EDU.STOMATOLOGIE

5 mituri din stomatologie, de la dinții de lapte fără nerv, la iradierea prin radiografii dentare. Ce este real și ce nu?

Majoritatea dintre noi ne dorim un zâmbet impecabil, care să ne ridice stima de sine și să ne ofere o stare generală de sănătate foarte bună. Totuși, atunci când vine vorba de îngrijirea orală, cele mai multe informații le căutăm pe Internet, însă acest lucru nu ne oferă o certitudine a ceea ce este menționat în online, iar asta a creat în timp numeroase mituri în stomatologie.

O bună parte dintre miturile din stomatologie, cum ar fi faptul că dinții de lapte nu au nerv și nu se tratatează pentru că se schimbă sau faptul că radiografiile dentare radiază, contribuie la vizite rare în cabinetul de medicină dentară, care aduc consecințe majore asupra danturii, dar și asupra întregului organism.

În prezent, procedurile și tehnologiile folosite de medicul stomatolog în clinica dentară s-au dezvoltat enorm, iar asta contribuie la o experiență cât mai plăcută pentru pacient. Tratamentele stomatologice sunt lipsite de durere și totodată eficiente ca timp, deoarece cu toții știm cât de prețios este timpul în zilele noastre.

Dinții de lapte nu au nerv

Mulți dintre părinți cred în mod eronat că dinții de lapte nu au nevoie de tratament de canal, deoarece aceștia nu au nerv și oricum cel mic îi va schimba cu dentiția definitivă. Acest lucru este complet fals, deoarece salvarea unui dinte de lapte și păstrarea acestuia pe arcadă până în momentul eruperii dintelui definitiv este extrem de importantă. Acest fapt poate influența dezvoltarea corectă a dentiției permanente. Spre exemplu, un dinte permanent poate să crească strâmb sau chiar se poate constata că nu are suficient loc pentru a erupe corespunzător, atunci când dintele de lapte a suferit complicații.

Problemele dentare nu sunt prioritare

Vizitele la medicul stomatolog trebuie să devină o prioritate, pentru menținerea zâmbetului impecabil, dar și sănătatea întregului organism. O afecțiune minoră, cum ar fi caria dentară, prin faptul că nu este tratată la timp, poate conduce ulterior la complicații și chiar la extracția dentară. Acest lucru va atrage de la sine costuri mult mai mari în ceea privește reabilitarea dentară, dar și un dezechilibru la nivelul întregului organism.

Așa cum știm prea bine, întotdeauna este mult mai ușor și mai puțin costisitor să previ, decât să tratezi. Tocmai din acest motiv, medicii stomatologi ne îndeamnă să venim la un control la fiecare 6 luni și să respectăm rutina zilnică de îngrijire a dinților, prin periajul dentar de 2 ori pe zi, dimineața și seara, folosirea mijloacelor suplimentare de curățare, cum ar fi ața dentară și apa de gură. Totodată este important să avem grijă și la alimentație, să consumăm produse fără zahăr, mai puține sucuri acidulate sau alimente ce ne pot păta dinții, cum ar fi fructele de pădure, vinul și să renunțăm la obiceiurile vicioase, precum fumatul sau consumul de alcool.

Dinții de lapte nu se tratează

Faptul că dinții de lapte vor cădea, mulți părinți nu dau importanță cariilor dentare. Cariile netratate ale dinților de lapte pot duce la dureri, abcese și pot afecta dinții definitivi. De aceea este foarte important ca acestea să fie tratate la timp. Vizita la medicul stomatolog pentru copii trebuie să înceapă de la vârste fragede, pentru ca cel mic să se obișnuiască pe scaunul stomatologului. La fel de importantă este și comunicarea dintre cel mic si medicul dentist pentru copii, fără de care consultul nu se poate desfășura în cele mai bune condiții.

Medicul pedodont, cel care se ocupă de dantura copiilor, atenționează că orice afecțiune apărută la dinții de lapte poate avea consecințe serioase asupra dintilor definitivi și a mușcăturii corecte. Astfel, pierderea timpurie a dinților de lapte poate face ca dinții permanenți să crească strâmbi și să fie incorect aliniați. În acest caz, se impun tratamente cu aparate dentare, realizate doar la medicul ortodont.

Prevenția dentară este cea mai simplă cale de a scăpa de afecțiunile dinților și de tratamentele pe care le implică. Tocmai din acest motiv, medicul pedodont recomandă părinților sigilarea dinților de lapte, pentru a preveni apariția cariilor dentare. Acest procedeu constă în închiderea reliefurilor de pe suprafaţa cu care cel mic mestecă.

Tratamentele stomatologice sunt dureroase

Procedurile stomatologice realizate în prezent dau uitării durerea în realizarea tratamentelor dentare. Însă, mulți dintre pacienți au rămas cu experiențe neplăcute din trecut, care au condus la anxietăți și temeri în ceea ce priveste vizita la medicul stomatolog.

„În cadrul Regina Maria Dental Clinics acordăm o atenție specială pacienților care se confruntă cu frica de dentist și înțelegem că această fobie este cât se poate de reală. Din fericire, există mai multe modalități prin care putem gestiona teama de stomatolog. Personal, acord o importanță deosebită discuțiilor cu pacienții, încă de la prima consultație. Consider că este foarte important să ascult și să înțeleg nu numai motivul prezentării în cabinet, dar și istoricul pacientului, motivele care au dus la situația de afectare dentară cu care se confruntă. Atenția, timpul și empatia pe care le acord pacienților mei mă ajută să creez un mediu cât mai prietenos în care aceștia să se simtă în siguranță. De asemenea, încep întotdeauna terapiile cu manoperele cele mai ușoare din planul de tratament, astfel încât, pacienții să aibă timp să se familiarizeze cu actul terapeutic. O altă metodă pe care o abordăm în combaterea acestei anxietăți este sedarea. Pe lângă anestezia dentară locală, sedarea este o metodă eficientă de relaxare a pacienților care suferă de această frică. Pacienții trebuie să conștientizeze că doar dacă ne vizitează des, gradul de complexitate a terapiilor scade și teama lor de stomatolog poate fi gestionată mult mai ușor”, explică Dr. Ebru Tabacariu, medic stomatolog în cadrul Regina Maria Dental Clinics.

Radiografiile dentare iradiază

Radiografia dentară este o procedură utilizată zilnic în cabinetele stomatologice de pretutindeni, pentru a putea produce imagini din interiorul corpului uman, rapid, simplu și complet nedureros. De-a lungul timpului tehnologia s-a dezvoltat extrem de mult și, odată cu aceasta, s-a dezvoltat și domeniul medical. Astfel, aparatura utilizată astăzi pentru producerea radiografiilor dentare este mult mai precisă, medicii putând observa mult mai multe detalii necesare stabilirii planului de tratament.

Cât de sigură este însă această radiografie dentară? Ei bine, radiografiile dentare nu mai presupun riscuri legate de cantitatea radiațiilor emise, acestea sunt cu adevărat sigure! O radiografie dentară digitală presupune o cantitate mult mai mică de radiații, decât unele dintre activitățile cotidiene, de exemplu, un zbor cu avionul sau utilizarea smartphone-ului. Atunci când vorbim despre radiografiile dentare trebuie să ne gândim la faptul că acestea aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, fiind modul prin care starea noastră poate fi evaluată de către medicii stomatologi. De asemenea, trebuie să privim radiografia dentară ca pe un beneficiu adus de dezvoltarea tehnologiilor și să avem încredere în stomatologi atunci când ne recomandă un anume tip de radiografie.

De-a lungul timpului s-au format numeroase concepții și mituri cu privire la modul în care sunt realizate tratamentele stomatologice, însă este important de reținut că multe dintre ele sunt false și cel mai corect este să urmăm indicațiile medicului stomatolog. În acest fel ne putem bucura de o dantură sănătoasă, un zâmbet impecabil și implicit o stare generală de sănătate foarte bună.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.