EDU.STOMATOLOGIE

Adiția de os (augmentarea osoasă). Ce este, când se face operația, preț și recuperare

Articol de Dr. Ionut Leahu Stomatolog Stomatologie

Ce este adiția de os sau augmentarea osoasă? 

Adiția de os sau augmentarea osoasă reprezintă o procedură medicală în care se restabilește volumul osului afectat de pierderea dintelui sau deteriorare. Această pierdere de os este cauzată de extracția unui dinte care nu mai poate fi salvat, osteoporoză sau boala parodontală. După pierderea unuia sau mai multor dinți, osul se dizolvă și inclusiv fața capătă un aspect îmbătrânit. 

Cine are nevoie de adiție osoasă? 

Adiția de os este necesară în cazul persoanelor care-și doresc să-și redobândească dantura fixă, prin intermediul implanturilor dentare, pentru a le oferi acestora o ancorare solidă. Dacă a trecut mai mult timp de la pierderea dinților ce urmează a fi înlocuiți cu implanturi, iar volumul de os este insuficient, adiția osoasă poate fi necesară pentru a crea o structură dură și stabilă. Osul are un rol structural pentru a oferi stabilitate implantului dentar. De asemenea, refacerea osului este foarte importantă pentru a ajuta pacientul să-și recapete o fizionomie naturală.  

De ce se retrage osul din gingie (atrofia osoasă)? 

Principalul motiv pentru care apare retragerea osului din gingie este pierderea dinților naturali. Pe lângă aceasta, atrofia osoasă poate apărea din cauza bolii parodontale, atunci când inflamația gingiilor și infecția osului sunt provocate de bacterii și poate provoca pierderea volumului osos, dar și din cauza traumatismelor fizice de la nivelul gingiilor și maxilarului. În plus, pe măsură ce înaintăm în vârstă, există o tendință naturală de resorbție osoasă a maxilarului, ceea ce poate duce la retragerea osului din gingie. 

Ce se poate întâmpla dacă nu avem suficientă gingie? 

Lipsa sau insuficiența țesutului gingival poate avea mai multe consecințe. Retragerea gingiilor duce la expunerea rădăcinilor dentare, sensibilitate dentară, carii radiculare și chiar pierderea dinților. De asemenea, gingia joacă un rol crucial în protejarea rădăcinilor dentare de pătrunderea bacteriilor dăunătoare, provenite din cavitatea orală. Atunci când nu există suficient țesut gingival, rădăcinile devin expuse, iar riscul de apariție a cariilor dentare crește. Resorbția gingivală afectează și aspectul zâmbetului, influențând încrederea și stima de sine

Care este rata de succes a intervenției de adiție de os? 

Rata de succes a intervenției de adiție de os este variabilă în funcție de diferiți factori, precum calitatea biomaterialelor utilizate și experiența medicului specialist. Cu toate acestea, în general, adiția de os este considerată un tratament sigur, iar rata de succes poate fi foarte mare atunci când sunt respectate întocmai toate etapele procedurii. Atunci când medicul stomatolog va decide că ai nevoie de o adiție de os, acesta îți va prezenta mai multe opțiuni pe care să le ai în vedere. Există posibilitatea recoltării de țesut osos din alte zone ale cavității orale, iar aceasta este o opțiune considerată foarte eficientă, având o rată de succes foarte mare. 

Adiția osoasă și succesul implanturilor dentare 

Atunci când alegi tratamentul cu implanturi dentare, medicul stomatolog evaluează țesutul osos pentru a verifica în ce stadiu este acesta. De cele mai multe ori, osul se absoarbe la o perioadă scurtă de timp după pierderea dintelui, iar în acest caz adiția osoasă este o procedură chirurgicală necesară atât pentru asigurarea unei rezistențe ridicate a implantului dentar, cât și pentru refacerea aspectului estetic al fizionomiei. Rata de succes a implanturilor dentare efectuate după adiția osoasă poate fi foarte mare, în special atunci când adiția osoasă se realizează în mod corespunzător și sunt respectate toate indicațiile postoperatorii și de igienă orală.

Cât durează și ce preț are o adiție de os? 

Intervenția pentru adiția osoasă se realizează într-o singură ședință și presupune un cost de 2 300 lei. Această procedură are loc sub anestezie cu sedare conștientă, pentru a nu simții niciun fel de durere sau disconfort. După inserarea materialului necesar pentru adiția de os, în cadrul aceleiași intervenții se pot insera și implanturile dentare. La final, medicul stomatolog va prescrie un tratament medicamentos pentru ameliorarea disconfortului postoperatoriu și pentru a elimina riscul de apariție a inflamațiilor. 

Adiția osoasă – procedura pas cu pas 

Consultație inițială 

Atunci când îți dorești să înlocuiești dinții pierduți cu implanturi, primul pas este programarea unui consult la medicul specialist. Pe baza unei radiografii dentare și a unui computer tomograf, medicul stomatolog își va crea o imagine completă cu privire la volumul de os de care ai nevoie și planul de tratament potrivit nevoilor tale. Când medicul va constata că este necesară o adiție de os, acesta îți va explica că există posibilitatea de a recolta țesut osos din alte zone ale cavității orale sau de a primi o grefă osoasă externă sau sintetică.  

Intervenția chirurgicală 

O adiție de os este realizată de către un medic specialist în chirurgie orală și sub anestezie cu sedare conștientă, astfel încât să nu simți niciun disconfort în timpul procedurii. Apoi se realizează o incizie la nivelul gingiei și se inserează materialul utilizat pentru adiția osoasă, cu foarte mare precizie. În cazul aceleiași intervenții, de cele mai multe ori, are loc și inserarea implanturilor dentare. La final, medicul va închide incizia prin cusături.  

Vindecarea și integrarea

După încheierea intervenției chirurgicale, medicul va recomanda un tratament medicamentos pentru a reduce durerea din următoarele zile și pentru a elimina riscul de inflamare. De asemenea, acesta îți va transmite și indicațiile pe care trebuie să le respecți pentru a te asigura că procesul de vindecare și de osteointegrare se va desfășura fără probleme, în cel mult 6 luni de la realizarea procedurii.

Recuperarea după intervenție – ce trebuie să faci și ce nu 
După intervenția chirurgicală este important să respecți indicațiile medicului stomatolog. Este de preferat să ai câteva zile de odihnă, să eviți efortul fizic și să respecți tratamentul medicamentos recomandat. De asemenea, trebuie să consumi lichide, iar alimentele pe care le mănânci să fie unele moi, care pot fi ușor de mestecat sau înghițit și care să nu fie fierbinți. În plus, renunțarea la fumat este esențială pentru o bună vindecare.  

Reacții adverse posibile după adiția de os 

Așa cum menționam mai sus, rata de succes a procedurii de adiție de os este foarte mare, iar complicațiile postoperatorii apar destul de rar. În primele zile de după procedură pot apărarea dureri, disconfort sau chiar umflături, la fel ca în cazul unei extracții, însă acestea nu indică eșecul intervenției de adiție osoasă. Atunci când organismul respinge augmentarea osoasă, reacțiile adverse devin mai serioase și apar infecții la nivel alveolar.  

Materiale și tehnologii folosite în augmentarea osoasă 

În ceea ce privește materialele folosite pentru adiția de os, există mai multe tipuri de grefe. Prima dintre acestea, autogrefa, recoltată din cavitatea ta orală, de la un alt dinte, are avantajul de a folosi propriul os al pacientului, minimizând riscul de respingere. Dar mai există și alogrefa, cea în care se folosește țesut donat de la un alt pacient, xenogrefa, în care țesutul osos este de origine animală și aloplastică, în care materialul artificial replică proprietățile osoase, cum ar fi compoziția și structura. Pe de altă parte, în cadrul intervenției de chirurgie orală pentru inserarea implantului și realizarea augmentării osoase, se folosește tehnologia PRGF Endoret. Aceasta presupune extragerea plasmei din sânge, care este utilizată apoi pe țesut pentru o vindecare mai rapidă. 

Concluzii 

Adiția de os este, de cele mai multe ori, necesară atunci când iei decizia de a-ți redobândi dantura fixă cu ajutorul implanturilor, în special atunci când dintele a fost extras cu mult timp înainte. Importanța acestei proceduri constă în stabilitatea pe care o oferă implantului dentar, care trebuie fixat în această structură solidă. Prin urmare, dacă îți dorești un tratament cu implanturi dentare, este bine să ții cont că este posibil să ai nevoie și de această augmentare osoasă, pentru a lua în calcul și costurile acesteia.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.