Atunci când urmează să alegem un plan de tratament propus de medic, este important să știm dar să și înțelegem ce implică fiecare etapă. În cazul intervențiilor complexe de reabilitare a danturii, fiecare element implicat în obținerea dinților ficși are un anumit rol, fie el funcțional sau estetic. Tocmai din acest motiv, echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu este pregătită să răspundă tuturor întrebărilor tale, astfel încât pe toată perioada planului de tratament să te bucuri de siguranță și confort.
Componentele implantului dentar
Pentru început, este foarte important să știi că un implant dentar înlocuiește rădăcina naturală a dintelui. Acesta este realizat dintr-un material foarte rezistent, de cele mai multe ori din titan. Pentru a reda dintelui estetica și funcționalitatea, este necesar ca implantului dentar să îi fie atașată bontul protetic și coroana dentară.
Bontul protetic
După ce implantul dentar a fost inserat și a trecut perioada de vindecare a acestuia, de regulă se așteaptă între 4 și 6 luni, în funcție de locul unde a fost inserat implantul, pacientul va reveni în clinică pentru a realiza descoperirea. Ce înseamnă acest lucru? La finalul intervenției cu implant dentar, medicul specialist, înainte de a închide ginigia, va acoperi implantul cu un căpăcel. După perioada de vindecare, acest căpăcel va fi descoperit și înlocuit cu un bont protetic. Iar pe acest bont se va înșuruba coroana dentară.
Coroana dentară
Coroana dentară este o piesă protetică care se înșurubează pe un implant și ține cu succes locul dintelui natural pierdut. Restaurarea danturii cu ajutorul coroanelor dentare realizate din ceramică integrală sunt ideale pentru persoanele care își doresc ca acestea să nu se deosebească de dinții naturali. Totodată, tipul acesta de coroane sunt mult mai rezistente. Atât culoarea asemănătoare dinților naturali, cât și transparența pe care o are ceramica duc la rezultate uimitoare și un zâmbet natural și frumos.
Coroana dentară din ceramică este foarte rezistentă datorită tehnicilor de realizare și poate avea o durată de viață foarte lungă dacă igiena orală este realizată corespunzător.
Etapele tratamentului cu implant dentar
Ședința de tratament cu implant dentar diferă de la pacient la pacient și depinde de amplasare și de numărul implanturilor. Iată care sunt etapele unei intervenții chirurgicale cu implant dentar:
Anestezia
Precum orice alt tratament stomatologic realizat în ziua de astăzi, inserarea implantului dentar nu reprezintă o procedură care să îți creeze disconfort. Astfel, înainte ca medicul să insereze implantul îți va face o anestezie locală, care are rolul de a-ți oferi tot confortul de care ai nevoie.
PRGF
Tehnologia PRGF Endoret reprezintă o modalitate prin care te poți vindeca mult mai ușor și mai rapid în urma intervenției chirurgicale. Procedura este una foarte simplă și constă în recoltarea unei mici cantități de sânge ce este introdusă într-o centrifugă specială care utilizează exclusiv proteinele din sângele pacientului și ajută la vindecarea țesuturilor. Medicii specialiști recomandă această procedură mai ales persoanelor cu diabet, deoarece în cazul lor vindecarea este mult mai lentă, iar intervențiile chirurgicale mult mai dificil de tolerat.
Inserarea implantului dentar
După ce anestezia locală își face efectul, implantul dentar este inserat de către medicul stomatolog cu competență în implantologie orală în osul maxilar sau mandibular în locul rădăcinii dintelui lipsă. Deoarece există și cazuri în care persoanele nu dispun de suficient os pentru ca medicul să poată insera implantul dentar, este posibil să fie necesară o adiție osoasă.
După inserarea implantului dentar, medicul îți explică care sunt regulile pe care trebuie să le respecți pentru a te vindeca într-un timp cât mai scurt. Îți poate recomanda un tratament medicamentos, îți poate explica ce este recomandat să mănânci și cum să realizezi igiena orală.
Recuperarea după implantul dentar
Indiferent dacă vorbim despre o intervenție de inserare a unui singur implant dentar, fie că vorbim despre o intervenție de refacere totală a danturii, este necesar să respecți anumite reguli pentru a te asigura că beneficiezi de o recuperare rapidă și ușoară. În primul rând, este necesar să respecți tratamentul medicamentos recomandat de către medic. De asemenea, este foarte important să acorzi o atenție sporită alimentației, este recomandat să mănânci alimente lichide sau foarte moi, precum supele cremă.
Este necesar să acorzi o atenție sporită și igienei orale, deoarece este foarte important ca mai ales în perioada de vindecare cavitatea orală să fie păstrată cât mai curată cu putință, pentru a preveni riscurile apariției infecțiilor. Nu în ultimul rând, este recomandat să respecți vizitele regulate la medicul stomatolog, pentru a te asigura că locul în care a fost inserat implantul dentar s-a vindecat corect, iar coroana dentară atașată acestuia este perfect funcțională și estetică.