EDU.STOMATOLOGIE

Câți dinți avem și ce rol are fiecare

cati5
Dinții sunt împărțiți în mai multe categorii, fiecare având rolurile sale. Este important să cunoști tipurile principale de dinți și cum ajută, pentru a ști cum să acorzi o îngrijire mai bună acestora. Igiena dentară este esențială pentru menținerea sănătății danturii și a întregii cavități bucale.

Descoperă, în acest articol, câți dinți ai, care este rolul lor și cum sunt clasificați. Astfel, vei înțelege importanța fiecărui dinte și cum să acorzi o îngrijire adecvată acestora.

Ce este dintele?

Dintele este compus dintr-o coroană și una sau mai multe rădăcini aflate în osul maxilar și mandibular. De asemenea, rădăcina dintelui este acoperită de țesuturile moi, mai exact de gingie.

Dacă te-ai întrebat din ce sunt făcuți dinții, află ca la exterior, coroana dentară este formată din mai multe straturi, care îi asigură rezistență și durabilitate.

Așadar, coroana dentară este formată din:

  • smalț - stratul exterior care protejează dintele;
  • pulpa dentară - conține vase de sânge și fibre nervoase;
  • dentina - protejează coroana și rădăcina dintelui.

Pulpa dentară conține nervul dintelui și vasele nutritive. Când nervul dintelui este afectat, această pulpă se inflamează și astfel, apare pulpită dentară.

La interior, dintele este susținut de un sistem numit parodonțiu, format dintr-un ligament alveolo-dentar, care leagă stratul extern al rădăcinii, numit cement, de stratul intern al alveolei osoase. Printre fibrele acestui ligament se află un întreg sistem vasculo-nervos, care are rol de nutriție și ajută la funcționarea corectă a dintelui în timp ce mănânci sau vorbești.

cati1

Dinții de lapte (numerotarea dinților)

Cu toții știm faptul că dentiția provizorie apare încă din primul an de viață, iar dinții de lapte sunt primii care apar în cavitatea bucală. Ordinea apariției acestora este următoarea:

  • incisivii centrali inferiori și superiori: sunt primii dinți de lapte care apar la copii și sunt în număr de 4;
  • incisivii laterali - în număr de 4 dinți;
  • caninii - în număr de 4;
  • molarii primari: sunt ultimii dinți de lapte care apar și sunt poziționați câte 2 pentru fiecare arcadă dentară;
  • molarii secundari: apar în același timp ca molarii primari și sunt poziționați tot în număr de 2, pentru fiecare arcadă.

Dinții de lapte au o importanță foarte mare pentru a avea mai târziu dinți permanenți foarte sănătoși. Acest lucru însemnând o grijă a părinților mărită în ceea ce privește igiena orală, mai ales în intervalul de 6 luni și 2 ani.

👉Erupția dinților de lapte reprezintă o etapă importantă din viața bebelușului, dar și a părinților. La unii bebeluși, erupția poate fi însoțită de disconfort sau de unele simptome neplăcute. Citește articolul Totul despre eruptia dentara la bebelusi: cand apare, cat timp dureaza si cum poti ameliora simptomele  și află tot ce ai nevoie să știi despre erupția dinților de lapte și care sunt semnele că apar dințișorii la bebeluși.

Pe lângă igiena orală realizată acasă, cu pastă de dinți, utilizarea dușului bucal și a aței dentare, la fel de importante sunt și vizitele periodice la medicul stomatolog. Aceste vizite presupun diferite tratamente pentru dințișorii micuților, cum ar fi: tratarea anumitor afecțiuni existente sau prevenirea afecțiunile inexistente.

Schimbarea dinților de lapte cu dinții permanenți reprezintă un moment foarte important în viața copiilor. Această schimbare înseamnă un pas către maturitate.

cati2

Câți dinți are un copil?

Primii dinți la bebeluși erup încă de la vârsta de 6 luni, iar formarea dentiției provizorii (la copii) se continuă până la vârsta de 3 ani. Această perioadă se asociază cu prezența unor gingii inflamate la bebeluși. Cei 20 de dinți temporari sunt formați din:

  • 4 incisivi;
  • 2 canini;
  • 4 molari.

👉Dentiția provizorie sau dinții de lapte reprezintă primii dinți care se formează la copii. Dințișorii la bebeluși nu erup toți în același timp, fiecare dinte având o perioadă specifică în care se formează. Află care este aceasta, citind articolul

Dintii de lapte. Care este ordinea aparitiei lor si cand se schimba .

Dinții de lapte încep să se schimbe de la 6 ani. Până la vârsta de 12-13 ani, dentiția permanentă este aproape completă (fără molarii de minte). Astfel că, până la vârsta de 13 ani, 28 de dinți își fac apariția pe arcadă, urmând ca molarii de minte să apară între 18 și 25 de ani sau chiar mai târziu. Există însă situații în care aceștia rămân incluși în osul maxilar.

Un adult are 32 de dinți: 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari și 12 molari. Pentru a-i menține sănătoși, este nevoie de o igienă dentară riguroasă.

cati3

Tipuri de dinți și rolul fiecăruia

Pentru o mai bună clasificare a dinților, medicii stomatologi utilizează o schemă a dentiției, care presupune numerotarea dinților. Aceasta este concepută atât pentru dentiția provizorie (dinții de lapte), cât și pentru dentiția permanentă. Schema este împărțită în 4 zone, care pot varia ușor în pentru fiecare pacient. Identificarea dinților se face ușor prin numerotarea acestora.

Incisivii

Incisivii sunt dinții frontali, care se găsesc atât în partea superioară, cât și în cea inferioară. Ei sunt localizați între canini și au rolul de a tăia mâncarea, dar și rol fonator (ajută la pronunția consoanelor). Printre altele, aceștia au și o funcție estetică, fiind primii care se observă atunci când vorbim sau zâmbim.

Dinții incisivii sunt de două feluri:

  • centrali;
  • laterali.

Caninii

Caninii au o formă ascuțită și ajută la sfâșierea hranei. Se situează între incisivi și premolari și sunt foarte puternici. Vârful în forma de V al caninilor este denumit cuspid. Caninii au cea mai mare durată de viață, deoarece au o singură rădăcină, care este mai lungă decât rădăcinile dinților vecini. În cavitatea bucală există 4 dinți canini, și anume:

  • 2 canini superiori;
  • 2 canini inferiori.

Premolarii

Premolarii sunt localizați între canini și molari și au rol important în mestecarea alimentelor. Aceștia sunt situați pe arcada maxilară, adică pe arcada superioară a cavității bucale. Un adult care are o dantură sănătoasă are, de regulă, 4 premolari, doi în partea stângă a arcadei și 2 în partea dreaptă a acesteia.

Premolarii au forma diferită față de canini și prezintă următoarele caracteristici:

  • sunt mai mari și mai puternici;
  • au anumite creste ce au rolul de a sfărâma și mărunți alimentele în timp ce mănânci.

Molarii

Tot cu rol în masticație, molarii sunt localizați în spatele dinților premolari.

Aceștia au 4 sau mai mulți cuspizi și 2, 3 sau mai multe rădăcini. În mod normal, molarii sunt în număr de 12, formați din 4 grupe a câte 3 pentru fiecare parte a arcadei. Adică, 3 molari în partea stângă a arcadei maxilare și 3 molari în partea dreaptă a acesteia. La fel și în cazul molarilor din partea arcadei mandibulare.

Un lucru important de menționat este că al treilea molar este diferit față de ceilalți și poate erupe mult mai târziu, chiar și la vârsta de 20 de ani. Acest molar este cunoscut ca molarul de minte.

👉Molarul de minte sau măseaua de minte are o evoluție foarte variabilă.

Gestionarea erupției acestui molar diferă pentru fiecare persoană. Mai multe poți afla din articolul Maseaua de minte. Ghid complet: ce este, cand erupe si cand trebuie scoasa .

Suprafețele dinților

Dinții prezintă mai multe fețe, ce au denumiri caracteristice. Acestea sunt cunoscute ca:

  • suprafața linguală - aflată spre limbă;
  • suprafața facială - partea care se află în contact cu obrazul sau buzele;
  • suprafața ocluzală - zona molarilor la nivelul căreia se realizează mestecare alimentelor;
  • suprafața incizală - marginea dinților anteriori, care participă la realizarea mușcăturii.

Este important să cunoști că dintele prezintă mai multe suprafețe. În acest mod, poți să asiguri o igienă adecvată dinților tăi, astfel încât să eviți formarea cariilor dentare și a afecțiunilor gingivale.

Rolul dinților

Dinții au un important rol în masticație, astfel participând la digestia alimentelor. În lipsa dinților, digestia este puternic afectată, existând riscul apariției unor patologii severe.

Un alt rol important al dinților este cel estetic. Prezența unor dinți frumoși, albi și sănătoși oferă un aspect plăcut și un zâmbet încrezător. Poți avea și tu un zâmbet strălucitor prin respectarea regulilor de igienă și prin vizitele periodice la medicul stomatolog, în care chiar și petele pe dinți pot fi îndepărtate.

👉Vizitele la medicul stomatolog sunt extrem de importante pentru copii. În cadrul acestora, medicul examinează dinții și cavitatea bucală și observă posibilele afecțiuni. Un tratament început devreme are o durată mai scurtă și este mai puțin costisitor. Consultă lista noastră de servicii stomatologice destinate copiilor  și programează-l pe cel mic la prima lui vizită la medicul dentist!

Dinții au și alte roluri în organismul uman. Printre aceste se află:

  • pronunțarea corectă a cuvintelor;
  • menținerea integrității osoase;
  • păstrarea unei forme armonioase a feței.

Întrebări frecvente

Dinții au o structură rezistentă și multiple roluri în organismul uman, contribuind la menținerea unei stări optime de sănătate. Chiar dacă au o importanță crescută, aceasta este rar cunoscută în totalitate. Dinții stârnesc deseori întrebări și controverse. De aceea, în continuare sunt abordate cele mai frecvente întrebări despre dinți.

Dinții sunt oase?

Structura dinților nu este deloc asemănătoare cu cea a oaselor. Aceștia nu au măduvă osoasă, cum se întâmplă în cazul oaselor. De asemenea, în cazul fracturilor, dinții nu formează calus pentru a corecta defectul.

De ce e importantă îngrijirea corespunzătoare a dinților de lapte?

Chiar dacă dinții de lapte sunt temporari și sunt, în cele din urmă, înlocuiți de dentiția permanentă, este esențial să păstrezi o igienă corectă. Obiceiurile zilnice de alimentație și igienă contribuie semnificativ la sănătatea dinților.

Scopul principal este de a preveni formarea cariilor dentare sau a afecțiunilor gingivale. Acestea cresc riscul ca dinții de lapte să cadă prea devreme, ceea ce poate afecta dezvoltarea dinților permanenți. În astfel de situații, dentiția finală nu este aliniată corect (dinți strâmbi sau alte anomalii dentare), iar copilul necesită tratament ortodontic.

Câte măsele de minte are un om?

În mod normal, un om are 4 măsele de minte, dar numărul acestora poate varia. Unele persoane pot avea mai puține, în timp ce altele mai multe.

De ce nu cresc dinții permanenți?

Erupția dinților permanenți poate avea unele întârzieri. Cauzele sunt multiple, de la anomalii de dezvoltare, la lipsa spațiului la nivelului arcadei.

Dacă observi că dinții copilului tău nu erup, mergi la medicul stomatolog și află care este motivul pentru această modificare în dezvoltarea danturii.

Câți dinți are un adult?

Un adult are 32 de dinți. Aceștia sunt reprezentați de:

  • 8 dinți incisivi (4 superiori și 4 inferiori);
  • 4 canini (2 superiori și 2 inferiori);
  • 8 premolari (4 superiori și 4 inferiori);
  • 8 molari (4 superiori și 4 inferiori);
  • 4 molari de minte (2 superiori și 2 inferiori - numărul poate varia).

În cadrul acestui articol ai aflat mai multe despre principalii termeni utilizați de medicul stomatolog. În plus, ai descoperit ce roluri au dinții tăi și ce aspecte îi caracterizează. În acest mod, îți va fi mult mai ușor să comunici cu medicul în cabinetul stomatologic. Respectă recomandările medicului stomatolog și mențineți un zâmbet frumos și sănătos.

Bibliografie:

  • www.dentalcare.com, https://www.dentalcare.com/en-us/ce-courses/ce500/surfaces-of-the-teeth, accesat la data 21.04.2024;
  • balanceddentalstudio.com, https://balanceddentalstudio.com/four-types-of-teeth/, accesat la data 21.04.2024;
  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/body/24655-teeth, accesat la data 21.04.2024;
  • www.medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-many-teeth-do-adults-have, accesat la data 21.04.2024.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.