Citește în continuare și descoperă cum poți să ai un zâmbet sănătos, fără pete.
Ce sunt petele albe pe dinți și de ce apar?
Petele albe pe dinți sunt zone mici, care par mai puțin colorate sau complet albe. Acestea se formează la nivelul smalțului dentar, în orice zonă a dintelui. Pot avea dimensiuni diferite și intensități variabile ale culorii.
Cauzele pentru care apar petele albe pe dinți pot fi multiple. Printre cele mai frecvente se află:
- fluoroza;
- demineralizarea;
- anomaliile dentare;
- traumatismele.
Fluoroza
Fluoroza apare când cantități mari de fluor sunt ingerate în perioada în care dinții încă se dezvoltă. De obicei, aceasta este cauzată de combinația mai multor acțiuni, cum ar fi:
- consumul apei fluorizate;
- administrarea suplimentelor pe bază de fluor;
- ingerarea pastei fluorizate.
Cu toate că fluorul ajută la întărirea dinților, în cantități prea mari poate avea efecte negative. Una dintre consecințele fluorozei constă în colorarea dinților, de la pete albicioase, până la pete maro. Formele ușoare de fluoroză pot fi tratate prin albire dentară sau prin microabraziune pentru a estompa petele albe de pe dinți.
Acumularea plăcii bacteriene
Placa bacteriană este o peliculă, de cele mai multe ori incolor și lipicios.
Aceasta se formează pe suprafața dinților și este alcătuită din bacterii, resturi alimentare și substanțe din salivă. Prezența plăcii bacteriene poate conduce la formarea tartrului dentar, dacă placa nu este eliminată în 24 de ore de la apariție. Astfel, în unele cazuri, lipsa igienei dentare corecte și prezența plăcii bacteriene reprezintă o cauză de demineralizare a dinților și de apariție a petelor albe pe dinți.
Demineralizarea
Demineralizarea smalțului dentar are loc când placa bacteriană se acumulează pe suprafața dinților. Cauzată de cele mai multe ori de un periaj deficitar, dinții demineralizați apar în special la copiii și adulții care poartă aparat dentar.
👉Demineralizarea apare cu o frecvență mai mare la copii. Cauzele pentru care demineralizarea se instalează pot fi multiple, iar tratamentul diferă în funcție de acestea. Află care sunt posibilele motive pentru care demineralizarea se instalează și cum poate fi prevenită, din următorul articol: „Demineralizarea dintilor la copii. Care sunt cauzele si cum poate fi tratata?”.
Decalcifierea acestor zone afectate este permanentă. În plus, dacă zona nu este păstrată curată prin utilizarea periuței și a pastei de dinți cu substanțe mineralizante, pot apărea chiar și carii, nu doar pete albe pe dinți, la copii și adulți.
Demineralizarea dinților la bebeluși și copii este o problemă destul de frecventă în această categorie de vârstă. În timp, apar dinții măcinați la copii.
De cele mai multe ori, demineralizarea se manifestă ca urmare a:
- utilizării suzetei pe care au fost adăugate zahăr sau alte substanțe dulci;
- hrănirii înainte de culcare;
- nerespectării igienizării cavității bucale.
Anomalii ereditare (displazie de smalț)
Amelogeneza imperfectă se caracterizează prin tulburări sau anomalii de dezvoltare ale smalțului dentar. Aceasta poate afecta atât dinții de lapte, cât și pe cei definitivi.
Cauza principală este reprezentată de modificarea proteinelor implicate în formarea smalțului dinților. Anomalia de acest tip poate duce la un risc crescut al apariției:
- petelor albe pe dinți;
- cariilor dentare;
- sensibilității dentare.
Demineralizarea dinților de lapte este întâlnită în situația în care sunt prezente anomalii dentare, precum displazia de smalț. Când smalțul dentar nu se formează corect, demineralizarea dinților este favorizată.
O altă anomalie dentară este reprezentată de hipoplazia dentară. Aceasta este caracterizată de formarea unui strat mai subțire de smalț. Prin urmare, riscul de formare a cariilor dentare este mai mare. Tratamentul cel mai potrivit este recomandat de medicul dentist, în funcție de severitatea afecțiunii.
Traumatismele
Uneori, în urma unui traumatism pot apărea pete albe pe dinți. De obicei, acest lucru se întâmplă în cazul dinților frontali. În această situație, tratamentul potrivit este obturația de compozit sau fațetele dentare, menite să mascheze imperfecțiunile.
Alte pete ce apar pe dinți
Pe suprafața dinților pot apărea și alte tipuri de pete. Acestea pot varia ca dimensiuni, culoare și, bineînțeles, cauze. Printre cele mai întâlnite pete pe dinți se află:
- petele galbene;
- petele maronii;
- petele negre.
Pete galbene pe dinți
Petele galbene pe dinți apar de cele mai multe ori ca urmare a unei igiene deficitare. Acestea pot fi cauzate de:
- alimente colorate;
- acumularea plăcii bacteriene pe suprafața dinților;
- formarea tartrului;
- fumat.
Poți observa pete galbene pe dinți la copii, mai ales dacă igiena dentiției nu se realizează corespunzător. Pentru acestea, este indicat a vorbi cu medicul pedodont și a determina cu exactitate care sunt cauzele și cum pot fi tratate astfel de pete.
Pete maronii pe dinți
Petele maronii pe dinți pot avea multiple cauze. Acestea pot fi date de prezența tartrului sau de fumat. Cu toate acestea, petele maronii pot reprezenta și carii dentare în stare incipientă. Identificarea cauzei exacte a acestora se face doar în cabinetul medicului stomatolog. Așadar, mergi cât repede la un consult dacă observi modificări ale aspectului dinților tăi.
Pete negre de dinți
Petele negre pe dinți sunt adesea semnul prezenței cariilor dentare.
Punctele negre pe dinți la copii și la adulți pot apărea ca urmare a dezvoltării cariilor dentare. Încă din stadiile incipiente ale apariției acestora, pe suprafața dinților se pot observa puncte negre, care inițial sunt de dimensiuni reduse. Cel mai eficient tratament în cazul acestora este reprezentat de realizarea unei obturații (plombe dentare). De asemenea, medicul stomatolog îți explică de ce se înnegresc dinții și cum poți evita modificarea aspectului acestora.
Cum se elimină petele albe de pe dinți?
Tratamentul pentru demineralizarea dinților și pentru petele albe pe dinți depinde de cauză, dar și de bugetul fiecărui pacient. Este important de menționat că nu există un tratament naturist pentru demineralizarea dinților.
De aceea, este important să mergi la medicul stomatolog pentru administrarea celui mai potrivit tratament. În prezent, există multiple opțiuni pentru remineralizarea dinților la copii și adulți, iar alegerea acestora se face în funcție de severitatea afecțiunii.
Iată care sunt metodele prin care poți scăpa de petele albe de pe dinți:
Microabraziunea
Această procedură presupune îndepărtarea unui strat foarte subțire de smalț pentru a îmbunătăți aspectul dinților. În unele cazuri, pentru un rezultat eficient, este necesar ca microabraziunea să fie urmată de o albire dentară.
Albirea dentară
Albirea dentară poate fi o soluție optimă când există pete albe pe dinți.
Această procedură poate fi folosită cu succes pentru a uniformiza culoarea danturii. Cea mai indicată procedură este cea efectuată în cabinetul stomatologic, de către un medic dentist.
Poți încerca și variante alternative, cum sunt pasta și apa de gură cu efect de albire, însă rezultatul nu este la fel de rapid și de eficient ca în cazul albirii dentare. În plus, utilizarea incorectă a benzilor de albire poate determina și complicații, precum:
- sensibilitate dentară;
- colorație neuniformă a dinților;
- inflamarea gingiilor;
- eroziunea smalțului dentar.
Medicii dentiști nu recomandă albirea dentară acasă. Consecințele realizării incorecte a albirii acasă poate fi destul de grave. De aceea, este indicat a merge la cabinetul stomatologic, dacă îți dorești dinți albi și sănătoși.
👉 Inflamarea gingiilor apare în cazul multor afecțiuni. Medicul stomatolog examinează aspectul gingiilor și, în funcție de informațiile pe care pacientul le furnizează în cabinet, stabilește cauza acestora, dar și variantele optime de tratament. Până ajungi la cabinetul stomatologic, citește articolul „Când să iei antibiotice pentru gingii inflamate?” și află cum poți reduce disconfortul dat de inflamarea gingiilor.
Fațetele dentare
Fațetele dentare pot fi o soluție excelentă în cazul în care albirea dentară profesională nu ajută la eliminarea petelor albe de pe dinți. Această intervenție presupune îndepărtarea unui strat foarte subțire de smalț și aplicarea unui strat subțire de material ceramic. Rezultatul final este unul reușit, iar culoarea dinților tăi va rămâne mereu albă, atâta timp cât respecți regulile de igienă orală.
👉 Fațetele dentare reprezintă o opțiune de tratament pentru îmbunătățirea aspectului dinților. Procesul de aplicare al fațetelor dentare nu este foarte complicat, iar după 2-3 vizite la cabinetul stomatologic te poți bucura de un zâmbet frumos și armonios. Citește articolul „Fatete dentare - Zambet perfect cu ajutorul fatetelor dentare” și descoperă în ce constă procesul de aplicare a fațetelor dentare.
Cum se previne apariția de pete albe pe dinți?
Prevenirea petelor dentare poate fi realizată prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase. Printre acestea se află:
- Igiena orală adecvată: Perierea dinților de cel puțin 2 ori pe zi contribuie la reducerea plăcii bacteriene și scade riscul de demineralizare. Utilizează o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți ce conține substanțe blânde cu dinții și gingiile.
- Evitarea băuturilor acide și a dulciurilor: Alimentele acide degradează direct smalțul dentar. Băuturile dulci sau alimentele cu zahăr favorizează formarea plăcii bacteriene. Zaharurile din alimente sunt consumate de bacterii, iar în urma metabolismului sunt eliminate substanțe acide, care degradează smalțul dentar.
- Evitarea alimentelor colorate: Acestea au pigmenți care pot duce la apariția petelor dentare, adică la dinți pătați. Astfel, pentru a evita petele dentare, consumă cu moderație fructele de pădure, sfecla roșie, vinul, cafeaua, ceaiul. De asemenea, după consumul acestora, folosește dușul bucal și spală-te pe dinți.
- Renunțarea la fumat: Fumatul poate determina apariția petelor pe dinți. În plus, substanțele din fumul de țigară pot conduce la reducerea secreției salivare. Astfel, este favorizată apariția plăcii bacteriene, ceea ce poate determina demineralizarea dinților și apariția cariilor dentare.
- Hidratarea adecvată: Un aport optim de lichide permite secreția adecvată a salivei. Una dintre funcțiile salivei este de a îndepărta o parte din bacteriile din cavitatea bucală, contribuind la reducerea plăcii bacteriene, demineralizarea dinților și formarea cariilor.
- Vizitele periodice la medicul stomatolog: Consultul periodic la medicul stomatolog este util pentru evaluarea stării de sănătate a danturii, dar și pentru identificarea eventualelor afecțiuni care pot apărea la nivelul dinților. De asemenea, în cadrul consultului periodic, medicul stomatolog poate realiza și igienizarea profesională, care cuprinde detartraj, periaj profesional și airflow. Această procedură îndepărtează placa bacteriană și tartrul, ceea ce menține starea de sănătate a danturii pentru o perioadă lungă de timp.
👉 Igienizarea profesională este indicată la fiecare 6 luni sau conform indicațiilor medicului, în funcție de particularitățile medicale ale fiecărui pacient. Aceasta constă în realizarea unor proceduri nedureroase, care permit o curățare profundă a dinților. Realizarea igienizării profesionale periodic asigură sănătatea dinților tăi pentru o perioadă lungă de timp. Află în ce constă igienizarea dentara - ce inseamna si cand este necesara.
Dacă îți faci griji în legătură cu apariția petelor albe pe dinți, cel mai bine ar fi să consulți un medic stomatolog. Acesta te poate ajuta să descoperi cauza problemei și îți poate oferi soluții de tratament personalizate nevoilor tale. Nu amâna programarea la medicul stomatolog. Astfel, beneficiezi de monitorizarea stării de sănătate a danturii tale și evitarea dezvoltării afecțiunilor orale. La Regina Maria Dental Clinics găsești medici cu experiență și pregătiți să acorde cea mai bună îngrijire dinților tăi.
Bibliografie:
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/white-spots-on-teeth#causes, accesat la data 03.05.2024;
- www.medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322112#causes, accesat la data 03.05.2024;
- www.goldenstatedentistry.com, https://www.goldenstatedentistry.com/blog/white-spots-on-teeth-causes-treatment-and-prevention, accesat la data 03.05.2024;
- www.soldentalcare.com, https://www.soldentalcare.com/dental-blog/white-spots-on-teeth/, accesat la data 03.05.2024.