Află din articolul următor ce înseamnă mai exact frica de dentist și cum poți scăpa de ea, dar și cât de mult a evoluat domeniul stomatologic și cât de importantă este comunicarea cu medicul stomatolog.
Ce este, de fapt, frica de dentist
Frica de dentist mai este cunoscută și sub denumirea de dentofobie sau odontofobie, și este întâlnită la pacienții de toate vârstele. Frica și fobia sunt considerate asemănătoare, însă cele două stări de spirit sunt total diferite. O frică poate fi un resentiment puternic care poate provoca evitarea, chiar și în cazul în care doar te gândești că se poate întâmpla ceva. În schimb, fobia este o formă mult mai puternică de frică. Fobiile sunt considerate un tip de tulburare de anxietate și pot provoca suferință extremă și evitare, atât de mult încât acestea interferează cu viața de zi cu zi.
Cum se manifestă frica de stomatolog
În cazul mersului la stomatolog, frica se manifestă ca o senzație de neliniște, uneori înseamnă teama de necunoscut ori neplăcerea zgomotelor pe care le produc instrumentele folosite în timpul tratamentelor dentare. De asemenea, frica poate apărea și dintr-o interacțiune neplăcută cu un dentist și modul în care a fost percepută atitudinea acestuia. Dacă o persoană a fost tratată de un stomatolog care a fost nepăsător sau rece și i-a provocat dureri în timpul tratamentului, experiența ar putea duce la o teamă crescută.
Anxietatea stomatologică se manifestă atunci când pacienții fie se prezintă pentru prima dată în cabinetul de stomatologie și există teamă de necunoscut, fie când ajung cu urgențe stomatologice și au avut deja anumite traume la dentist, din copilărie.
În unele cazuri, frica poate fi provocată și de experiențe indirecte. Fie de la persoane apropiate sau cunoștințe care au avut o experiență neplăcută la stomatolog, fie din mass-media. A fi martor la o portretizare negativă a stomatologiei poate avea, de asemenea, un efect negativ asupra dentofobiei.
Nu există pastile pentru frica de dentist!
Există mai multe moduri prin care medicul stomatolog te poate ajuta să scapi de frica de dentist. În ziua de astăzi, tratamentele dentare care implică chiar și cel mai mic disconfort se pot face cu anestezie locală. Rolul anesteziei în stomatologie este acela de a amorți țesuturile din cavitatea orală pe perioada realizării anumitor proceduri și de a „adormi” durerea ori, în cazul pacienților anxioși, disconfortul.
În cazul în care ai nevoie de un tratament cu implanturi dentare și consideri că anestezia locală nu îți este tocmai suficientă pentru frica pe care o ai, stomatologul îți va recomanda sedarea conștientă. Acest tip de sedare se realizează doar de către un medic specialist în anestezie și terapie intensivă (ATI). Pacientului i se administrează pe venă „pastile pentru frica de dentist” și va fi într-o stare de somn, pe alocuri doarme mai profund, pe alocuri mai superficial. Nu se poate ca acesta să fie adormit mai profund pentru că trebuie să țină gura deschisă și să coopereze cu echipa medicală. Cel mai important este că va avea în continuare control asupra funcțiilor corpului și nu va simți deloc durere.
Medicul dentist este prietenul danturii tale
Frica de dentist este o fobie comună și este bine să știi că se poate trece peste aceasta. Tot ce trebuie să faci este să mergi să discuți cu un medic stomatolog. Printre cele mai importante calități ale medicului este abilitatea de a-ți înțelege frica și de a te ajuta prin toate mijloacele posibile să treci peste aceasta teamă de dentist. Este important ca la prima întâlnire să fii cât mai deschis cu privire la motivul care te îngrijorează și dacă este cazul, să îi explici medicului toate experiențele negative pe care le-ai avut în trecut. În acest fel, stomatologul te va înțelege cât mai bine și va știi cum să te liniștească.
„La prima vizită a pacientului anxios în cabinet, este foarte important ca medicul stomatolog să-i explice foarte clar tot planul de tratament și etapele acestuia. Este necesar ca pacientul să înțeleagă foarte bine cum sunt realizate tratamentele, care sunt metodele prin care se poate elimina frica de dentist și de ce este foarte important să fie tratate problemele dentare pe care le are. La fel de important este și mediul din cabinet, prin urmare asistenta și medicul trebuie să aibă o atitudine pozitivă, să fie zâmbitori și să empatizeze cu pacienții anxioși. Iar în cazul acestora, dacă nici după discuția cu medicul stomatolog nu vor să înceapă tratamentul stomatologic, este recomandată o ședință la un psihoterapeut”, explică Dr. Andra Culuri, medic stomatolog.
Cum să treci mai ușor peste frica de dentist
În zilele noastre, datorită aparaturilor și echipamentelor medicale moderne, orice afecțiune dentară poate fi tratată, chiar și teama de stomatolog.
Inovațiile tehnologice din domeniul stomatologiei îi ajută foarte mult pe medicii dentiști să îi trateze pe pacienți fără durere, mult mai ușor, rapid și în deplină siguranță. Iată mai jos cum poți trece peste frica de dentist:
Alegeți dentistul potrivit
Să găsești o clinică dentară și un medic stomatolog potrivit este foarte ușor. Fie îți întrebi apropiații unde se duc ei și ce experiențe au avut în cabinet, fie poți căuta pe Internet. Dacă ai găsit clinica potrivită, îți poți alege și medicul stomatolog la care să mergi pentru prima dată. Te poți uita pe WEBSITE-ul clinicii, la secțiunea Echipa. Acolo vei găsi informații utile despre fiecare medic în parte și despre specializarea fiecăruia, care te vor ajuta să alegi dentistul la care să îți faci programare pentru o consultație.
Mergi la dentist dimineața
Programează-ți prima vizită la clinica dentară dimineața. Este un moment al zilei mai puțin aglomerat, iar oamenii sunt în general la locul de muncă.
Ia-ți căștile cu tine
În cazul în care nu vrei să auzi sunetele instrumentelor dentare pe care le folosește medicul stomatolog, îți poți lua căștile audio cu tine. Astfel, îți vei distrage atenția de la lucrurile care te pot face anxios, ascultând melodiile preferate.
Roagă o persoană dragă să te însoțească
La prima vizită în cabinetul de medicină dentară poți veni însoțit de cineva drag din familia ta sau de un prieten apropiat. În acest fel îți vei putea controla în mare parte frica de dentist.
Având în vedere importanța îngrijirii bucale pentru sănătatea ta generală, teama de dentist nu ar trebui să te împiedice să vii la controalele regulate și mai ales la igienizările dentare profesionale, care de regulă trebuie realizate la 6 luni de zile. E momentul să faci din sănătatea ta orală o prioritate și să uiți de frica de stomatolog, mergând la stomatolog!