EDU.STOMATOLOGIE

Coronițe dentare pentru copii – soluția pentru cariile profunde

O dantură sănătoasă și frumoasă îi ajută pe cei mici să se dezvolte armonios și să aibă mai multă încredere în propria persoană. Cu cât copiii se confruntă cu mai puține probleme dentare, cu atât aceștia se vor bucura de un aspect frumos al zâmbetului, iar încrederea de sine crește.

Tocmai de aceea este important ca părinții să se prezinte cu copiii de la vârste cât mai fragede în cabinetul de medicină dentară, unde medicul pedodont îl va ajuta să învețe despre importanța igienei orale și să se acomodeze cu aparatura medicală. În acest fel, teama de stomatolog dispare, iar vizitele în clinică devin o amintire frumoasă.

Dr. Asma Battah, medic stomatolog cu competență în pedodonție, ne explică în articolul următor când sunt recomandate coroanele dentare la copii, cum se desfășoară tratamentul cu coroane dentare și câte tipuri există.

Ce sunt coronițele dentare

Coronițele dentare îl vor ajuta pe micuțul tău să-și recapete forma și estetica zâmbetului, după afecțiuni precum: cariile dentare, fracturi sau pur și simplu colorații care ar putea să schimbe aspectul dințișorilor. Acestea sunt personalizate, deoarece „îmbracă” dinții naturali și le oferă funcționalitatea și aspectul frumos.

Când sunt recomandate coroanele dentare pentru copii

edicii stomatologi recomandă coroanele dentare la copii la orice vârstă, însă dintele trebuie să fie erupt complet. În funcție de cât de profundă este caria dentară, pedodonții propun părinților atașarea unei coronițe dentare, deoarece o simplă obturație (plombă) nu ar fi suficient de puternică să susțină forțele masticatorii, atunci când caria este adâncă.

„Coronițele dentare sunt recomandate când distrucția dintelui este prea mare pentru o obturație”, explică Dr. Asma Battah, medic stomatolog cu competență în pedodonție.

Tipuri de coronițe dentare

În funcție de modul de realizare, coroanele dentare pot fi de două tipuri: realizate cu ajutorul tehnicienilor dentari sau cu ajutorul tehnologiilor digitale. În funcție de materialul din care sunt confecționate, coroanele dentare pot fi metalice, cu structura din zirconiu sau coronițe dentare din compozit transparent.

 Coronițele dentare din metal

Avantajul coroanelor din metal este că sunt durabile, deoarece rezistă în timpul unei mușcături puternice, iar riscul spargerii sau ciobirii este redus. Totodată, spre deosebire de alte tipuri de coroane dentare, cele din metal au un cost mic. Structura din oțel inoxidabil funcționează ca o coroană naturală a dintelui și le permite copiilor să mănânce și să vorbească normal.

Coronițe cu structură de zirconiu

Zirconiul reprezintă un aliaj biocompatibil și foarte rezistent, care imită excelent atât culoarea dintelui natural, cât și aspectul translucid. Acest tip de coroană dentară este recomandat doar pacienților care au alergie la metale. Zirconiul este unul dintre aliajele care imită cel mai bine culoarea şi translucenţa dintelui şi de aceea poate fi dificil de identificat chiar şi pentru medicul dentist. În plus este foarte rezistent. Totodată, zirconiul reprezintă baza sau suportul peste care va veni porțelanul, modelat după forma dinților vecini.

Coronițe dentare din compozit transparent

Coronițele dentare din compozit transparent se folosesc cel mai des pe zona frontală. Acestea sunt formate dintr-un compozit de întărire din plastic transparent. Aplicarea lor este ușoară și nu necesită o pregătire amplă înainte.

Aplicarea coronițelor dentare la copii nu este un proces dureros

Părinții nu trebuie să-și facă griji cu privire la aplicarea coroanelor dentare. Procesul este unul nedureros, deoarece medicul pedodont va aplica o anestezie locală, iar cel mic se va bucura de maximul de confort. Aparatura medicală și tehnicile stomatologice au evoluat mult în ultimii ani, iar acum cei mici se pot bucura de o dantură sănătoasă și o copilările fără griji, într-un număr minim de ședințe în cabinetul medicului dentist.

„Aplicarea coronițelor dentare nu este dureroasă și în cele mai multe cazuri este mai ușor decât o obturație”, explică Dr. Asma Battah, medic stomatolog cu competență în pedodonție.

Cum se desfășoară tratamentul cu coroane dentare la copii

În prima etapă se realizează curățarea dintelui de caria existentă și obturarea acestuia. Acest proces este unul nedureros, deoarece medicii pedodonți administrează anestezie dentară locală, pentru ca cel mic să nu simtă disconfort, atunci când dintele este curățat de carie.

În cea de a doua etapă se aplică coroana dentară pe dinte. Acestea sunt realizate cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară, iar în cabinet se ia o amprentă a dințișorilor. Medicul pedodont va recomanda în primele zile antiinflamatoare sau geluri speciale pentru gingii, după aplicarea coroniței, astfel încât copilul să nu simtă disconfort.

Îngrijirea coronițelor dentare

Pașii pentru îngrijirea coronițelor dentare sunt identici cu cei pe care trebuie să-i urmăm în cazul dinților naturali. Este important ca cel mic să-și perieze dantura de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Medicii pedodonți le recomandă părinților să le ofere posibilitatea copiilor să-și aleagă periuța și pasta de dinți preferată, astfel încât rutina zilnică de îngrijire orală să fie o activitate cât mai distractivă pentru micuți.

De asemenea, în protejarea coronițelor dentare se recomandă să evitați produsele lipicioase sau alimentele dure, precum caramelele, gumele, bomboanele, migdalele, fisticul, pâinea prăjită ș.a., pentru a nu dezlipi coroana de pe dinte.

Totodată, este important să vii cu cel mic regulat la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni, atât pentru a verifica starea clinică a danturii, cât și pentru ca medicul pedodont să-i igienizeze profesional dințișorii. În acest mod, copilul tău se va bucura de dinți mai curați, sănătoși și o respirație proaspătă.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.