EDU.STOMATOLOGIE

4 avantaje ale sigilării dinților la copii

Cea mai simplă metodă de a scăpa de afecțiunile stomatologice este prevenția dentară. Pe lângă o igienă riguroasă, ce implică un periaj al dinților, atât dimineața și seara, cât și folosirea mijloacelor auxiliare de curățare, precum ața dentară și apa de gură, medicii stomatologi recomandă părinților și sigilarea dințișorilor celor mici.

Descoperă în articolul următor care sunt etapele de tratament ale sigilării dentare, dar și o serie de avantaje.

Când este recomandată sigilarea dinților la cei mici

Problemele stomatologice ale celui mic din viitor pot fi prevenite prin realizarea unor sigilări dentare. Acestea sunt recomandate de medicii pedodonți din Regina Maria Dental Clinics după eruperea primilor dinți permanenți. Numărul dinților la care se poate aplica depinde de cât de predispus este copilul la apariția cariilor dentare. În general, aceasta se aplică pe măselele definitive, apărute între 6 și 12 ani.

Avantajele sigilării dinților la copii

Într-un studiu realizat de Asociația Americană de Stomatologie se prezintă faptul că sigilarea dinților permanenți la copii reduce riscul apariției cariilor cu 80%. Această procedură se realizează exclusiv de medicul stomatolog care are competențe în pedodonție, în clinică, prin utilizarea materialelor din rășini compozite sau ionomeri de sticlă, care au rolul de a proteja țesutul dentar prin eliberarea de fluor.

Iată 4 avantaje ale sigilării dentare la copii:

Aplicare ușoară, fără durere

Sigilarea dinților este un proces foarte rapid și nedureros, care ajută la prevenția cariei dentare atât la copii, cât și la adulți. De asemenea, sigilarea dentară scade riscul potențialelor probleme ce ar putea apărea la dentiția de lapte și, implicit, a dentiției permanente.

Previne apariția cariei dentare

Sigilarea dentară este un strat protector aplicat pe suprafața dinților, cu scopul de a ține departe resturile de mâncare și bacteriile ce duc la apariția cariilor dentare. Mai precis, medicul stomatolog aplică un strat de compozit fluid pe suprafața dinților, în special în șanțuri, unde se acumulează resturile alimentare, iar periuța de dinți nu poate ajunge. Această metodă este total noninvazivă.

Eficientizează realizarea unui periaj dentar corect

Sigilarea unui dinte transformă suprafața abruptă a acestuia într-o zonă mult mai netedă și lucioasă, fapt ce va favoriza accesul periuței de dinți și eliminarea completă a resturilor alimentare, care pot contribui la apariția tartrului sau a plăcii bacteriene.

Rol protector în lupta cu bacteriile din cavitatea orală

Materialele folosite la siligarea dinților au în compoziție substanțe antibacteriene pe bază de fluor, care eliberate permanent în cavitatea bucală oferă protecție danturii și astfel riscul apariției unei carii scade.

Procedura de sigilare este sigură pentru copii

Sigilarea dentară este un procedeu stomatologic nedureros, sigur și foarte rapid, pentru ca micuțul tău să aibă o experiență frumoasă la dentist. Tratamentul se realizează în aproximativ 5 minute, iar cel mic se va bucura de o protecție împotriva cariei dentare. Medicul stomatolog va aplica materialul sigilant deasupra dintelui cu ajutorul unei seringi speciale, astfel copilul nu va simți nici un fel de disconfort. Puțină răbdare este tot ceea ce micuțul pacient trebuie să aibă. Sigilantul are o culoare distinctă, de obicei roz sau albastru, acesta devine de culoare albă după polimerizare. Părinții pot verifica acasă integritatea sigilantului, deoarece este foarte ușor de observant. De obicei, culoarea sigilantului este mai albă decât cea a dintelui natural.

Care sunt etapele sigilării dinților la copii

Sigilările dentare sunt soluția simplă, rapidă și necostisitoare de a preveni cariile dentare, problema cea mai des întâlnită la copii. Această metodă este utilizată atât în stomatologia pentru copii, cât și în cea generală și se aplică, de obicei, pe dinții neafectați de carie.

Află pas cu pas cum se realizează o sigilare dentară:

Curățarea danturii prin igienizarea profesională

Înainte ca medicul stomatolog să ajungă la etapa de siligare a dințișorilor, celui mic i se realizează o igienizare profesională a danturii. Aceasta din urmă implică un periaj al suprafeței dentare cu o pastă specială, pentru a îndepărta resturile alimentare depuse.

Aplicarea unei soluții care crește aderența

Aici discutăm, de fapt, despre un demineralizant care oferă o aderență mai bună a materialului cu care se realizează sigilarea. Părinții nu trebuie să-și facă griji. Această soluție este noninvazivă și se menține pe dinte timp de 10 secunde. În final, aceasta este aspirată de medicul stomatolog, iar dintele este spălat cu apă din abundență.

Se aplică sigiliul dentar

Pentru a pătrunde perfect în toate spațiile dintelui, materialul folosit pentru sigilare este fluid. Acesta este aplicat cu precădere în șanțurile și în zona de ocluzie a dintelui pentru o protecție completă.

Examinarea finală a sigiliului

Medicul stomatolog va verifica dacă materialul aplicat pentru sigiliare este poziționat corespunzător pe suprafața dentară și cât de bine este protejat dintele.

Sănătatea copilului tău nu va fi afectată în nici un fel dacă dorești să alegi sigilarea dentară. Materialele utilizate nu includ componente periculoase pentru corpul uman, ci materiale cu grad ridicat al biocompatibilității. De aceea, nu vei avea motive să te temi pentru micuțul tău, ba chiar te vei asigura că nu riscă să aibă diferite infecții dentare, sigilantul nepermițând sedimentarea bacteriilor. Deoarece sigilarea dentară nu ține locul igienei orale, este important ca cel mic să realizeze periajul dentar în fiecare zi, dimineața și seara, și să nu neglijați vizitele regulate la medicul dentist, o dată la 4-6 luni, în funcție de recomandarea medicului!

Vino cu cel mic la medicii stomatologi cu practică limitată în pedodonție atât din București, cât și din țară, și descoperiți împreună conceptul unic al Academiei Spațiale Regina Maria, un loc special amenajat pentru copii, unde experiența este una de poveste. Iar cei mici vor învața de la vârste fragede importanța unei danturi sănătoase și frumoase.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.