățarea spațiilor interdentare;
  • clătește cavitatea orală cu apă de gură pentru eliminarea bacteriilor.

De asemenea, controlul periodic la medicul stomatolog este esențial pentru identificarea timpurie a eventualelor afecțiuni ale danturii sau ale gingiei. Cariile, inflamațiile gingivale sau alte afecțiuni sunt mai ușor și mai puțin costisitor de tratat dacă sunt depistate devreme.

Este recomandat să vizitezi cabinetul medicului stomatolog o dată la șase luni. Tot atunci poți efectua un detartraj pentru eliminarea tartrului, care se formează în urma mineralizării plăcii bacteriene. Periajul și îngrijirea dinților acasă nu poate elimina complet depunerile de tartru, iar prezența acestuia favorizează boala parodontală. 

Cum te poate ajuta un abonament stomatologic dedicat

Menținerea sănătății orale pe termen lung poate deveni mai simplă și mai accesibilă cu ajutorul abonamentelor stomatologice dedicate. Aceste soluții moderne, precum cele disponibile la Regina Maria Dental Clinics, combină tehnologia avansată, accesul la o rețea extinsă de locații și planuri de tratament personalizate pentru a-ți asigura cea mai bună îngrijire dentară.

👉Există mai multe tipuri de abonamente stomatologice, dar cel complet este Abonamentul Dental Care Premium. Descoperă care sunt avantajele acestuia!

Un abonament stomatologic reprezintă un angajament pentru prevenție și îngrijire continuă. Acesta include consultații, periaje profesionale, controale preventive și reduceri la tratamente complexe. În plus, la Regina Maria Dental Clinics beneficiezi de cele mai noi tehnologii pentru ca tu să te bucuri de o îngrijire cât mai eficientă a zâmbetului tău. 

👉Vrei să știi cum revoluționează tehnologia îngrijirea dentară? Află care sunt cele mai moderne tehnologii pe care le găsești la Regina Maria Dental Clinics.

Un alt avantaj al abonamentelor Regina Maria este dat de faptul că poți accesa serviciile stomatologice în locații accesibile. Așadar, economisești timp prețios dacă optezi pentru o clinică Regina Maria Dental Clinics aproape de casă.

👉 Găsește clinica potrivită pentru tine, consultând lista locatiilor Regina Maria Dental Clinics.

Sănătatea orală nu este doar despre un zâmbet frumos, aceasta contribuind semnificativ la întreaga stare de bine. Optează pentru o igienă dentară riguroasă și controale stomatologice regulate. Grija pentru sănătatea dinților și a gingiilor nu doar că îți protejează zâmbetul, dar are grija și de sănătatea ta generală.

Bibliografie:

  • Li X, Kolltveit KM, Tronstad L, Olsen I. Systemic diseases caused by oral infection. Clin Microbiol Rev. 2000 Oct; 13(4):547-58. doi: 10.1128/CMR.13.4.547. PMID: 11023956; PMCID: PMC88948
  • www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/dental/art-2004747
  • fittosmile.com, https://fittosmile.com/10-health-issues-caused-by-bad-oral-health/