Tipuri de medici stomatologi
Stomatologia este un domeniu expansiv și complex, iar specialiștii pot alege să se specializeze în diverse ramuri, pentru a aborda o varietate de probleme și afecțiuni dentare. Stomatologia se împarte în 4 mari ramuri:
- stomatologia generală;
- radiologia;
- chirurgia orală și maxilo-facială;
- ortodonția;
- parodontologia;
- protetica dentară;
- endodonția;
- pedodonția;
- estetica dentară.
Stomatologia generală
Stomatologia generală reprezintă ramura principală a stomatologiei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor și bolilor cavității bucale. Astfel, medicul stomatolog realizează examinări periodice ale cavității bucale, determină care este starea de sănătate a cavității bucale și cum poate fi aceasta ameliorată.
Radiologia
Medicul stomatolog specialist se concentrează pe diagnosticarea și tratarea afectiunilor dentare și gingivale. Pentru obținerea mai multor informații despre anatomia fiecărui pacient sunt indicate investigații imagistice, precum este radiografia panoramică. Specialistul poate utiliza tehnici avansate de diagnosticare, în funcție de necesitățile pacientului, și interpretează rezultatele investigațiilor imagistice.
Chirurgia orală și maxilo-facială
Medicul specialist în chirurgie orală și maxilo-facială efectuează intervenții chirurgicale pentru tratarea afecțiunilor complexe ale cavității orale. Acestea pot varia de la extracții ale măselelor de minte până la implanturi dentare sau chiar intervenții complexe de chirurgie dentară.
Ortodonția
Ortodonția este o ramură ce are ca scop alinierea corectă a dinților și a maxilarelor pentru a îmbunătăți funcția și aspectul zâmbetului pacientului. În timpul consultației, medicul ortodont evaluează starea danturii și identifică existența malpozițiilor, apoi recomandă metodele optime pentru corectarea acestora.
Dacă te confrunți cu dinți strâmbi, consultă medicul ortodont. Avantajul alinierii corecte a dinților nu este doar estetic, ci constă și în menținerea sănătății danturii, prevenirea tulburărilor articulației temporo-mandibulare, îmbunătățirea masticației și a vorbirii.
Parodontologia
Parodontologia este o ramură a stomatologiei care se concentrează pe prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor gingiilor și ale altor structuri de susținere a dinților, inclusiv osul alveolar și ligamentele parodontale. Medicul parodontolog efectuează o gamă largă de tratamente pentru ameliorarea afecțiunilor gingivale, precum sunt: gingivita, parodontoza.
Protetica dentară
Protetica dentară este o ramură importantă a stomatologiei, care se ocupă cu restaurarea și înlocuirea dinților lipsă ori deteriorați. Scopul constă în restabilirea funcționalității și esteticii zâmbetului. Lucrările specifice proteticii dentare includ protezele, punțile și coroanele dentare.
Endodonția
Medicul specialist în endodonție se concentrează pe tratarea afecțiunilor pulpare și a canalului radicular. Endodonția are ca scop principal salvarea dinților naturali și prevenirea extracțiilor inutile, prin efectuarea tratamentelor specifice. De asemenea, medicul realizează și tratamente profilactice, care previn multe dintre afecțiunile dentare. Suplimentar, oferă sfaturi pacienților despre cum să-ți îngrijească dinții în mod corect.
Pedodonția
Pedodonția, cunoscută și sub numele de stomatologie pediatrică, este ramura stomatologiei care se ocupă de sănătatea cavității bucale și a danturii la copii. Această ramură este adresată copiilor, de la naștere, până la adolescență. Medicul pedodont este specializat în îngrijirea dentară a copiilor și în abordarea nevoilor specifice ale acestora, având cunoștințe avansate despre creșterea și dezvoltarea dinților copiilor.
Estetica dentară
Estetica dentară este ramura stomatologiei care se concentrează pe îmbunătățirea aspectului estetic al dinților, gingiilor și a zâmbetului în ansamblu. Aceasta include o serie de proceduri și tratamente menite să îmbunătățească forma, culoarea, poziția și dimensiunea dinților. Principalul scop al esteticii dentare este de a oferi pacienților un zâmbet frumos. În cadrul acestei ramuri sunt realizate tratamente de albire dentară, aplicarea fațetelor și a coroanelor dentare, dar și alte proceduri.
Medicul chirurg oro-maxilo-facial
Un chirurg oro-maxilo-facial este un specialist în domeniul medicinei dentare, care se concentrează pe diagnosticul, tratamentul și managementul bolilor și leziunilor zonei oro-maxilo-faciale. Această zonă include:
- maxilarul;
- mandibula;
- obrajii;
- sinusurile paranazale;
- cavitatea bucală;
- gâtul și structurile aferente.
Pacienții sunt adesea îndrumați către medicii chirurgi oro-maxilo-faciali de către alți stomatologi sau profesioniști medicali, pentru evaluarea și tratarea problemelor complexe din zona bucală și maxilo-facială. Prin setul lor larg de competențe și abordarea multidisciplinară, acești specialiști sunt capabili să ofere îngrijiri de înaltă calitate și să contribuie la îmbunătățirea sănătății pacientului.
Servicii oferite de medicul specializat în chirurgie oro-maxilo-facială
Printre problemele și condițiile abordate de chirurg oro-maxilo-facial se numără:
- afecțiuni dentare și ale gingiilor: pierderea dinților, bolile gingiilor, infecțiile dentare și alte afecțiuni dentare;
- traumatisme cranio-maxilo-faciale: medicul chirurg oro-maxilo-facial diagnostichează și remediază leziunile la nivelul capului, feței și gâtului, precum și alte traumatisme ale maxilarului și mandibulei;
- afecțiuni ale articulației temporomandibulare: se caracterizează prin funcționarea deficitară a articulației temporomandibulare, ceea ce duce la durere, disconfort, tulburări de vorbire și de masticație;
- tumori ale regiunii oro-maxilo-faciale: pot fi tratate prin intervenție chirurgicală sau radioterapie;
- malformații congenitale: anomalii ale regiunii cranio-faciale (cheilo-palato-schizis), malocluzii severe, anomalii ale maxilarului;
- chirurgie reconstructivă: constă în realizarea unor intervenții chirurgicale ce reconstruiesc sau restabilesc structurile faciale afectate în urma unor traume, a cancerului sau a anomaliilor congenitale.
Medicul implantolog
Medicul implantolog este cel care îi ajută pe pacienți, prin intermediul chirurgiei, să înlocuiască dinții pierduți. Acești profesioniști sunt experți în restaurarea și înlocuirea dinților lipsă ori deteriorați, folosind implanturile dentare. Acestea sunt lucrări dentare ce au o parte (implantul dentar) care se inserează în osul maxilarului sau al mandibulei și o parte care seamănă cu un dinte natural și care se numește coroană dentară.
👉Află mai multe despre implanturi, din acest material!
Servicii oferite de medicul implantolog
În cadrul primei consultații, medicul implantolog efectuează o evaluare completă a stării de sănătate a cavității bucale și a danturii. Ulterior, stabilește planul de tratament împreună cu pacientul, în funcție de nevoile acestuia.
Sunt efectuate investigații imagistice care permit evaluarea osului și care îi asigură medicului informațiile necesare pentru planificarea fiecărei etape a tratamentului. Inițial, sunt inserate implanturile la nivelul osului și al gingiei. În unele situații, poate fi necesară adiția de os, pentru a conferi un suport optim pentru inserarea implanturilor. După vindecarea gingiei și osteointegrarea implanturilor, medicul implantolog colaborează cu medicul de protetică dentară, pentru crearea punților, a protezelor dentare fixe.
În prezent, poți beneficia și de tehnici mai rapide, pentru restaurarea zâmbetului. O tehnică având rezultate excelente este reprezentată de implanturile all on 4 sau all on 6. Acestea îți permit să ai o dantură completă, după 24 de ore de la începerea intervenției.
Medicul endodont
Medicul endodont se ocupă cu tratamentul sau retratamentul canalelor dentare. Aceste canale conțin nervi și vase de sânge, iar îmbolnăvirea acestora necesită tratament endodontic, pentru a salva dintele.
Servicii oferite de medicul endodont
Una dintre afecțiunile frecvente, tratate de medicul endodont, este reprezentată de caria dentară profundă, în care pulpa dentară este afectată.
Printre tratamentele pe care medicul endodont le poate face se află:
tratamentul de canal (îndepărtarea țesutului pulpar afectat din interiorul dintelui, curățarea și umplerea acestuia cu un material special, care previne infecția);
- refacerea tratamentului de canal (îndepărtarea materialului adăugat de medic și curățarea canalului);
- apicectomia (îndepărtarea vârfului rădăcinii dentare);
- metode de reducere a durerii acute și cronice;
- intervenții chirurgicale pentru salvarea dintelui și evitarea extracției.
Medicul ortodont
Medicul ortodont este cel care se ocupă de corectarea:
- poziției dinților;
- ocluziei (mușcăturii);
- anomaliilor dentare.
Ortodonția se adresează atât copiilor, cât și adulților, scopul tratamentelor ortodontice fiind de a alinia dinții și de a corecta problemele legate de poziția și de funcția acestora.
Servicii oferite de medicul ortodont
După diagnosticarea defectelor de aliniere a dinților, medicul recomandă efectuarea unor investigații imagistice; în funcție de informațiile extrase, stabilește care este cel mai potrivit tratament. Tratamentul ortodontic se poate efectua prin intermediul:
- aparatelor ortodontice fixe;
- aparatelor dentare mobile.
👉Aparatele dentare pot fi de mai multe tipuri. Află ce opțiuni sunt potrivite pentru tine, din articolul Cat costa un aparat dentar si cum il alegi. Totul despre pretul aparatului dentar!
În cadrul serviciilor, medicul ortodont realizează:
diagnosticarea;
- aplicarea aparatului dentar;
- reevaluarea periodică a progreselor;
- aplicarea dispozitivelor de contenție și oferirea sfaturilor pentru păstrarea rezultatelor obținute.
Medicul pedodont
Medicul pedodont este cel care se ocupă de tratarea copiilor. Acest specialist se concentrează pe îngrijirea orală a copiilor și a adolescenților. Medicul pedodont nu doar că este specializat în tratarea problemelor dentare specifice vârstei copilăriei, dar oferă și un mediu sigur, confortabil și prietenos pentru pacienții tineri.
Servicii oferite de medicul pedodont
Medicul pedodont efectuează consultații copiilor și adolescenților, pentru monitorizarea dezvoltării danturii și evaluarea stării de sănătate a întregii cavități bucale. În cadrul consultului stomatologic, medicul realizează următoarele:
- examinarea danturii (poziție, aspect);
- evaluarea eficienței igienei dentare efectuate acasă;
- identificarea cariilor dentare încă din stadiile incipiente;
- identificarea anomaliilor dentare și ortodontice;
- tratarea cariilor dentare;
- oferirea unor sfaturi personalizate pentru îngrijirea optimă a danturii.
De asemenea, medicul pedodont realizează și profilaxia, pentru a reduce formarea cariilor dentare. Pentru aceasta, efectuează:
- igienizarea profesională (detartraj, periaj profesional, air-flow);
- sigilarea suprafeței ocluzale (zona care contribuie la masticație);
- tratamente de fluorizare.
Medicul protetician
Medicul protetician este stomatologul care se ocupă cu reconstrucția danturii prin lucrări protetice diverse. Acesta realizează fațete dentare, coroane dentare, lucrări protetice etc. După realizarea unei examinări detaliate, medicul îți sugerează tratamentul potrivit.
👉Fațetele dentare reprezintă o opțiune eficientă de îmbunătățire a aspectului estetic al dinților. Descoperă în ce constau acestea, din lectura următorului articol: Fatete dentare - zambet perfect cu ajutorul fatetelor dentare.
Servicii oferite de medicul protetician
Medicul protetician consultă pacientul și determină care sunt nevoile acestuia pentru restabilirea danturii, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.
Ulterior, colaborează cu tehnicianul dentar, pentru realizarea lucrărilor dentare necesare.
Medicul aplică lucrările dentare obținute și contribuie la restaurarea danturii. În unele situații, pot fi necesare consultații suplimentare, pentru restaurarea lucrării dentare sau pentru mici modificări, care să asigure confortul pacientului.
Medicul parodontolog
Medicul parodontolog este cel care tratează afecțiuni ale gingiei și ale ligamentelor ce susțin dintele în os. Acesta tratează gingivita și oprește din evoluție boala parodontală.
👉Formele severe de boală parodontală necesită un tratament special, care se aplică în cea mai scurtă perioadă de timp. Descoperă ce opțiuni de tratament există, citind articolul Tipuri de tratament pentru parodontoza avansata.
Servicii oferite de medicul parodontolog
Serviciile și tratamentele realizate de către medicul parodontolog sunt diverse, dar toate vizează menținerea sănătății gingivale sau refacerea sa structurală.
Pot fi utilizate diferite forme de tratament, de la remodelarea gingivală până la curățarea pungilor parodontale (zone formate între gingie și dinte) cu ajutorul laserului.
Medicul stomatolog generalist
Există și medici generaliști, a căror activitate cuprinde realizarea mai multor tipuri de tratamente. Aceștia se adresează oricărei vârste și au un rol important în prevenirea diferitelor afecțiuni, prin implementarea unei educații eficiente despre igiena dentară, în cabinetul stomatologic.
Servicii oferite de medicul stomatolog generalist
Gama de servicii pe care un medic stomatolog generalist o poate oferi cuprinde:
- cariologia (tratarea cariilor);
- profilaxia dentară.
La ce medic stomatolog să merg?
Alegerea medicului stomatolog specialist depinde în mare măsură de nevoile și de problemele dentare specifice. Pentru început, poți face o programare la un medic stomatolog generalist. Acesta analizează starea danturii tale și determină care sunt eventualele tratamente de care ai nevoie. O parte din tratamente pot fi realizate de către medicul stomatolog generalist. În cazurile mai specifice, acesta te ghidează spre un specialist, care să-ți furnizeze informațiile de care ai nevoie.
Pot exista și situații când știi care sunt tratamentele de care ai nevoie, cum se întâmplă la copii. În astfel de cazuri, este indicat a te programa la un medic cu experiență. De asemenea, consultă lista de prețuri pentru serviciile stomatologice oferită de fiecare medic, astfel încât să faci o alegere cât mai bună pentru tine.
Cât de des e indicat să merg la un consult stomatologic?
Intervalul de timp dintre două consultații stomatologice poate diferi destul de mult, în funcție de nevoile fiecărui pacient. Dacă nu te confrunți cu anumite afecțiuni dentare, este indicat a veni la cabinetul stomatologic de două ori pe an, adică la un interval de 6 luni. Dacă ai un anumit diagnostic sau medicul consideră că este mai bine să te examineze la o anumită dată, acest interval poate fi de 2-3 luni sau conform recomandărilor medicului.
Copiii necesită a consulta medicul pedodont la fiecare 4 luni sau conform indicațiilor acestuia. O dezvoltare armonioasă a danturii contribuie la dinți sănătoși și frumoși chiar și la vârsta adultă.
Fiecare specialitate în stomatologie are importanța sa. Adresează-te medicului stomatolog generalist și află cum poți trata problemele cu care te confrunți, dar și ce specialiști este indicat să consulți. În final, este important să consulți medicul stomatolog potrivit pentru problema ta specifică și să urmezi îndrumările și tratamentul recomandat, pentru a obține rezultatele dorite și o sănătate orală durabilă. Prin îngrijirea adecvată și vizitele regulate la medicul stomatolog, poți menține frumusețea și sănătatea zâmbetului tău.
Bibliografie:
- www.deltadental.com, https://www.deltadental.com/us/en/protect-my-smile/visiting-the-dentist/different-types-of-dentists.html, accesat la data 28.04.2024;
- www.britishdentistry.org.uk, https://www.britishdentistry.org.uk/types-of-dentist/, accesat la data 28.04.2024;
- www.aboveandbeyonddental.com, https://www.aboveandbeyonddental.com/what-are-the-different-types-of-dentists/, accesat la data 28.04.2024;
- www.serenitysmiles.com, https://www.serenitysmiles.com/what-are-the-different-types-of-dentists/, accesat la data 28.04.2024.