EDU.STOMATOLOGIE

De la ce vârstă se pune aparat dentar. De la mit la realitate

Primul consult ortodontic este recomandat în jurul vârstei de 7 ani, în această perioadă, medicul ortodont poate decide nevoia copilului de a purta un aparat dentar.

Aparatul dentar reprezintă soluția ideală pentru alinierea dinților, având și un mare beneficiu, și anume: faptul că ajută la corectarea mușcăturii. Pe lângă acestea, tratamentul ortodontic ajută și la corectarea problemelor de vorbire, dificultăților de respirație, înghițire și masticație.

Un mit legat de aparatul dentar este cel conform căruia tratamentul ortodontic are rezultate vizibile doar în cazul copiilor, dar nu și în cazul adulților. Ei bine, nimic nu poate fi mai greșit. Aparatul dentar nu are o limită de vârstă, acesta funcționează la fel de bine atât în cazul celor mici, cât și în cazul adulților care își doresc o schimbare la nivel estetic sau care au nevoie de un aparat dentar, pentru a rezolva anumite aspecte funcționale ale danturii.

Află din articolul următor, când este recomandat tratamentul ortodontic copiilor și care sunt beneficiile acestuia dacă porți aparat dentar de la vârste fragede.  

Când este recomandat aparatul dentar pentru copii

Primul consult ortodontic este recomandat în jurul vârstei de 7 ani, în această perioadă, medicul ortodont poate decide nevoia copilului de a purta un aparat dentar. Începerea tratamentului cu aparat dentar se recomandă în jurul vârstei de 8-9 ani, atunci când semnele anomaliei dentare, precum dinți înghesuiți, strâmbi sau chiar mușcătura incorectă, sunt instalate și copilul devine cooperant în purtarea aparatului.

Până la ce vârstă poți purta aparat dentar dacă ești adult

Deși perioada de creștere în cazul adulților a trecut, niciodată nu este prea târziu să apelezi la un tratament ortodontic pentru a-ți îmbunătăți sănătatea dentară și a zâmbi cu încredere. În fond, cui nu-i place să discute cu un interlocutor care are o dantură perfectă?

Aparatul dentar te ajută ulterior și la scăderea riscului de apariție a problemelor dentare. Din pricina faptului că dinții sunt înghesuiți, igienizarea se face foarte greu și astfel apar tartrul, cariile sau și mai grav, necrozele dentare. Durata de viață a dinților va fi prelungită considerabil după câteva luni sau ani de purtat aparatul dentar, durata depinzând de la un caz la altul.

Concepția conform căreia trebuie să așteptăm să erupă toți dinții permanenți, pentru a apela la aparat dentar, este greșită. Acest lucru duce la agravarea anomaliei dento-maxilare, la extracții dentare, pentru a putea alinia dinții pe un maxilar mic și la creșterea duratei și costurilor tratamentului ortodontic.

Cu cât mai repede porți aparat, cu atât mai rapid vei avea dinți îndreptați

Faptul că cel mic este încă în creștere, îndreptarea dinților cu aparat dentar se poate face mult mai rapid, asta pentru că oasele sunt mai maleabile, afecțiunile ortodontice nu s-au agravat, iar dinții pot fi îndreptați sau dirijați să erupă în poziție corectă. Tocmai pentru că oasele încă se dezvoltă, iar atunci stadiul anomaliilor dentare este unul incipient, munca medicului ortodont este una mai ușoară.

Este foarte important să știm faptul că, în medie, tratamentul durează între un an și un an și jumătate, uneori această durată putându-se prelungi în funcție de complexitatea cazului. Timpul în care copiii sunt nevoiți să poarte aparat dentar se poate prelungi atunci când aceștia nu sunt cooperanți. În cest caz, copilul poate dezlipi brackeții aparatului sau poate trece cu vederea indicațiile medicului ortodont, fiind astfel pus în situația în care trebuie să poarte aparatul dentar o perioadă mult mai îndelungată.

Beneficiile îndreptării dinților încă din copilărie

Este important să se înceapă tratamentul ortodontic încă din copilărie, deoarece dinții sunt mai ușor de îndreptat în această perioadă și tratamentul poate fi mai scurt și mai puțin invaziv decât în cazul adulților. De asemenea, prin îndreptarea dinților încă din copilărie, se poate preveni apariția problemelor dentare majore și se poate asigura o sănătate dentară bună pe termen lung.

Principalele avantaje pe care le oferă tratamentul ortodontic sunt:

  • controlul asupra dinților permanenți pentru a-și păstra o poziție corectă în os;
  • alinierea și îndreptarea dinților;
  • dezvoltarea armonioasă a structurii osoase;
  • corectarea mușcăturii pentru a îmbunătăți procesul de masticație;
  • îmbunătățirea igienei orale;
  • creșterea încrederii de sine;
  • scăderea riscului de carii dentare.

Concluzii

În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, fiecare pacient primește un plan de tratament personalizat, astfel încât să poată beneficia de cele mai potrivite servicii și tratamente. Atunci când alegem un anumit aparat dentar pentru copilul nostru, trebuie să alegem, în primul rând, în funcție de nevoile acestuia, și apoi în funcție de estetică.

Beneficiile pe care aparatele dentare le aduc în viața copiilor noștri sunt mult mai valoroase în comparație cu timpul în care tratamentul se desfășoară. Cei mai mulți dintre micii noștri pacienți s-au obișnuit foarte repede cu aparatul dentar și au ajuns să îl considere o parte din viața lor.

În urma unui consult stomatologic, părinții discută cu medicul specialist și împreună decid care este cea mai bună soluție.