EDU.STOMATOLOGIE

Indicații după operația de sinus lift

sinus2
Operația de sinus lift sau augmentarea sinusală este o procedură esențială pentru mulți pacienți care doresc să-și restaureze zâmbetul prin implanturi dentare, dar nu au suficient os în zona maxilarului superior. Această operație, deși poate suna intimidant, este o soluție sigură și eficientă care deschide calea către o sănătate orală îmbunătățită și un aspect estetic plăcut.

Citește articolul și află în ce constă operația de sinus lift și care sunt recomandările pentru o recuperare optimă și cu un risc minim de complicații.

Ce înseamnă sinus lift?

Operația de sinus lift este o procedură chirurgicală ce are ca scop ridicarea membranei sinusale și adăugarea de os în zona sinusului maxilar superior (la nivelul arcadei superioare). Aceasta se face pentru a crea suficient spațiu pentru inserarea unui implant dentar, în cazul în care osul maxilar nu este suficient pentru a susține implantul.

sinus1

👉 Descoperă în ce constă tratamentul cu implant dentar din articolul „Totul despre implantul dentar - beneficii si recuperare”!

Sinusul maxilar este un spațiu umplut cu aer, care se află lateral de nas și sub zona ochilor.

Osul situat la nivelul sinusului maxilar este căptușit cu o membrană fină. În timpul acestei proceduri, membrana este ușor ridicată, pentru a crea spațiu suficient pentru adiția de os și inserarea implantului.

👉 Adiția de os este o procedură utilizată frecvent când implantul nu poate fi inserat altfel. Citește totul despre adiția de os în articolul „Aditia de os (augmentarea osoasa). Ce este, cand se face operatia, pret si recuperare”!

Ce este operația de sinus lift intern?

Operația de sinus lift intern implică o abordare minim invazivă, unde accesul la sinus se face prin locul unde va fi plasat implantul dentar. O mică incizie este făcută în osul maxilar, iar membrana sinusală este ridicată ușor, pentru a permite adăugarea de material osos.

Această procedură este de obicei indicată pentru cazurile în care este necesară o creștere minoră a osului.

👉 Te confrunți cu lipsa dinților? Citește articolul „Pacientul pentru implanturi dentare. Cui ii este recomandat tratamentul de inlocuire a dintilor” și află dacă sunt potrivite și pentru tine!

Ce este operația de sinus lift extern?

Operația de sinus lift extern implică o abordare mai extinsă. Accesul la sinus este realizat printr-o incizie laterală în gingie, deasupra molarilor sau a premolarilor superiori. Membrana sinusală este ridicată și materialul osos este plasat în zona sinusului maxilar.

O astfel de procedură este aleasă de către medic când este necesară o augmentare semnificativă a osului.

Ce nu trebuie să faci după operația de sinus lift?

Procesul de recuperare depinde foarte mult de respectarea indicațiilor primite de la medicul stomatolog specializat în chirurgie oro-maxilo-facială.

Nu sufla nasul

Suflarea nasului pentru cel puțin o lună de la intervenția chirurgicală este contraindicată.

Acest obicei poate conduce la ruperea suturilor și la sângerare. Dacă ai secreții nazale, utilizează un instrument pentru aspirarea acestora.

Nu strănuta

Strănutul cu gura deschisă sau în timp ce te ții de nas poate afecta procesul de vindecare.

În timpul strănutului, presiunea crește și poate amplifica riscul de sângerare.

Evită zborul sau scufundările

Zborul cu avionul sau scufundările sunt de evitat, ca urmare a creșterii presiunii în cavitatea nazală. Dacă nu poți amâna zborul, aplică des manevre de reechilibrare a presiunii, precum căscatul sau deglutiția (înghițirea).

Evită să te apleci

Aplecarea și ridicarea obiectelor grele măresc presiunea din cavitatea orală sau nazală.

Roagă un membru al familiei sau un prieten să te ajute, pentru a evita complicațiile.

Nu sufla

Efortul de a sufla poate crește presiunea nazală și conduce la complicații. Astfel de acțiuni includ umflarea baloanelor sau cântatul la instrumente muzicale de suflat.

Nu clăti gura în prima zi

Clătirea energică a cavității bucale poate favoriza desfacerea suturilor și sângerarea. De aceea, este recomandat a nu clăti cavitatea bucală în primele 24 de ore. Ulterior, clătește cu blândețe cavitatea bucală utilizând ceai de salvie. Acesta are proprietăți astringente și antiinflamatoare. Clătirea cavității bucale este indicat a se face după mese, de aproximativ 6-8 ori pe săptămână. Continuă acest obicei pentru cel puțin o săptămână.

Nu ridica buza și nu te trage de obraz

Chiar dacă ești curios și vrei să vezi cum arată sutura, nu încerca acest lucru. Ridicarea buzei superioare sau tragerea de obraz poate conduce la ruperea suturilor, apariția sângerărilor și a altor complicații.

Nu face efort

Odihna este cheia unei recuperări rapide și complete. Evită eforturile solicitante în prima săptămână. De asemenea, ești încurajat să te odihnești cu capul ridicat, până urmează să mergi la somn. În timpul nopții folosește o pernă moale, care să-ți mențină capul ușor ridicat. Pentru a preveni amețeala, ridică-te ușor din pat.

Evită consumul de alcool

Consumul băuturilor alcoolice este indicat a se evita. Alcoolul întârzie vindecarea inciziei și afectează procesul de vindecare.

Ce trebuie să faci după operația de sinus lift

Aplică comprese reci

După o astfel de intervenție, reacția inflamatorie este normală. Astfel, te poți aștepta la apariția edemului postoperator (umflarea obrazului). Pentru a reduce edemul, este indicat a se aplica comprese reci sau cu gheață. Menține compresele pentru aproximativ 15 minute, cu pauze de 15 minute după fiecare aplicare. Nu depăși mai mult de 4-6 ore timpul de aplicare a compreselor. Este important a cunoaște faptul că punctul maxim al edemului este atins după 2-3 zile. Însă, după această perioadă, începe să se remită.

Consumă multe lichide

După operație, este recomandat a se consuma cel puțin 6-8 pahare de apă până seara, la culcare. Bea cu înghițituri mici. Este de preferat să nu utilizezi paiul, deoarece în timpul aspirației lichidului, cheagul de sânge format se poate desprinde, conducând la sângerare.

Consumă alimente moi în primele zile

O bună recuperare este influențată și de alimentele consumate după operație. Sunt indicate alimentele moi, precum piureurile, supele, legumele preparate termic sau fructele moi.

Ia medicamentele prescrise

Medicul prescrie medicamente antiinflamatoare și analgezice, pentru ameliorarea disconfortului caracteristic după operație. Este indicat ca administrarea acestora să fie efectuată la scurt timp după intervenție, înainte ca efectul anesteziei să dispară. Poate fi necesară și administrarea antibioticelor.

Medicamentele pot fi necesare pentru o perioadă de câteva zile. De aceea, pentru a evita disconfortul gastric, administrarea acestora este recomandată după masă.

Efectuează o igienă dentară riguroasă

Periajul dinților începe din a doua zi de la intervenție. Pentru a nu desprinde suturile, optează pentru o periuță cu peri moi și realizează mișcări blânde în timp ce speli dinții. O igienă adecvată contribuie la o vindecare rapidă și fără complicații.

Fumatul după operația de sinus lift

Fumatul este contraindicat după operația de sinus lift. Nicotina și substanțele chimice asociate reduc fluxul sanguin și întârzie procesul de vindecare. În plus, fumul accentuează inflamația, disconfortul postoperator și poate conduce la un sinus lift nereușit.

Este important de menționat și faptul că inhalarea fumului determină creșterea presiunii cavității bucale. Astfel, pot apărea sângerări și alte complicații severe.

Controale necesare după operația de sinus lift

Controalele postoperatorii sunt cruciale pentru a asigura o recuperare corespunzătoare și pentru a monitoriza progresul vindecării. După aproximativ 7-10 zile de la intervenție, primele fire se îndepărtează. Firele de sutură mai profunde se îndepărtează după aproximativ 2-3 săptămâni.

👉 Suturile cu fire pot fi necesare și în cazul implantului dentar. Descoperă când se îndepărtează din articolul „Scoaterea firelor dupa implantul dentar. Cand se face si cum are loc interventia”!

Menține contactul cu medicul stomatolog și află când este indicat să te prezenți la cabinet pentru evaluarea vindecării. De asemenea, adresează-i întrebările pe care le ai, pentru a-ți asigura cele mai bune condiții de recuperare.

Ce complicații pot apărea?

Ca orice procedură chirurgicală, și operația de sinus lift se poate asocia cu unele complicații.

Este important să le cunoști și să nu te panichezi la apariția oricărui semn de disconfort. De exemplu, sângerări ușoare sau saliva roz sunt normale. Însă, pentru unele evenimente este necesar a consulta medicul:

  • scurgerea de lichide din nas sau gură;
  • tumefiere accentuată;
  • tumefierea obrazului sau a zonei de sub ochi;
  • congestie nazală (nas înfundat);
  • prezența particulelor de grefă osoasă la nivelul cavității nazale.

Operația de sinus lift este o procedură complexă, ce necesită o îngrijire amănunțită în timpul perioadei de vindecare. Prin respectarea indicațiilor menționate în acest articol, beneficiezi de o recuperare rapidă și cu risc minim de complicații. Mergi periodic la medic și află care este cea mai potrivită abordare pentru tine și când este necesar să revii la control!

Bibliografie:

  • www.cuh.nhs.uk, https://www.cuh.nhs.uk/patient-information/sinus-lift-procedures/, accesat la data 22.07.2024;
  • www.perio.org, https://www.perio.org/for-patients/periodontal-treatments-and-procedures/dental-implant-procedures/sinus-augmentation/, accesat la data 22.07.2024;
  • www.bupa.co.uk, https://www.bupa.co.uk/dental/dental-care/treatments/dental-implants/supporting-treatments/sinus-lifts, accesat la data 22.07.2024.