Dr. Mihail Pautov a explicat de ce este important să avem modul de a gândi că nicio afecțiune din corp nu rămâne fără ecou în altă parte, iar cheia este să ne planificăm sănătatea pe termen lung, integrat, punând pe primul plan prevenția. În această direcție, au fost și discuțiile cu invitații săi, Dr. Roxana Voica, care a făcut o scurtă introducere în medicina 3.0 și Dr. Ionuț Leahu, care a explicat cum sănătatea orală este în strânsă legătură cu sănătatea generală, influențând-o sau fiind influențată de aceasta. Dr. Leahu a explicat, de asemenea, de ce este important să tratăm omul și nu afecțiunea, punând accent pe necesitatea controalelor regulate. Totodată, acesta a subliniat și faptul că este esențial pentru sănătatea noastră să urmăm recomandarea medicului stomatolog, care este unul dintre puținii medici care ne însoțesc toată viața.
Dr. Mihail Pautov: Avem așteptarea inocentă de la un medic să fie ca un castel Disney al cunoașterii corpului uman. În realitate, el se poate superspecializa doar pe o anumită arie. Și până când apare medicul care are cip-uri în creier și este boost-uit de AI, singura șansă prin care putem avea acces la sănătate exhaustivă este medicina 3.0. Aceasta este cea care îți dă puterea nemijlocit și nenegociabil de a fi activ cu corpul primit și de a nu ajunge într-un cotlon din castel.
Cu toate că avem multiple resurse astăzi, suntem înconjurați de tehnologie, avem acces la informație, la cărți, podcasturi etc., există o discrepanță între ce știm și ce facem. Prăpastia aceasta poate fi remediată în două feluri.
Fie îți construiești un pod de mic, prin disciplină fermă, dar se întâmplă foarte rar, iar pentru cei mai mulți dintre noi acest tren a plecat, suntem deja adulți. Fie îți schimbi mentalitatea și privești preventiv și activ pe direcția sănătate 3.0 - cea care echilibrează speranța de viață cu calitatea vieții.
Sănătatea noastră este o loterie și se joacă nu doar 6 din 49, ci sute de milioane din sute de milioane. Când bilele nu cad unde trebuie, te naști cu o boală rară. Există 7000 de boli rare pe pământ și chiar dacă sunt rare, afectează aproximativ 300 de milioane de oameni din populația lumii, care suferă pentru a avea puțină normalitate. Dacă ești printre acești oameni, medicina 3.0 te ajută să ai o viață mai bună. Dacă ești printre ceilalți 95%, ai un corp care este normal, nu ai nicio scuză să suferi că te lași de fumat, că nu mănânci cheesecake-ul acela, că nu mai consumi alcool. Să mănânci corect, să ai dureri musculare de la mișcare, să îți faci analizele și să mergi la control sunt suferințe minime pe care trebuie să ni le asumăm într-un mod nenegociabil.
Dr. Ionuț Leahu: Totul pornește de la medici. Atunci când corpul medical începe să privească să trateze întâi omul și apoi patologia, vom primi mai mult din sănătatea și calitatea vieții. Și în cazul sănătății dentare, trebuie să fie o astfel de mentalitate și abordare – nu putem fi super specializați cu toții în sănătatea generală, dar putem să intuim pe o radiografie dentară că un om are probleme cu sinusurile, de exemplu, și să dăm recomandarea de control la un medic ORL-ist pentru o deviație de sept.
Noi, la Clinicile Dentare Dr. Leahu, am considerat că trebuie să creăm o instituție, astfel încât să avem și o relație instituțională cu sănătatea noastră, nu doar cu un medic stomatolog. Am creat o comunitate de medici stomatologi care sunt mentorați și au rezultate. Ce facem acum, mai departe, în cadrul Regina Maria, este că am adunat o comunitate de specialiști care privesc sănătatea orală în strânsă legătură cu sănătatea generală și acesta a fost sensul pentru care ne-am alăturat rețelei - pentru a crea un sistem în care putem integra gura în corpul uman. Sunt zone interesante, de exemplu, obezitatea – nu trebuie să fim medici nutriționiști pentru a ne da seama că avem o situație problematică și a-i recomanda unui pacient să-și facă analizele medicale. Cu bolile cardiovasculare este o mare problemă – inflamația care este cronică și care poate apărea în boala parodontală sau în infecții care pot fi la vârful rădăcinilor poate avea un impact major asupra tuturor organelor. Ea lucrează pe interior și bacteriile se duc la inimă și faci endocardită, din care se poate ajunge și la deces. Este una dintre situațiile în care noi, medicii stomatologi, putem salva o viață. Dacă vorbim despre zona de nutriție, aducem în prim-plan diabetul. Pe scaunul stomatologic, diagnosticăm extraordinar de mult această afecțiune. Suntem 14% cu diabet în România.
Iată și alte informații importante despre impactul bolilor gingivale în organism, potrivit studiilor. Pentru că vorbeam despre diabet – această afecțiune și sângerările gingivale cresc riscul de moarte prematură cu 400-700%. Cercetările arată că cei care suferă de o boală cronică a gingiilor, de mai bine de 10 ani, au cu 70% mai mari șanse să dezvolte Alzheimer. Persoanele care suferă de boli gingivale sunt de două ori mai predispuse să-și piardă viața din cauza unui atac de cord. Gradul ridicat de obezitate crește riscul de dezvoltare a bolii parodontale. Bolile gingivale au fost corelate cu preeclampsia, nașterea prematură, infertilitatea, disfuncțiile erectile. Studiile arată și o legătură semnificativă între boala parodontală și osteoporoză. Persoanele care suferă de boli gingivale sunt de trei ori mai predispuse să-și piardă viața din cauza unui accident vascular cerebral. Igiena orală deficitară poate crește riscul de pneumonie și infecții respiratorii. Cei care suferă de boli gingivale sunt cu 14% mai predispuși să dezvolte cancer.
Sănătatea orală nu este doar despre dinți, este și despre mental wellbeing și cum te simți tu în pielea ta. Este o componentă fundamentală a sănătății generale și a stării de bine fizice și mentale, potrivit World Dental Federation. Are multiple fațete și adresează abilități precum cea de a vorbi, zâmbi, mirosi, gusta, atinge, mesteca, înghiți, dar și multiple emoții, reflectând atribute psihologice și sociale care sunt esențiale pentru calitatea vieții.
Dr. Ionuț Leahu a amintit și despre faptul că starea de bine sau, mai degrabă, percepția asupra ei este „inamicul” sănătății și longevității. În România, potrivit studiilor, suntem în top 3 la nivel european în privința percepției sănătății. La o întrebare de tipul „Cât de sănătos ești? ”, 70% dintre români au spus că stau foarte bine. Și la capitolul sănătate dentară, situația este îngrijorătoare. La nivelul U.E., România se află pe penultimul loc în ceea ce privește numărul de consultații stomatologice medii anuale pe cap de locuitor, cu 0.3 per capita, față de Olanda, cu 2.5, cel mai înalt nivel din Europa. Potrivit Barometrului Stomatologiei Regina Maria Dental Clinics, aproape jumătate dintre români declară că nu au fost deloc la medicul stomatolog și două din trei persoane consideră că nu au probleme stomatologice, principalul motiv de neaccesare. Dr. Ionuț Leahu a încheiat cu două concluzii pozitive care au reieșit din studiu – predispoziția pentru accesarea serviciilor stomatologice este mai ridicată în 2024, iar evoluția privind vizitele la medicul stomatolog în rândul copiilor este în creștere, până la 75%.