EDU.STOMATOLOGIE

Salvează timp cu aparatul dentar Damon autoligaturant

În ziua de astăzi, existența mai multor tipuri de aparate dentare a dus la o schimbare a modului în care oamenii privesc tratamentul ortodontic, de aceea acesta este tot mai îndrăgit, în special în rândul adolescenților, dar și a adulților.

Știm cât de dificil este momentul în care trebuie să alegi aparatul dentar potrivit nevoilor tale, tocmai de aceea în articolul următor îl prezentăm pe aparatul ortodontic Damon autoligaturant, care te va ajuta să ajungi la zâmbetul mult visat, în cel mai scurt timp.

Cu ce se ocupă ortodonția?

Ortodonția presupune îndreptarea și corectarea poziției dinților cu ajutorul unui tratament cu aparat dentar. Medicul ortodont lucrează în totalitate cu osul și dinții tăi, astfel încât să-i ducă în poziția lor corectă. Dacă rezultatele tratamentului ortodontic sunt întreținute foarte bine și după îndepărtarea aparatului dentar (cu ajutorul unei gutiere de contenție și a unei igiene orale corecte), te vei bucura de o dantură perfectă și dinți drepți toată viață.

Diferența dintre aparatul dentar Damon și cele tradiționale

Primul și cel mai important avantaj pe care îl oferă acest sistem de aparate dentare este posibilitatea rezolvării oricărei anomalii dentomaxilare la orice vârstă, fără extracții dentare. Această posibilitate vine din capacitatea acestor aparate dentare de a stimula procesele de creștere osoasă prin intermediul dinților. Forțele dezvoltate de arcuri, prin intermediul brackeților, se transmit dinților, iar în ultimă instanță, oaselor, responsabile de îndreptarea acestora.

„Nu există nicio limită de vârstă pentru începerea tratamentului ortodontic. Cu cât se începe mai repede tratamentul cu aparat dentar, cu atât este mai bine, rezultatele se obțin mai rapid, cu costuri mai mici, iar rezultatele sunt mai stabile în timp”, spune Dr. Anca Gheorghe, Medic stomatolog, specialist ortodonție și ortopedie dento-facială.

Ceea ce este cu totul special la acest sistem de aparate dentare este intensitatea mică și constantă a forțelor primite de dinți, ele fiind, de fapt, motorul proceselor de remodelare și reorganizare osoasă. Remodelarea, reorganizarea și creșterea osoasă permit alinierea și restabilirea corectă a funcției ocluzale a dinților de pe arcadele dentare.

Un alt avantaj major este reducerea timpului de tratament, în unele cazuri chiar la o jumătate de an. Rapiditatea acțiunii aparatului dentar vine din forța constantă dezvoltată de arcuri prin lipsa ligaturilor rigide. Astfel, controlul periodic la medicul specialist în ortodonție este mult mai rar. La aparatele dentare clasice este necesar controlul lunar, însă pentru aparatul dentar Damon controlul se face o dată la 2 luni, chiar la 2 luni și jumătate. În tot acest timp, acțiunea aparatului dentar Damon este exercitată cu aceeași intensitate și constanță.

Rapiditatea acțiunii aparatului dentar vine din forța constantă dezvoltată de arcuri prin lipsa ligaturilor rigide. Astfel, controlul periodic la medicul specialist în ortodonție este mult mai rar. La aparatele dentare clasice este necesar controlul lunar, însă pentru aparatul dentar Damon controlul se face o dată la 2 luni, chiar la 2 luni și jumătate. În tot acest timp, acțiunea aparatului dentar Damon este exercitată cu aceeași intensitate și constanță.

Cât de importantă este igiena orală dacă porți aparat dentar?

Indiferent de tipul aparatului dentar pe care îl alegi, igiena orală reprezintă primul aspect la care trebuie să te gândești atunci când începi tratamentul ortodontic. Într-adevăr, este foarte important să știi faptul că aparatul dentar te va ajuta să corectezi problemele de aliniere a dinților și să te bucuri de numeroase beneficii, precum funcționalitatea și frumusețea zâmbetului, însă pentru toate acestea este necesar să acorzi o atenție cât mai mare igienei orale. De ce? Pentru că resturile alimentare pot rămâne cu ușurință blocate în foarte multe locuri, de exemplu, între brackeți sau sub sârma de susținere a aparatului dentar, iar acest lucru duce la creșterea riscului apariției cariilor dentare, a petelor albe și a inflamării gingivale.

Cum trebuie realizată igiena orală dacă porți aparat dentar

Igiena orală în timpul purtării aparatului dentar poate începe cu o clătire a gurii cu apă pentru a dezlipi resturile alimentare de pe suprafața aparatului. În ceea ce privește mișcările utilizate pentru periajul dentar, este recomandat ca acestea să fie ușoare și circulare, tocmai pentru a îndepărta resturile alimentare care ar putea fi depozitate în spatele aparatului dentar sau chiar pe linia gingiei.

Este ideal ca periuța de dinți să fie poziționată într-un unghi drept, iar periajul să fie realizat cu atenție asupra fiecărui dinte în parte. O igienă orală corect realizată înseamnă un periaj dentar care durează cel puțin 3 minute.

De asemenea, pentru a te asigura că toate resturile alimentare sunt îndepărtate și pentru a-ți ușura rutina de curățare, poți folosi și periuțe interdentare, acestea au rolul de a curăța zonele greu accesibile periuței de dinți, precum suprafețele dentare de sub arc. Toate mijloace complementare de curățare a danturii, apa de gură, ața dentară și dușul bucal reprezintă buni prieteni ai igienei orale corecte, folosirea acestora este recomandată la fiecare periaj dentar sau cel puțin o dată pe zi.

Nu în ultimul rând, igiena orală în timpul purtării aparatului dentar include și igienizarea profesională realizată de către medicul stomatolog. Dacă în mod normal aceasta este recomandată la fiecare 6 luni, în timpul tratamentului ortodontic este ideal ca ea să fie realizată la fiecare 3-4 luni deoarece brackeții aparatului dentar rețin placa bacteriană, care necesită a fi îndepărtată la timp pentru a scădea riscul apariției cariei dentare.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.