În cadrul acestui articol, vei afla toate informațiile esențiale de care ai nevoie pentru a înțelege importanța îngrijirii dentare pentru copii și cum să faci ca vizita celui mic la dentist să fie o experiență pozitivă pentru acesta.
Ce este stomatologia pediatrică (stomatologia pentru copii)?
Stomatologia pediatrică, denumită și pedodonție, este o ramură specializată a stomatologiei, axată pe sănătatea orală a copiilor, de la vârsta de sugar și până la adolescență, în apropierea vârstei de adult.
Ce este medicul pedodont și ce atribuții are?
Medicii stomatologi pediatri, denumiți și pedodonți, sunt profesioniști instruiți să înțeleagă nevoile și comportamentele unice ale copiilor și să ofere îngrijiri stomatologice preventive și terapeutice cuprinzătoare acestora, adaptate fiecărei etape de dezvoltare.
Medicii stomatologi pediatri nu se ocupă doar de tratarea afecțiunilor dentare, ci și de educarea părinților și a copiilor cu privire la practicile adecvate de igienă orală. De asemenea, pot oferi și consiliere alimentară și comportamentală.
Nu în ultimul rând, medicii stomatologi pediatri au acele cunoștințe și abilități necesare pentru a gestiona comportamentul copiilor, a atenua anxietatea acestora și a crea o experiență pozitivă în cadrul cabinetului de stomatologie pediatrică.
Avantajele unei clinici stomatologice pentru copii
Stomatologia pentru copii poate prezenta mai multe avantaje atât pentru cei mici, cât și pentru părinți.
Intervenție timpurie și profilaxie
Consultațiile stomatologice regulate, încă de la o vârstă fragedă, permit medicilor pedodonți să identifice și să abordeze potențialele afecțiuni dentare înainte ca acestea să se agraveze, fapt important pe termen lung.
Această abordare proactivă ajută la prevenirea apariției unor probleme și mai grave și, totodată, promovează sănătatea orală de-a lungul vieții.
👉 Știai că, adesea, focusul igienei orale poate fi pus doar pe îngrijirea dentară, uitând de cea a gingiilor? Este, astfel, extrem de important să știi cum iti poti ingriji gingiile acasă și, totodată, când este cazul să se ocupe un profesionist.
Mediu prietenos pentru copii
Cabinetele stomatologice pentru copii sunt concepute pentru a fi primitoare și distractive pentru aceștia. Aici poți găsi decorațiuni colorate, săli de așteptare prietenoase, precum și personal instruit să interacționeze cu copiii într-o manieră cât mai apropiată, empatică și liniștitoare.
Tehnici de gestionare a fricii față de stomatologie
Medicii stomatologi pediatri (pedodonți) sunt instruiți în diverse tehnici de gestionare a comportamentului, pentru a ajuta copiii să se simtă confortabil și să fie cooperanți în timpul procedurilor dentare. Aceasta include utilizarea recompenselor pozitive, distragerea atenției, dar și altele.
Tratamente specializate
În cadrul unui cabinet de stomatologie pentru copii, medicii sunt calificați să gestioneze problemele dentare specifice copiilor, precum cariile dentare, problemele ortodontice și chiar anomaliile de dezvoltare.
Educație și îndrumare
O clinică stomatologică pentru copii este, de asemena, o sursă extrem de utilă de educație și îndrumare pentru părinți, pe teme precum practicile adecvate de igienă orală, recomandări alimentare și consiliere comportamentală (de ex. utilizarea suzetei).
Proceduri în stomatologia pediatrică
În cadrul unei clinici stomatologice pentru copii, se pot întâlni mai multe tipuri de proceduri, printre care:
Îngrijire preventivă
- Igienizări dentare - igienizările dentare regulate ajută la prevenirea cariilor dentare și la întărirea smalțului;
- Sigilări dentare - sigilările presupun acoperirea cu un strat protector, aplicat pe suprafețele masticatorii ale molarilor, protejându-i de carii;
- Instrucțiuni de igienă orală - medicii pedodonți îi învață atât pe copii, cât și părinți tehnicile corecte de periaj și de folosire a aței dentare.
Tratamente de corecție
- Obturaţii - cariile dentare la dinții de lapte sau dinții permanenți sunt tratate cu obturaţii dentare, pentru a restabili funcția și aspectul dintelui;
- Coroane dentare - dinților puternic cariaţi sau deterioraţi li se poate aplica o coroană dentară, pentru a proteja structura rămasă a dintelui;
- Tratament de canal - tratamentul de canal radicular poate fi necesar pentru pulpa infectată sau inflamată (nervul), la dinții temporari sau permanenți.
Îngrijire stomatologică pediatrică ortodontică
- Evaluare ortodontică timpurie - medicii stomatologi pediatri pot identifica potențialele probleme ortodontice și pot recomanda tratamentul adecvat, precum aparate dentare sau aliniatori.
După o evaluare generală, în cazul problemelor de ortodonție, medicii pedodonți îndeamnă părinții să meargă cu cel mic și la un specialist în ortodonție pentru stabilirea tratamentului potrivit.
Îngrijire stomatologică pediatrică de urgență
- Traumatisme dentare - medicii stomatologi pediatri (pedodonți) sunt instruiți să gestioneze traumatismele dentare, precum fisurarea, deplasarea sau pierderea dinților;
- Infecții orale - în cadrul unei clinici stomatologice pediatrice, se pot diagnostica și trata infecțiile orale, precum abcesele sau bolile parodontale.
👉 Știm că nu toate problemele dentare pot aștepta. Tocmai de aceea, printre serviciile disponibile în cadrul Regina Maria Dental Clinics, vei putea regăsi și consultatii stomatologice de urgenta.
Când ar trebui copilul să viziteze medicul pedodont?
Cu toate că recomandările pot varia în funcție de țară, în general, este bine ca cei mici să aibă prima vizită la dentist până la împlinirea vârstei de 1 an sau în termen de șase luni de la erupția primului dinte.
Această vizită timpurie îi va permite medicului pedodont să evalueze sănătatea orală a copilului tău și să ofere îndrumările necesare privind îngrijirea preventivă.
După prima vizită, sunt recomandate consultații stomatologice regulate la fiecare șase luni sau conform indicațiilor medicului stomatolog pediatru. Aceste vizite de rutină sunt esențiale pentru monitorizarea dezvoltării copilului, pentru abordarea oricăror probleme ce pot apărea și pentru consolidarea obiceiurilor corecte de igienă orală.
Cum să faci ca vizita copilului la stomatolog să fie o experiență pozitivă?
Vizita la medicul stomatolog pediatru poate fi intimidantă pentru copii, însă există mai multe modalități de a face experiența mai plăcută pentru acesta:
Pregătește-ți copilul
Familiarizează-l pe cel mic cu ideea de a merge la medicul stomatolog, în timpul desfășurării unei activități plăcute și în zona de confort pentru el. Explică-i importanța îngrijirii dinților și ce se întâmplă în timpul consultului într-o manieră pozitivă și adaptată vârstei.
Alege medicul stomatolog pediatru (pedodont) potrivit
Selectează un medic stomatolog pediatru (pedodont) cu experiență și care creează un mediu prietenos pentru cei mici. Caută cabinete atât profesioniste, cât și atente la detalii, cu decorațiuni colorate, jucării și scaune dimensionate pentru copii, pentru a-l ajuta pe cel mic să se simtă cât mai confortabil.
Fii un model pozitiv
Copiii preiau adesea atitudinile și comportamentele părinților. Dacă exprimi anxietate sau teamă față de vizitele la stomatolog, copilul tău ar putea adopta toate aceste sentimente, fără a înțelege de ce i se atribuie.
Menține o atitudine cât mai relaxată și pozitivă, atunci când participi la consultații stomatologice împreună cu acesta.
Oferă-i obiecte de confort
Permite-i copilului tău să aducă o jucărie de pluș, o păturică sau un alt obiect de confort, la vizita la medicul stomatolog. Toate aceste obiecte familiare pot ajuta la diminuarea anxietății și îi pot oferi un sentiment de siguranță.
Laudă și recompensă
După o vizită stomatologică reușită, nu uita să îți lauzi copilul pentru cooperare și curaj. Ia în considerare și oferirea unei mici recompense, precum un abțibild sau chiar o activitate pe care o îndrăgește, pentru a încuraja un comportament pozitiv și o cooperare continuă pe viitor.
Sfaturi pentru menținerea sănătății orale a copilului acasă
Pe lângă vizitele dentare regulate, este esențial să formezi obiceiuri corecte de igienă orală acasă, pentru a te asigura că dinții și gingiile copilului rămân sănătoase.
Periază și folosește ața dentară în mod regulat
Începe să periezi dinții copilului de îndată ce a erupt primul dinte, folosind o periuță de dinți cu peri moi (potrivită vârstei copilului) și o cantitate de pastă de dinți cu fluor, de mărimea unui bob de orez. Pe măsură ce copilul crește, învață-l să își perieze dinții de două ori pe zi (dimineața și seara), timp de cel puțin două minute de fiecare dată, și să folosească ața dentară o dată pe zi.
Supraveghează igiena orală a celui mic
Până la vârsta de aproximativ 8 ani, copiii ar putea avea nevoie de supraveghere și de asistență la periaj și la folosirea aței dentare, pentru o tehnică adecvată și o curățare temeinică. Astfel, asigură-te că îi acorzi acest timp, întrucât este o investiție valoroasă în sănătatea lui pe termen lung.
Încurajează obiceiurile alimentare sănătoase
Limitează-i gustările și băuturile dulci, întrucât acestea pot contribui la apariția cariilor dentare. În schimb, oferă-i alimente nutritive, precum fructe, legume și produse lactate care promovează dinții și gingiile sănătoase.
Nu încuraja obiceiurile dăunătoare
Descurajează-i obiceiurile precum suptul degetului sau al suzetei, după vârsta de 3 ani, întrucât pot duce la malocluzii dentare, dar și la alte probleme ale mușcăturii. Dacă obiceiul persistă, consultă medicul stomatolog pediatru, pentru mai multe recomandări.
Prețuri proceduri stomatologice pediatrice
În cadrul Regina Maria Dental Clinics, se pot regăsi următoarele pachete de prețuri special concepute pentru cei mici:
- Consultație cadet (sub 5 ani, Consultatie+Educatie Periaj) - 180 lei;
- Consultație astronaut (5-9 ani, Consultatie+Radiografie+Periaj Profesional) - 280 lei;
- Consultație Comandant (Copii >10 ani, Consultatie+Radiografie+Detartraj și Periaj Profesional) - 380 lei;
- Sigilare dinte permanent - 180 lei;
- Sigilare dinte temporar - 145 lei;
- Obturație 2 suprafețe dinte temporar - 310 lei;
- Obturație 2 suprafețe dinte permanent - 430 lei;
- Extracție dinte temporar mobil - 150 lei.
Acestea se pot realiza în Regina Maria Dental Clinics:
- Regina Maria Dental Clinics București - Piața Alba Iulia, Rin, Academia Spațială;
- Regina Maria Dental Clinics Pitești;
- Regina Maria Dental Hospital Timișoara;
- Regina Maria Dental Clinics Turda;
- Regina Maria Dental Hospital în Constanța;
- Regina Maria Dental Clinics Oradea;
- Regina Maria Dental Clinics Iași;
- Regina Maria Dental Clinics Sibiu;
- Regina Maria Dental Clinics Ploiești;
- Regina Maria Dental Clinics Galați;
- Regina Maria Dental Hospital Cluj-Napoca;
- Regina Maria Dental Clinics Craiova;
- Regina Maria Dental Clinics Brașov.
👉 Pentru mai multe informații despre alte servicii ale clinicilor noastre dentare sau abonamentul Dental Care, poți regăsi toate detaliile pe site.
În concluzie, formarea unor obiceiuri dentare corecte și vizitele regulate la medicul pedodont, încă de la o vârstă fragedă, sunt cruciale pentru sănătatea orală și starea generală de bine a copilului tău. Înțelegând importanța stomatologiei pediatrice, alegând medicul pedodont potrivit și transformând vizitele la stomatolog într-o experiență plăcută, îți vei putea ajuta copilul să dezvolte o atitudine proactivă față de igiena orală, care va dura toată viața.
Bibliografie:
- https://hurstpediatricdentistry.com/2021/07/30/when-should-you-make-your-childs-first-dentist-appointment/
- https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=a-childs-first-dental-visit-fact-sheet-1-1509
- https://info.health.nz/keeping-healthy/teeth-and-gums/caring-for-baby-teeth/
- https://childrensdentalhealth.com/when-should-my-child-have-their-first-dental-appointment/
- https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/dental-checks-for-young-children