EDU.STOMATOLOGIE

Profilaxia dentară. Cât de important este să previi problemele orale

Articol de Dr. Ionut Leahu Stomatolog Stomatologie
Încă din copilărie ai învățat că prevenția este cel mai esențial mijloc pentru a ține problemele de sănătate la distanță. Tocmai de aceea, medicii stomatologi îți recomandă să apelezi periodic la măsurile de profilaxie, care sunt mai ușor de parcurs, spre deosebire de un tratament stomatologic, dar și mai puțin costisitoare.

Descoperă, în articolul următor, ce tratamente dentare poți urma pentru a preveni apariția afecțiunilor orale, costul lor, dar și riscurile ce pot apărea dacă nu te prezinți regulat la medicul stomatolog.

Ce este profilaxia dentară

Pentru a-ți menține dinții sănătoși și un aspect frumos al zâmbetului cea mai bună și necostisitoare cale este profilaxia dentară. Cu ajutorul acesteia îți vei păstra sănătatea dentară întreaga viață și nu vei întâmpina probleme orale. Scopul medicinii dentare preventive este de a depista și trata din timp probleme ce apar la nivelul cavității bucale.

Ce tratamente orale preventive te pot ajuta

Foarte important de reținut este faptul că pe lângă rutina zilnică de îngrijire a dinților acasă, trebuie să ne prezentăm periodic la stomatolog, unde specialiștii ne vor curăța în profunzime dantura și vor analiza situația clinică a dinților. Datorită procedurilor stomatologice de curățare, și anume detartrajele și igienizările profesionale, te poți bucura de o dantură curată și lipsită de carii ori afecțiuni gingivale. În plus, o dantură sănătoasă și frumoasă îți oferă și o stimă de sine ridicată.

Totodată, în cazul profilaxiei, medicii stomatologi cu competență în pedodonție recomandă părinților sigilările dentare. Această metodă este cât se poate de simplă și nedureroasă pentru micuți, pentru a preveni apariția cariilor.

Ce reprezintă, de fapt, un tratament stomatologic necostisitor

Tratamentele stomatologice necostisitoare implică un detartraj dentar realizat în cabinet, o dată la 6 luni, sau tratamente pentru salvarea dinților de cariile dentare. În acest caz vorbim despre obturații dentare, adică plombe, recomandate în cazul cariilor dentare simple, dar și despre tratamentele de canal, care se efectuează în momentul în care pulpa dentară (nervul dintelui) este afectată și astfel apar durerile profunde. Un simplu tratament de canal realizat la timp te scapă de extracția dentară și implicit de înlocuirea dintelui natural cu un implant dentar.

Primul pas pentru a-ți menține sănătatea dentară este să-ți planifici două vizite pe an la medicul stomatolog. În cadrul unui consult poți afla din timp dacă te confrunți cu afecțiuni orale, în faza incipientă, iar o simplă consultație de acest fel este necostisitoare.

Totodată, radiografia dentară panoramică este foarte importantă, pe baza acesteia medicul stomatolog va analiza situația dinților tăi, osului sau a sinusului maxilar, mandibular, dar și rădăcinile dinților sau chiar articulațiile temporo-mandibulare.

În ceea ce privește detartrajul și igienizarea dentară, este bine să le realizăm la fiecare 6 luni. Procedurile acestora sunt simple, nedureroase și ajută la îndepărtarea bacteriilor și a resturilor alimentare de pe suprafața dentară.

Nu uita de importanța igienei dentare. Este atât de simplu să ne curățăm dinții acasă. Trebuie doar să respectăm o serie de pași simpli. În primul rând, este necesar să-ți periezi dinții atât dimineața, cât și seara, cu o periuță de dinți fie manuală, fie electrică, care să aibă peri moi sau de duritate medie.

În al doilea rând, este esențial ca o dată pe zi, în mod special seara, după periajul dentar, să completezi periajul cu utilizarea aței dentare, care îți va îndepărta toate resturile alimentare depozitate între dinți pe timpul zilei. Nu în ultimul rând, este bine să-ți clătești cavitatea bucală cu apă de gură, pentru eliminarea tuturor resturilor de după periaj și după folosirea aței dentare, dar și pentru o reîmprospătare a respirației.

Ce riscuri pot apărea dacă nu apelezi la servicii stomatologice profesionale

O dantură sănătoasă și un zâmbet impecabil se mențin atât cu o igienă orală corectă, cât și prin vizitele periodice în clinica dentară. Tocmai de aceea este important să pui această activitate pe lista priorităților zilnice.

În raport cu acest aspect, dacă nu respecți rutina zilnică de îngrijire a dinților sau nu o realizezi corect atragi de la sine apariția diverselor afecțiuni stomatologice, precum gingivita, parodontoza sau cariile dentare.

Inflamarea gingiilor este provocată de gingivită, prin acumularea bacteriilor orale ce produce iritarea lor. Factorii favorizanți afecțiunilor gingivale sunt placa bacteriană și tartrul. Pentru a preveni apariția unei astfel de probleme dentare este important să vizitezi periodic medicul stomatolog, pentru un detartraj și un periaj profesional.

În cazul parodontozei discutăm de o afecțiune degenerativă a țesuturilor care susțin și fixează dinții, caracterizată prin formarea locală a pungilor cu puroi și care duce ulterior la căderea dinților. De multe ori, boala parodontală debutează fără ca pacienții să sesizeze. Lăsată netratată, gingivita evoluează în paradontoză. Controalele periodice regulate la cabinetul stomatologic sunt esențiale pentru păstrarea sănatatii dinților, a gingiilor și depistarea parodontozei.

Prin faptul că este cea mai întâlnită afecțiune dentară, aflăm că apariția cariei dentare se datorează în primul rând neglijării tuturor problemelor ce apar la nivelul cavității orale. Deși tratamentul cariilor în stadiu incipient este destul de simplu și nu implică multe eforturi sau costuri mari, pacienții ajung să ceară ajutorul medicilor dentiști în momentul în care afecțiunea ajunge să provoace dureri insuportabile. Pentru a preveni apariția acestora, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să acorzi o atenție sporită igienei orale și consumul redus de alimente dulci sau băuturi carbogazoase.

Cât costă un tratament stomatologic de prevenție

În cadrul Regina Maria Dental Clinics, pacienții se bucură de aparatură medicală modernă și o echipă de medici stomatologi multidisciplinară, care este pregătită oricând să ofere sănătate reală și experiență excepțională, indiferent de nevoile lor.

Prețul unei igienizări dentare complete (detartraj+periaj profesional+air flow) este de 385 de lei, iar pentru mai multe detalii referitoare la costurile serviciilor stomatologice din Clinicile Dentare Dr. Leahu, puteți accesa aici pagina special destinată prețurilor.

Costul unei sigilări dentare la copii este de 145 de lei pentru un dinte temporar și 180 de lei pentru un dinte permanent. Această procedură este considerată una de succes dacă rezistă până când copilul este suficient de mare pentru a se spăla eficient pe dințișori. Este foarte important de menționat faptul că există posibilitatea de refacere a materialului sigilant, dacă acesta suferă mici uzuri. Durata de păstrare a sigilantului se află în strânsă legătură cu alimentația, igiena orală, calitatea materialelor utilizate, dar și prezența obiceiurilor vicioase.

Prevenția este cel mai bun mod prin care poți avea o dantură sănătoasă pe bani puțini

O modalitate sigură și necostisitoare de a-ți menține dantura sănătoasă o reprezintă stomatologia preventivă. Cu cât ți din scurt evoluția afecțiunilor orale, cu atât dinții tăi au un aspect frumos, te bucuri de o respirație proaspătă și vei zâmbi fără rețineri.

Rutina zilnică de îngrijire orală

Atunci când vorbim despre un periaj dentar corect realizat, putem să ne referim, de fapt, la secretul care te ajută să-ți menții dantura sănătoasă și frumoasă pentru cât mai mult timp. Tocmai de aceea este important ca igiena orală să facă parte din rutina ta zilnică, pentru a-ți curăța cavitatea bucală, a îndepărta resturile alimentare și a alimina depuneri de placă bacteriană. Medicii stomatologi recomandă să-ți periezi dinții, atât dimineața, cât și seara și să folosești mijloacele suplimentare de curățare, precum ața dentară și apa de gură.

Vizitele periodice în cabinetul de medicină dentară

Vizitele periodice la cabinetul dentar, din 6 în 6 luni, sunt extrem de importante pentru a completa igiena orală realizată acasă. În cadrul acestora medicul stomatolog va analiza situația ta dentară, va realiza igienizarea profesională pentru o curățare profundă a dinților și va depista din timp anumite afecțiuni.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.