Haideți să aflăm împreună ce este demineralizarea dinților la copii și care sunt tratamentele stomatologice necesare.
Ce este demineralizarea dinților
Demineralizarea dinților la copii este o afecțiune a smalțului dentar. În stadiul inițial, aceasta apare sub forma unor pete albe pe dinți, de dimensiuni mici. Demineralizarea smalțului dentar indică lipsa cantității suficiente de fluor. Dinții cu smalț dentar demineralizat au un aspect calcaros, ce poate fi recunoscut cu ușurință de către specialiști în timpul consultului.
Demineralizarea smalțului dentar la copii poate fi tratată de către medicii pedodonți. Cu cât această afecțiune este descoperită și tratată mai repede, cu atât copiii vor fi mai feriți de apariția cariilor dentare și de disconfortului produs de acestea. Dacă te întrebi care este legătura dintre demineralizarea smalțului dentar și caria dentară, atunci este bine să știi că aceste două afecțiuni dentare pot fi ușor confundate.
Caria dentară este una dintre cele mai comune afecțiuni stomatologice la copii.
Aceasta poate să apară încă din primii ani de viață, chiar de la apariția primului dinte de lapte. Cariile pot fi recunoscute după prezența unor pete negre pe dinți la copii, așa cum se întâmplă și în cazul demineralizării smalțului dentar.
👉 Cariile dentare sunt frecvent cauzate de o igienă deficitară. Principalele tipuri de carii sunt cele aflate în spațiile dintre dinți. Află ce poți face pentru a nu te confrunta cu astfel de carii din articolul Cariile interdentare: ce sunt, simptome, tratament .
Spre deosebire de cariile dentare, demineralizările pot să apară inițial sub forma unor colorații albe, cretoase. Acestea se pot transforma în pete galbene sau pete maronii pe dinți. Ulterior, demineralizarea favorizează apariția cariilor dentare. În formele avansate, pot apărea complicații, precum abcesele dentare. Astfel, o demineralizarea dinților la copii reprezintă primul stadiu al cariilor dentare.
Cauze demineralizare dinți copii
Demineralizarea dentară poate fi favorizată de mai mulți factori. În continuare, sunt detaliate principalele cauze care determină afectarea structurii dinților.
Lipsa fluorului
Demineralizarea dinților la copii poate avea mai multe cauze, însă principalul factor al apariției acesteia este lipsa fluorului. Când copilul tău nu are un aport suficient de fluor în alimentația sa, apar demineralizările smalțului dentar. Aportul de vitamine și minerale în copilărie este foarte important, atât pentru dezvoltarea corectă a întregului organism, cât și a danturii. De aceea, medicii recomandă celor mici să aibă o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume proaspete.
Lipsa vitaminei D
O altă cauză a apariției demineralizărilor dentare la copii este reprezentată de un aport insuficient al vitaminei D. Această vitamină are un rol important în ceea ce privește sănătatea dinților, deoarece ajută la absorbția calciului.
Vitamina D se regăsește atât în produsele lactate, cât și în cereale.
Sănătatea dinților de lapte
Dinții de lapte au un rol foarte important în ceea ce privește sănătatea dinților permanenți. Deși există mitul conform căruia dinții de lapte nu necesită tratamente stomatologice, întrucât urmează să fie înlocuiți de dinții permanenți, medicii stomatologi afirmă contrariul. Cu cât dinții de lapte sunt mai sănătoși, cu atât dinții permanenți vor fi la rândul lor lipsiți de afecțiuni.
Este important de menționat că demineralizarea apare și la dinții de lapte.
Frecvența acesteia este destul de crescută. De aceea, pentru menținerea sănătății danturii pe termen scurt și lung, este indicat a merge la medicul stomatolog împreună cu micuțul tău încă de la primele semne de demineralizare.
Traumatismele dentare
Traumatismele dentare asupra dinților de lapte pot reprezenta o cauză a apariției demineralizărilor la nivelul smalțului dinților permanenți. Pentru a preveni această situație, vorbește cu medicul stomatolog și cere-i sfatul cu privire la cele mai potrivite abordări terapeutice pentru copilul tău.
Alimentația
Consumul alimentelor acide și a băuturilor acidulate poate favoriza apariția demineralizării smalțului dentar. Demineralizările dentare apar în urma expunerii prelungite a dinților la acizii din salivă, care sunt produși în urma metabolizării zaharurilor din cavitatea bucală de către bacterii. Cu cât se formează o peliculă mai densă de placă bacteriană, cu atât cantitatea de acid este mai crescută. Dacă nu este îndepărtată în 24 de ore prin periajul dinților, mineralele din salivă se atașează de placa bacteriană și formează tartrul dentar. Acesta poate fi îndepărtat doar prin intermediul detartrajului, realizat în cabinetul stomatologic.
👉 Prezența tartrului poate determina complicații, precum gingivita sau cariile dentare. Citește articolul Tartru dentar la copii. Cauzele aparitiei, cum il prevenim si indepartam și află cum poți scădea riscul de formare al tartrului la copilul tău.
Zaharurile utilizate de microorganismele din cavitatea bucală provin din alimentație. De aceea, este important să te speli pe dinți după fiecare masă sau măcar să clătești cavitatea bucală cu apă de gură. Prin urmare, petele albe de pe suprafața dinților copiilor pot fi cauzate și de lipsa unei igiene orale corecte.
De asemenea, evită să-i oferi copilului tău băuturi îndulcite cu zahăr sau dulciuri ce conțin cantități crescute de zaharuri. Înlocuiește-le cu fructe proaspete.
Refluxul gastroesofagian
O altă cauză a apariției demineralizărilor dentare poate fi refluxul gastroesofagian. Această afecțiune digestivă se caracterizează prin întoarcerea în esofag și, uneori, chiar în cavitatea bucală a conținutului gastric acid. Prezența acidului gastric la nivelul dinților poate afecta smalțul, conducând la demineralizare.
Factori de risc demineralizare dinți copii
Apariția demineralizării smalțului dentar poate fi cauzată de numeroși factori.
Printre cei mai întâlniți factori de risc care pot determina demineralizarea dinților copiilor se află:
- factorii genetici;
- consumul de zaharuri;
- alăptarea prelungită;
- omiterea curățarii dinților după alăptare;
- somnul bebelușului cu biberonul în gură;
- controlul stomatologic foarte rar.
Demineralizare vs. Fluoroză
În unele cazuri, demineralizarea dinților la copii poate fi confundată cu o altă afecțiune dentară, și anume fluoroza. Principala cauză a acestei afecțiuni o reprezintă o cantitate mare de fluor. Este important de menționat că fluorul din pasta de dinți nu determină apariția fluorozei, ci administrarea acestui mineral sub formă de pastile, tablete, picături.
Fluoroza dentară la copii se manifestă preponderent la dinții permanenți. Când dinții de lapte sunt înlocuiți de dinții permanenți, iar cantitatea de fluor este mai mare decât în mod normal, pot apărea defecte de structură la nivelul smalțului dentar. Acestea sunt recunoscute ca fiind pete opace, albe sau gălbui pe suprafața dintelui.
Pentru a te asigura că micuțul tău are parte de cel mai potrivit tratament, este necesar să ceri ajutorul medicului pedodont. Pe lângă diagnosticul corect, acesta îți va explica ce trebuie să faci pentru a-l ajuta pe cel mic să se bucure de dinți sănătoși și frumoși.
Simptome dinți demineralizați
Manifestările dinților demineralizați pot varia de la un copil la altul. Cu toate acestea, toți cei care se confruntă cu demineralizarea dinților prezintă disconfort și au un risc mai mare de a dezvolta diferite afecțiuni.
Demineralizare dinți bebeluși
La bebeluși, dinții conțin o cantitate redusă de minerale, ceea ce îi face susceptibili la demineralizare. Cel mai adesea, demineralizarea dinților la bebeluși se complică cu:
- carii de biberon, ale dinților frontali;
- carii cauzate de hrănirea pe parcursul nopții;
- carii determinate de igiena orală necorespunzătoare a bebelușului în primele luni de viață.
Demineralizare dinți copii
La copii, demineralizarea dinților poate fi ușor observată, atât la dinții de lapte, cât și la cei permanenți. Demineralizarea dinților permanenți este mai frecventă în primii ani după erupția lor. În această perioadă, structura dentară nu este complet formată, ceea ce înseamnă că protecția asigurată de smalțul dentar față de zaharurile din alimentație este foarte redusă.
Demineralizare dinți adulți
Demineralizarea dinților la adulți apare în urma expunerii repetate la acizi, dulciuri. Acestea distrug smalțul dentar și conduc la demineralizarea dintelui.
Când trebuie să mergi cu micuțul la medicul pedodont
Prima vizită la medicul pedodont este recomandată încă de la apariția primului dinte de lapte. Vizitele periodice, la intervale de 6 luni, sunt recomandate tocmai pentru ca medicul să poată observa din timp primele semne ale posibilelor afecțiuni orale.
Când vorbim despre orice afecțiune dentară, vizita la medicul stomatolog este necesară încă de la observarea primelor semne sau simptome.
Demineralizarea dinților la copii poate apărea atât în cazul dinților de lapte, cât și în cazul dinților permanenți. De aceea, este necesar ca părinții să acorde o atenție sporită danturii celui mic. Printre situațiile care necesită consultul medicului pedodont se află:
- pete albe pe dinți la copii;
- pete galbene pe dinți la copii;
- sensibilitatea la rece, fierbinte, dulce, acru;
- durere de dinți.
👉Durerea dinților la copii poate avea multiple cauze. Află care pot fi acestea și cum poate fi ameliorată citind articolul Durerea de dinti la copii. Primul ajutor si sfaturi de urmat pentru un tratament eficient .
Tratament demineralizare dinți copii
Pentru că demineralizarea smalțului dinților reprezintă o afecțiune ușoară, aceasta nu necesită tratamente și intervenții stomatologice complexe. În funcție de diagnosticul medicului pedodont, demineralizarea dinților la copii poate fi tratată cu ajutorul igienizărilor profesionale și a detartrajului dentar.
Aceste proceduri constau în efectuarea unei manopere stomatologice ușoară, prin intermediul cărora placa bacteriană este curățată în profunzime.
👉 Detartrajul este o procedură ce implică eliminarea plăcii bacteriene într-un mod nedureros, care nu prezintă disconfort pacientului. Află în ce constă această metodă din articolul Cat costa detartrajul dentar in 2023 si de ce este important? .
În funcție de fiecare caz în parte, medicul poate recomanda după realizarea igienizării profesionale și aplicarea unor geluri cu fluor în cabinetul stomatologic (fluorizarea dinților la copii). Se poate recomanda și utilizarea unei paste de dinți speciale (pastă de dinți demineralizați) sau a unei creme (gel remineralizare dinți), cu o cantitate de fluor potrivită vârstei copilului.
Prevenție demineralizare dinți copii
Întotdeauna, prevenția este mult mai ușoară decât tratarea afecțiunilor stomatologice. Demineralizarea dinților la copii poate fi prevenită de către părinți prin respectarea sfaturilor primite de la medicii stomatologi.
Igiena orală
Igiena orală este foarte importantă pentru dezvoltarea corectă a dinților. Astfel, aceasta este necesară încă de la apariția primului dințișor de lapte. Întreabă medicul stomatolog cum să îngrijești corect cavitatea bucală și dinții copilului tău, în funcție de vârsta acestuia.
Alimentația
Alimentația corectă a copilului nu doar că îl va ajuta să aibă o imunitate puternică și să se dezvolte corect, ci îi va garanta și o dantură sănătoasă, cu dinți puternici și frumoși. Printre tipurile de alimente pentru remineralizarea dinților se află:
- produsele lactate;
- peștele;
- legumele cu frunze verzi;
- fructele și legumele crude;
- nucile și semințele.
Controlul periodic
Vizitele regulate la medicul dentist reprezintă una dintre cele mai importante reguli ale prevenției afecțiunilor stomatologice. În acest fel, afecțiunile orale pot fi descoperite din timp, când se află într-un stadiu incipient și sunt mai ușor de tratat.
Demineralizarea dinților la copii este o problemă frecvent întâlnită. Ca părinte, este important să reții faptul că demineralizarea este o afecțiune ce poate fi prevenită printr-o igienă adecvată și prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase. Încurajează-l pe cel mic să se spele corect și consecvent pe dinți, să consume cât mai multe fructe și legume și mai puține dulciuri procesate și cu cantități crescute de zahăr. Mergi periodic la medicul pedodont și află care este starea de sănătate a dinților copilului tău. Grija față de dinții de lapte poate fi observată în modul în care se dezvoltă dentiția permanentă. Așa că, fă din sănătatea orală o prioritate în viața copilului tău.
Bibliografie:
- capitolhillpediatric.dentist, https://capitolhillpediatric.dentist/concerned-about-white-spots-on-your-childs-teeth-pediatric-dentist-20003/, accesat la data 06.04.2024;
- happydent.ro, https://happydent.ro/despre-dintii-temporari-si-despre-demineralizare-la-pediatric-dentist-copy/, accesat la data 06.04.2024;
- www.yourdentistryguide.com, https://www.yourdentistryguide.com/pediatric-decay/, accesat la data 06.04.2024;
- happykidsdental.co.uk, https://happykidsdental.co.uk/preventing-and-protecting/dental-hypomineralisation/, accesat la data 06.04.2024.