Citește în continuare și explorează ce înseamnă și ce presupune procesul unei consultații stomatologice și află care este importanța unui plan de tratament stomatologic bine conceput.
Ce este consultația stomatologică?
Un consult stomatologic este o întâlnire programată între un pacient și un medic stomatolog.
Scopul acesteia constă în evaluarea sănătății cavității bucale a pacientului și elaborarea unui plan de tratament stomatologic sau de îngrijire dentară.
Consultația oferă pacienților posibilitatea de a discuta despre orice problemă dentară pe care o au. De asemenea, în cadrul unui consult stomatologic, pacientul poate să-i adreseze medicului toate întrebările și nelămuririle pe care le are referitoare la igiena danturii și să primească sfaturi și recomandări personalizate.
Etape consult stomatologic
Pentru a participa la un consult stomatologic, primul pas este să te programezi la un medic stomatolog. Alege un medic cu experiență, deoarece o lucrare bine realizată are o durabilitate mai mare.
Dacă te afli în București, Constanța, Cluj, Craiova, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Turda, Sibiu, Timișoara sau Galați și îți dorești să apelezei la medici stomatologici cu experiență, sună și stabilește o programare la numărul de telefon 021 9777. Vei beneficia de experiența medicilor Clinicii Dr. Leahu, ce fac parte acum din Rețeaua de Sănătate Regina Maria.
Anamneza
Anamneza reprezintă o discuție între medic și pacient. În urma anamnezei, medicul dorește să obțină informații referitoare la motivul prezentării la cabinet, dar și la:
- starea generală de sănătate;
- tratamentele medicamentoase administrate în prezent;
- tratamentele stomatologice efectuate în trecut;
- data ultimei vizite la cabinetul stomatologic;
- simptomele prezentate (caracterul durerii, factorii care favorizează și reduc durerea, durata).
Informațiile acumulate în timpul anamnezei contribuie la stabilirea unui diagnostic corect. De aceea, răspunde cu sinceritate întrebărilor adresate de medic.
Examenul clinic
Examenul clinic constă în examinarea cu atenție a cavității bucale. Astfel, medicul observă care este starea de sănătate a dinților, a gingiilor, a mucoasei bucale și identifică zonele afectate.
Este util să mergi la consult cu o radiografie panoramică, realizată în ultimele 6 luni. În acest mod, medicul poate înțelege mai bine severitatea afecțiunii, stabilind un plan terapeutic eficient. La finalul consultației, vei primi toate informațiile despre:
- ce presupune tratamentul;
- etapele tratamentului;
- durata;
- costul total.
Tot în ultima parte a consultului stomatologic, este stabilită și programarea pentru viitoarea consultație. Aceasta se face în funcție de planul terapeutic stabilit împreună cu medicul stomatolog.
Investigații utile
Investigațiile imagistice sunt foarte utile pentru stabilirea diagnosticului, dar și pentru identificarea tratamentului potrivit. Înainte de a merge la prima consultație, este indicat să faci o radiografie panoramică. Aceasta evidențiază morfologia danturii întregii cavități bucale.
Dacă este necesar, pentru observarea unor structuri mai detaliate, medicul poate recomanda și alte investigații, precum:
- tomografia computerizată (CT);
- rezonanța magnetică nucleară (RMN).
În cazul unei afecțiuni specifice, sunt necesare anumite investigații. Spre exemplu, pentru o carie dentară, medicul poate indica efectuarea unei radiografii retroalveolare. Aceasta oferă posibilitatea de a vedea detaliat structura dintelui respectiv: coroana dentară, rădăcina și porțiunea de os în care rădăcina este ancorată.
În funcție de starea de sănătate a pacientului, medicul poate indica și efectuarea altor investigații, printre care:
- hemoleucograma;
- teste de coagulare;
- analize microbiologice (în cazul prezenței unei infecții).
Adesea, un număr crescut de investigații sunt solicitate când sunt necesare tratamente complexe. Un astfel de exemplu este reprezentat de inserarea implanturilor dentare sau restabilirea întregii danturi prin implanturi all on 4 sau all on 6 (dinți ficși în 24 de ore).
👉 Implantul dentar reprezintă una dintre cele mai complexe proceduri, dar are avantajul redării unui zâmbet frumos, precum și rezultate durabile. Află care sunt etapele necesare înainte de inserarea unui implant dentar.
Componente - plan de tratament stomatologic
Planul de tratament stomatologic poate diferi pentru fiecare persoană. Chiar și așa, orice plan de tratament are ca prim obiectiv reducerea disconfortului resimțit de pacient. Ulterior, sunt realizate și alte proceduri, în funcție de nevoile fiecărui pacient.
În cazul unei carii dentare, se începe cu obturația (realizarea plombei). Această procedură are rolul de a trata caria dentară, oprind evoluția acesteia, complicațiile ce pot apărea, dar și simptomele de disconfort.
Ulterior, pot fi efectuate proceduri de detartraj dentar (îndepărtarea tartrului de pe suprafața dinților), igienizare profesională sau chiar albirea dinților realizată în cabinetul stomatologic.
Dacă pacientul dorește să opteze pentru fațete sau coroane dentare pentru îmbunătățirea aspectului dinților, planul de tratament este diferit față de alte afecțiuni. Astfel, igienizarea profesională (detartraj, periaj profesional, air-flow) se realizează înainte de aplicarea fațetelor dentare. În acest mod, sunt evitate cariile dentare ce se pot dezvolta sub fațetele dentare.
Cât de des mergi la un consult stomatologic?
Intervalul optim la care o persoană merge la cabinetul medicului stomatologic diferă în funcție de mai multe aspecte. Spre exemplu, în cazul unei persoane care are o dantură sănătoasă și nu prezintă afecțiuni diagnosticate ale dinților sau ale gingiilor, este indicat controlul la un interval de 6 luni.
În cadrul consultului stomatologic, medicul examinează cavitatea bucală, în vederea identificării unor eventuale boli încă din stadiile incipiente. Tot la consultul stomatologic, medicul efectuează igienizarea profesională, ce are ca scop îmbunătățirea zâmbetului, dar și prevenirea unor afecțiuni dentare.
Chiar dacă nu te deranjează nimic, iar dinții tăi sunt albi și strălucitori, consultul stomatologic poate descoperi o carie dentară în stadiu incipient. Într-o astfel de situație, tratamentul cariei este mai simplu, are o durată mai scurtă și este mai puțin costisitor. Spre deosebire de acesta, tratamentul unei carii dentare avansate este mai lung și mai costisitor.
Dacă medicul stabilește diagnosticul unei afecțiuni gingivale, precum este parodontoza, îți poate recomanda efectuarea consultului stomatologic la un interval mai scurt de timp, adică la 2-3 luni. Acest lucru contribuie la monitorizarea evoluției bolii și la identificarea eficienței tratamentului.
Consultul stomatologic mai des este indicat și pacienților care:
- au o lucrare dentară complexă;
- poartă aparat dentar;
- sunt fumători.
👉 Aparatul dentar reprezintă o formă de tratament utilă pentru corectarea poziției dinților și pentru redarea unui zâmbet frumos. Aparatele dentare clasice pot avea ca inconvenient aspectul estetic mai puțin plăcut pentru unele persoane, dar există și alte opțiuni. Află mai multe despre acestea din articolul „Aparatul dentar lingual: solutia invizibila pentru un zambet perfect”.
Beneficii consult stomatologic periodic
Principalul beneficiu al consultului stomatologic periodic este reprezentat de un zâmbet sănătos și armonios. Pentru menținerea unui zâmbet frumos, este important să știi cum să-ți îngrijești corect dinții, dar și să mergi periodic la control pentru identificarea încă din stadiile incipiente a afecțiunilor ce se pot dezvolta.
Iată și ale avantaje ale controlului stomatologic periodic:
- prevenirea bolilor dentare și gingivale;
- detectarea precoce a problemelor dentare;
- menținerea sănătății gingiilor;
- păstrarea unui zâmbet alb și strălucitor;
- scăderea riscului de afectare a stării generale de sănătate (anumite afecțiuni ale danturii pot determina complicații cardiovasculare, agrava diabetul sau alte boli).
👉 Diabetul zaharat este o afecțiune tot mai des întâlnită și, de multe ori, este puțin înțeleasă complet. Descoperă răspunsul la întrebările pe care le ai, citind articolul „Intrebari frecvente despre diabet”.
Recomandări pentru o igienă orală sănătoasă
Consultul stomatologic și tratamentele oferite de către medic sunt factori importanți pentru menținerea unei danturi sănătoase. Cu toate acestea, igiena dentară zilnică este esențială pentru menținerea rezultatelor obținute în cabinetului medicului stomatolog.
Principalele aspecte de luat în considerare pentru o igienă adecvată a danturii sunt reprezentate de:
- periajul corect de cel puțin 2 ori pe zi (ideal, după fiecare masă);
- utilizarea dușului bucal și a aței dentare (pentru a îndepărta resturile alimentare și placa bacteriană);
- folosirea unei ape de gură cu proprietăți antiseptice (împiedică formarea plăcii bacteriene);
- achiziționarea unei paste de dinți cu substanțe care stimulează remineralizarea.
Este important să optezi pentru o periuță de dinți cu peri moi. Poți alege o periuță manuală sau una electrică. Indiferent de alegerea făcută, acordă atenție modului în care îți periezi dinții. Pentru a te asigura că folosești corect periuța de dinți, întreabă medicul stomatolog.
👉 Descoperă care este modalitatea de a-ți peria corect dantura din articolul „Cum sa te speli corect pe dinti”.
De asemenea, cere sfatul medicului stomatolog cu privire la alegerea celei mai potrivite paste de dinți pentru tine. Multe dintre pastele de dinți, în special cele dedicate albirii dentare, conțin substanțe abrazive. Acestea pot determina alterarea smalțului dentar și, în timp, pot afecta structura dintelui. Astfel de paste de dinți nu sunt indicate nici pentru persoanele care poartă fațete dentare, coroane dentare sau implanturi, deoarece pot afecta aspectul acestora.
Un consult stomatologic este necesar pentru menținerea sănătății danturii și îngrijirea dinților și a gingiilor. În cadrul cabinetului stomatologic poți afla cele mai potrivite sfaturi pentru a avea un zâmbet frumos și sănătos. Respectă indicațiile medicului stomatolog referitoare la consultul periodic și la modalitățile prin care poți efectua o igienă dentară optimă. Nu uita că sănătatea ta orală este o investiție în tine însuți și în calitatea vieții tale.
Programează-ți consultația stomatologică astăzi și obține un zâmbet strălucitor și o sănătate dentară de invidiat!
Bibliografie:
- pashadental.com, https://pashadental.com/resource/5-top-reasons-why-you-need-a-dental-cleaning-and-consultation/, accesat la data 27.04.2024;
- glenburniedentalgroup.com, https://glenburniedentalgroup.com/blog/effective-dental-consultation-guide/, accesat la data 27.04.2024;
- completefamilydental.com.au, https://completefamilydental.com.au/what-happens-at-a-dental-consultation/, accesat la data 27.04.2024;
- www.vitaleurope.co.uk, https://www.vitaleurope.co.uk/what-happens-during-a-dental-consultation/, accesat la data 27.04.2024.