Află din articolul următor cine poate beneficia de implanturi dentare, cât timp durează tratamentul și pentru care persoane este contraindicat.
Cum arată pacientul perfect pentru tratamentul cu implanturi dentare
Tratamentul cu implanturi dentare se adresează pacienților care nu mai au dinți ori au dinți care nu mai pot fi salvați. Implantul dentar se recomandă atât pacienților care au amânat pentru o anumită perioadă de timp înlocuirea dintelui lipsă, cât și celor care se află la începutul unui plan de tratament personalizat, care necesită extracția unui dinte ce nu mai poate fi salvat.
Procedura „Dinți ficși în 24 de ore” a reușit să schimbe viața pacienților care nu mai aveau deloc dinți sau care aveau o dantură compromisă, afectată profund de boala parodontală. Cu ajutorul aparaturii moderne și a tehnicilor avansate, procedura de inserare a implanturilor dentare este extrem de sigură. Acest sistem presupune inserarea implanturilor dentare într-o singură ședință, iar de a doua zi aplicarea unei lucrări fixe provizorii.
De asemenea, tratamentul dinților ficși nu are limită superioară de vârstă. În cadrul Regina Maria Dental Clinics au existat pacienți cu vârsta cuprinsă între 21 și 91 de ani, care au rămas complet fără dinți și care și-au dorit să aibă o dantură fixă, într-un timp scurt.
Cât timp durează tratamentul cu implanturi dentare
Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a avea o dantură completă, sănătoasă și frumoasă este consultul stomatologic. În urma acestuia, medicul stomatolog îți recomandă planul de tratament potrivit și îți explică care sunt pașii pe care trebuie să îi faci în continuare.
În ceea ce privește intervenția în cadrul căreia se inserează implantul dentar, aceasta se realizează cu anestezie locală, astfel nu vei simți durere. După ce implantul dentar este inserat, este necesar să respecți indicațiile medicului stomatolog cu privire la igiena orală. După aproximativ 4-5 luni, atunci când gingia s-a vindecat complet, iar implantul dentar s-a integrat în os, medicul stomatolog va monta coroana dentară, care va lua locul dintelui lipsă.
Procedura „Dinți ficși în 24 de ore”, în schimb, presupune reconstrucția totală a danturii. Aceasta se recomandă pacienților cu dinți afectați de boala parodontală, pacienților care şi-au pierdut toți dinții şi care îşi doresc o lucrare fixă, pacienților care au dinți irecuperabili și care nu mai pot susține o lucrare fixă și purtătorilor de proteze dentare care își doresc dinți ficși.
De asemenea, trebuie să știi că refacerea danturii cu ajutorul sistemului de implanturi dentare „Dinți ficși în 24 de ore” îți oferă în doar o singură ședință o dantură fixă și frumoasă. A doua zi, după intervenția chirurgicală, vei primi o lucrare fixă provizorie, pe care o vei înlocui la 6 luni cu lucrarea finală. În aceste luni, gingiile se refac complet și vor fi pregătite pentru lucrarea finală fixă.
Căror persoane nu li se recomandă inserarea implanturilor dentare
Nu există o contraindicație în ceea ce privește inserarea implanturilor dentare. Pacienții care se confruntă cu anumite afecțiuni generale, precum diabetul, osteoporoză, cancer sau probleme cardiologice pot beneficia de implant dentar, atâta timp cât afecțiunea este ținută sub control.
Vârsta poate reprezenta un impediment atunci când vorbim despre implanturi dentare. Pacienților sub 18 ani nu li se recomandă să opteze pentru tratamentul de înlocuire a dintelui, deoarece oasele maxilare la acel moment sunt în creștere, ceea ce poate conduce la afectarea implantului pe termen lung.
Ce soluții există pentru cei care nu pot beneficia de tratamentul cu implanturi dentare
În ceea ce privește pacienții cu osteoporoză se recomandă la indicațiile medicului curant întreruperea tratamentului cu bisfosfonați cu 8 luni înainte de procedura de inserare a implantului. Osteoporoza modifică densitatea oaselor de la nivelul cavității orale, dar nu influențează posibilitatea de a înlocui dinții lipsă cu un implant dentar. În funcție de densitatea osoasă a fiecărui pacient, există protocoale și tehnici separate prin care se pregătește osul pentru viitorul implant dentar, astfel încât acesta să reziste în timp.
În cadrul Regina Maria Dental Clinics, pacienții care au osul maxilar retras sau complet atrofiat din cauza anumitor afecțiuni pot beneficia de implanturile zigomatice, numite și „implanturile ultima șansă”. Sunt unele dintre cele mai complexe intervenții care se pot efectua doar într-o clinică stomatologică dotată cu o tehnologie modernă. De ce? Întrucât șuruburile sunt mai lungi de trei ori decât cele clasice și trebuie inserate în osul zigomatic (osul pomeților).
Atât timp cât afecțiunea este ținută sub control, chiar și pacienții cu diabet se pot bucura de o dantură frumoasă și sănătoasă. Se recomandă, în acest caz, un set de analize generale de sânge, care include glicmia si hemoglobina glicozilată. Astfel, avem o imagine de ansamblu asupra sănătății generale a pacientului și putem să alegem un plan de tratament personalizat.
„La o hemoglobină glicată sub 7 și la o glicemie sub 140, pacientul se consideră a avea un diabet echilibrat care poate să susțină intervenții chirurgicale stomatologice sau de altă natură”, explică Dr. Ruxandra Avramescu, medic specialist diabet și boli de nutriție, specialist în managementul obezității cu acreditare EASO.
În cazul pacienților oncologici, inserarea implanturilor este contraindicată pe parcursul radioterapiei sau chimioterapiei, însă după o perioadă de la finalizarea tratamentului, cu acordul medicului curant se poate apela la procedura de reconstrucție a danturii.
Concluzii
În final, orice persoană care are peste 18 ani se califică pentru realizarea procedurii de implant dentar, atâta timp cât sănătatea generală este una bună sau afecțiunile existente sunt ținute sub control. Tot ce trebuie să faci este sa te prezinți la o consultație la medicul specialist în chirurgie orală și maxilo facială, unde vei primi toate informațiile necesare despre etapele tratamentului și costul total.