Descoperă din următoarele rânduri cum poți transforma rapid și eficient aspectul zâmbetului tău pentru a radia încredere și frumusețe în fiecare zi!
Ce sunt fațetele dentare?
Fațetele dentare reprezintă pelicule foarte fine din ceramică (porțelan) de înaltă rezistență și durabilitate, care se aplică pe suprafața naturală a dinților, pentru îmbunătățirea aspectului acestora. După aplicare, zâmbetul tău are un aspect mai uniform și mai atrăgător.
Fațetele dentare sunt niște piese protetice care vin să îmbunătățească aspectul unui dinte. Ele sunt folosite mai ales în estetica dentară, pentru a reda un aspect mai plăcut dinților sau pentru a suplini niște defecte de formare a dinților naturali. Fațetele dentare sunt realizate din ceramică integrală. Sunt niște fâșii subțiri de ceramică, care se aplică pe fața vizibilă a dintelui. Odată cimentate, fațetele dentare au practic rezistența dintelui.
Principala utilitate a fațetelor dentare este reprezentată de acoperirea imperfecțiunilor dinților. Acestea au capacitatea de a oferi un aspect plăcut zâmbetului tău într-o perioadă scurtă de timp. Cu toate acestea, este important să discuți deschis cu medicul stomatolog pentru a afla ce intervenții sunt necesare înainte de aplicarea fațetelor și dacă sunt potrivite pentru nevoile tale.
Indicații fațete dentare
Procedura de fațetare este recomandată în următoarele cazuri:
- dinți fracturați;
- spații mari între dinți;
- diastema (strungăreață);
- dinți cu mici imperfecțiuni de formă sau culoare;
- pete dentare;
- probleme de mușcătură;
- malpoziții (dinți rotiți, orientați spre interior sau exterior).
Aplicarea fațetelor poate corecta multe dintre defectele acestora. Cu toate acestea, pentru a putea fi aplicate, este necesar ca dintele să fie sănătos.
Adică, este important să tratezi toate cariile dentare și afecțiunile gingivale, respectiv să ai un dinte care poate fi păstrat.
👉 Una dintre cele mai neplăcute afecțiuni ale gingiei este parodontoza. Descoperă ce tratamente există pentru stadiile severe ale acesteia citind articolul „Tipuri de tratament pentru parodontoza avansata ”.
Avantajele fațetelor dentare
Fațetele dentare reprezintă o opțiune eficientă pentru crearea unui zâmbet perfect. Au o rezistență crescută în timp și îți pot oferi un aspect plăcut.
Beneficiile unei astfel de proceduri nu se limitează la aspectul estetic, ci sunt numeroase:
Îmbunătățirea aspectului estetic
Fațetele dentare reprezintă o alternativă rapidă pentru albirea profesională, dar și pentru îndreptarea dinților. Astfel, tratamentul ortodontic poate fi evitat, în cazul în care defectele de poziție ale dinților sunt minore.
Datorită tehnologiei CEREC CAD/CAM de care dispunem, putem oferi pacienților noștri dinți mai albi și mai drepți, rapid, într-o singură ședință, fără tratamente dureroase și de durată. Materialele utilizate sunt biocompatibile, astfel încât fațetele dentare sunt tolerate perfect de țesuturile moi.
Un alt avantaj este reprezentat de faptul că placa bacteriană nu aderă pe fațetele dentare, datorită faptului că sunt netede și lucioase. Astfel, nu există riscul inflamării gingiilor.
Fixare minim invazivă (salvarea structurii naturale a dintelui)
Spre deosebire de dinții naturali, fațetele dentare nu se pătează de la cafea și țigări. În plus, este salvată o mare parte din structura dintelui. Spre deosebire de aplicarea coroanelor dentare, în cazul fațetelor, dintele este șlefuit foarte puțin.
👉 În anumite situații, coroanele dentare pot reprezenta o soluție eficientă pentru redarea zâmbetului. Află care este prețul acestora din articolul „Pretul coroanelor dentare. Cat costa si care sunt etapele planului de tratament? ”.
O soluție pe termen lung
Fațetele dentare sunt la fel de rezistente ca smalțul natural al dintelui și au o durată de viață de 10-15 ani dacă sunt întreținute corespunzător printr-o igienă orală corectă. De asemenea, este foarte importantă și vizita periodică la medicul stomatolog pentru igienizarea profesională a danturii.
Eliminarea riscului de alergii
Riscul de a dezvolta reacții alergice este minim în cazul aplicării fațetelor dentare datorită materialului foarte asemănător smalțului (porțelan, zirconiu sau materiale compozite) din care sunt fabricate acestea.
Procedură rapidă și confortabilă
Procesul de aplicare al fațetelor dentare are o durată relativ scurtă, comparativ cu alte intervenții stomatologice. Suplimentar, acesta este minim invaziv și nedureros.
Evitarea riscului erorii umane
Eliminarea amprentării tradiționale și a șlefuirii manuale scade riscul de apariție a erorilor. Astfel, sunt utilizate tehnici de scanare digitală a danturii, iar fațetele dentare sunt create în laborator prin tehnologie foarte avansată.
Lipsa nevoii de lucrări provizorii
Ca urmare a faptului că nu este necesară realizarea unei lucrări provizorii, costurile finale sunt mai mici. Așadar, sunt necesare mai puține vizite la medicul stomatolog, ceea ce face să obții rezultatul mult dorit într-o perioadă scurtă de timp.
Tipuri de fațete dentare
Există o gamă largă de fațete dentare, care corespund nevoilor tuturor pacienților. Acestea pot diferi în funcție de:
- material;
- formă;
- culoare;
- mod de atașare.
Fațete din compozit
Fațetele realizare din compozit au o durabilitate destul de scăzută. De aceea, sunt utilizate doar în anumite situații. Deseori, sunt folosite ca fațete provizorii, atunci când e necesar.
Fațete din zirconiu
Fațetele din zirconiu au o rezistență crescută, însă au o gamă mai redusă de culori. Aplicarea acestora conferă un zâmbet alb și strălucitor.
Fațetă dentară Emax
Fațetele Emax reprezintă un tip de fațete din ceramică presată. Acestea prezintă o durabilitate mai crescută și sunt mai rezistente la pătare. În plus, fațetele Emax au o adeziune crescută, ceea ce înseamnă că vor sta mai mult timp lipite pe suprafața dintelui.
Fațete NO PREP
Tehnica de aplicare a fațetelor dentare NO PREP (fațete dentare fără șlefuire) nu necesită prelucrarea dintelui înainte de cimentare. Cu toate acestea, metoda este utilizată rar, deoarece dintele trebuie să aibă o suprafață perfectă și să nu prezinte malpoziții.
Fațete PREP
Modul de aplicare PREP necesită șlefuirea dintelui, înainte de aplicarea fațetelor dentare. Chiar și așa, grosimea smalțului dentar șlefuit este de aproximativ 3 mm (milimetri).
Cum se pun fațetele?
Decizia unui tratament cu fațete dentare trebuie luată cu un medic stomatolog, care să stabilească, într-o consultație de specialitate, ce tip se potrivește cel mai bine. Din păcate, sunt persoane care cad în mirajul unei danturi de un alb imaculat, însă rezultatele nu sunt de cea mai bună calitate. Confecționarea fațetelor dentare necesită precizie și experiență, fiind considerate vârful de lance în estetica dentară.
Etapele acestei proceduri sunt următoarele:
Consultul inițial
În cadrul consultului, medicul examinează cu atenție cavitatea bucală și stabilește împreună cu pacientul planul de tratament și câte fațete dentare sunt necesare. Astfel, încă de la prima vizită afli:
- intervențiile stomatologice necesare;
- costul;
- numărul fațetelor dentare;
- forma;
- culoarea;
- mărimea.
Tratarea afecțiunilor existente
Înainte de aplicarea fațetelor dentare, medicul stomatolog curăță în profunzime dantura prin procedee de igienizare profesională:
- detartraj;
- air-flow;
- periaj dentar.
👉 Igienizarea profesională se recomandă la un interval de 6 luni. Află în ce constă și care sunt beneficiile aduse din articolul „Igienizarea dentara. Ce înseamna si cand este necesara? ”.
De asemenea, dacă sunt prezente carii dentare, acestea vor fi tratate. În cazul afecțiunilor gingivale, medicul aplică tratamentul necesar pentru vindecarea gingiei.
Pregătirea dinților
Cavitatea bucală a pacientului este scanată cu o cameră video, prin intermediul căreia sunt identificate zonele ce necesită fațetare. Un computer cu soft de imagine 3D preia datele scanate de cameră și realizează modelul tridimensional al fațetelor dentare dorite.
Ulterior, șlefuirea dinților se realizează cu un aparat de frezare de înaltă precizie. Cu ajutorul frezelor diamantate și al unei rețele wireless, acesta preia designul creat de computer pentru a realiza restaurările dintr-un bloc de ceramică fără conținut metalic, translucidă și perfect tolerată de corpul uman.
În această etapă este utilizat sistemul digitalizat CEREC 3D CAD/CAM care permite realizarea fațetelor într-o perioadă scurtă de timp.
Cimentarea
Ultima etapă constă în cimentarea fațetelor dentare pe suprafața dintelui.
Fațetele dentare puse, însă, incorect, în loc să-ți ofere un zâmbet drept și frumos, îți vor cauza grave probleme gingivale.
Riscurile fațetelor dentare
Deși fațetele dentare sunt o opțiune populară și eficientă pentru îmbunătățirea aspectului zâmbetului, există și anumite riscuri asociate cu această procedură.
Cele mai multe riscuri sunt asociate cu realizarea incorectă a procesului de aplicare a fațetelor. De aceea, alegerea unui medic stomatolog cu experiență este esențială.
Una dintre cele mai frecvente complicații date de o procedură incorectă este reprezentată de inflamarea gingiilor, care capătă o culoare roșie spre violet.
Aceasta apare în cazul în care preparația se duce subgingival. Astfel, resturile de ciment, adeziv, ce ating țesutul determină o reacție inflamatorie.
👉 Inflamarea gingiilor reprezintă o situație neplăcută. Descoperă ce presupune tratamentul gingiilor inflamate, acasa sau la stomatolog !
Cât costă fațetele?
La Regina Maria Dental Clinics, refacerea dinților cu ajutorul fațetelor dentare se realizează fie manual, de către tehnicienii dentari în laborator, fie cu ajutorul unei tehnologii CEREC 3D CAD/CAM. Această tehnologie oferă pacienților într-o singură ședință dinți drepți și un zâmbet strălucitor.
Prețul unei fațete dentare realizate în laboratorul de tehnică dentară este de 3000 lei, iar prețul unei fațete realizate cu CEREC este de 2500 lei. Însă, alegerea potrivită se face doar împreună cu medicul stomatolog, în urma unui consult clinic. După discuție, medicul dentist va realiza planul de tratament și îți va spune exact costul total al acestuia, precum și toate etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a ajunge la obținerea zâmbetului dorit.
Pentru a beneficia de fațete dentare, este foarte important să îți rezolvi toate problemele ce țin de dantură. Adică, dacă ai carii dentare sau probleme ce țin de poziționarea dinților, este indicat să fie realizate tratamentele necesare pentru rezolvarea acestora. Și, mai apoi, vei avea parte de un tratament cu fațete dentare și de un zâmbet perfect, așa cum ți-ai dorit. De asemenea, poți accesa și pagina dedicată prețurilor din site-ul nostru, dacă vrei să afli și alte informații cu privire la costul tratamentelor stomatologice.
Dacă până nu demult fațetele dentare erau considerate a fi rezervate vedetelor, astăzi au devenit accesibile oricui își dorește un zâmbet frumos.
Acum, ai posibilitatea de a accesa servicile Regina Maria Dental Clinics în orașele București (Clinicile Rin, Piața Alba Iulia, Academia Spațială - Victoriei), Pitești, Turda, Oradea, Iași, Sibiu, Ploiești, Galați, Craiova, Brașov și serviciile Regina Maria Dental Hospital din Caramfil, Cluj, Timișoara, Constanța.
Bibliografie:
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23522-dental-veneers, accesat la data 13.04.2024;
- www.medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/dental-veneers#summaryhttps://smile-experts.ro/en/dental-veneers/, accesat la data 13.04.2024;
- www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/veneers, accesat la data 13.04.2024.