Tehnica folosește microscoape de mare precizie, care sunt esențiale pentru eficacitatea tratamentului.
Microscopul combinat cu radiografiile îmbunătățesc capacitatea medicului stomatolog de a curăța și trata zone cu probleme, unele dintre ele inaccesibile sau dificil de observat anterior. Procedura ajută, într-un final, la alinarea durerii și păstrarea dintelui.
Ce este tratamentul de canal la microscop
Tratamentul de canal asistat la microscop este recunoscut drept tratamentul prin care este „scos nervul dintelui” și reprezintă o intervenție stomatologică ce tratează afecțiunile pulpei dentare. Utilizarea microscopului oferă o precizie mult mai mare spre deosebire de varianta clasică, motiv pentru care rata de succes a acestui tratament crește.
Calitatea imaginii redată de instrumentul optic îi permite medicului endodont să vizualizeze cele mai fine detalii ale danturii tale, să depisteze canalele ascunse ale dintelui și să le curețe în profunzime.
Tratamentul endodontic la microscop este cel care salvează dintele natural de la extracție și îți oferă șansa unui zâmbet din nou sănătos. Intervenția nu implică dureri sau disconfort, totul realizându-se sub efectul anesteziei locale.
👉 Ai o măsea cariată? Citește articolul „Ce sa faci atunci cand te doare o masea cariata ” pentru a afla ce măsuri poți lua pentru a trata problema.
Când este recomandat tratamentul de canal la microscop
În cazul dinților sănătoși, pulpa care formează zona centrală a dinților este înconjurată la exterior de smalțul dentar, deci, există un risc mic de infecție și inflamație.
Atunci când se formează cariile sau dinții au de suferit (de exemplu, se ciobesc) bacteriile capătă acces la pulpa dentară. În această situație, inflamația și infecția cauzează durerea de măsea și fac necesar tratamentul de canal. Cel mai probabil ai nevoie de tratament de canal dacă ai următoarele simptome:
- Decolorare gri sau roșie;
- Sensibilitate sau umflarea zonei din jurul dintelui afectat;
- Sensibilitate la alimente sau băuturi reci sau fierbinți.
Tratamentul de canal te poate ajuta să eviți extracția dentară atunci când dintele sau măseaua sunt cariate, infectate sau inflamate.
În timpul procedurii de tratament de canal la microscop se folosește un microscop special pentru chirurgie pentru a mări dintele și canalul radicular.
Acest lucru îi permite medicului stomatolog să vadă în detaliu dintele, ceea ce duce la o rată mai mare de succes a procedurii. În general, tratamentul de canal la microscop se realizează în următoarele cazuri:
- În cazul dinților cu sisteme complexe de rădăcini sau care au canale radiculare curbate sau înguste. Microscopul permite stomatologului să localizeze aceste canale și să le curețe temeinic;
- În cazul tratamentului unui canal eșuat - dacă s-a realizat un tratament de canal în trecut fără succes, poate fi nevoie de un retratament endodontic la microscop pentru a corecta problema;
- În cazul unor instrumente rupte - dacă un instrument se rupe în canalul radicular în timpul unei proceduri tradiționale, folosirea microscopului permite medicului stomatolog să îl localizeze și îndepărteze;
- În cazul unei perforații în rădăcina dintelui - microscopul permite identificarea și sigilarea perforației.
Ce presupune tratamentul de canal la microscop
Tratamentul de canal se referă la curățarea interiorului unui dinte cariat.
Procesul implică eliminarea bacteriilor și a țesutului inflamat care cauzează durere, după care zona este dezinfectată și umplută cu o rășină cu aspect cauciucat. Materialul previne pătrunderea bacteriilor și cauzarea unei noi infecții.
De cele mai multe ori, stomatologul recomandă coroana dentară peste dintele tratat pe canal, pentru un plus de suport și protecție. Dacă s-a pierdut o porțiune semnificativă din structura osoasă, se implantează o bucată metalică în maxilar pentru a putea susține coroana.
Întreaga procedură se realizează sub microscop dentar, care permite stomatologului să ajungă inclusiv în colțurile miniscule ale canalului radicular, chiar și la ramificațiile sale.
Acestea sunt invizibile ochiului liber. Chiar și o lupă poate fi insuficient de puternică pentru a putea trata toate părțile canalului radicular. În lipsa tratamentului adecvat, bacteriile vor continua să prolifereze, să producă inflamație, durere și, într-un final, pierderea dintelui.
Cât durează un tratament endodontic la microscop
Deși fiecare tratament și dinte este unic, timpul necesar pentru tratamentul endodontic la microscop depinde mai ales de gradul de cariere a dintelui.
Vizita la stomatolog poate dura aproximativ 40-90 de minute.
Majoritatea tratamentelor de canal la microscop se realizează într-o singură ședință, cu excepția infecțiilor grave, a unor dificultăți procedurale sau a cazului dinților asupra cărora s-a realizat tratament de canal în trecut, care a eșuat.
În general, tratamentul de canal la microscop nu cauzează durere. Mulți oameni se preocupă de acest lucru, însă procedura se realizează sub anestezie locală, uneori prin combinarea unui agent anestezic și un gel care amorțește zona. Înainte de începerea tratamentului, doctorul îți va solicita confirmarea că anestezia și-a făcut efectul.
Durerea după un tratament endodontic la microscop
Poți resimți disconfort ușor și sensibilitate după tratamentul endodontic, chiar dacă se realizează la microscop. Durerea apare pe fondul inflamării țesuturilor din jurul zonei tratate. În general, disconfortul trece după câteva zile. Poți trata durerea cu paracetamol sau ibuprofen. Iată de ce poate apărea durere după tratamentul endodontic la microscop:
- Inflamație - curățarea canalului radicular poate irita țesuturile din apropierea dintelui;
- Infecție - dacă infecția nu a fost eliminată cu totul în timpul tratamentului de canal, poți resimți durere ulterior. Acest lucru apare foarte rar în cazul tratamentului de canal la microscop;
- Anestezie - în câteva ore trece efectul anesteziei, fapt care poate duce la un ușor disconfort.
Dacă te confrunți cu simptomele de mai jos după tratamentul endodontic la microscop este recomandat să te adresezi medicului:
- Durere acută care nu trece cu medicamentele fără prescripție medicală;
- Umflătură în jurul dintelui;
- Febră;
- Dificultăți respiratorii.
👉 Multe persoane aleg să ia medicamente atunci când resimt durere de măsea. Descoperă cand sa iei medicamente pentru durerea de masea și când să mergi la stomatolog!
Recuperarea după tratament de canal asistat de microscop
Odată încheiat tratamentul de canal asistat de microscop, vei resimți disconfort timp de 2-3 zile. Acest lucru este normal și face parte din procesul de recuperare. Disconfortul poate fi ameliorat cu medicamente fără rețetă medicală.
În general, poți reveni la activitățile zilnice imediat după tratamentul de canal asistat de microscop. Evită în primele zile alimentele tari sau care necesită mult timp pentru mestecare. Astfel, vei încuraja vindecarea țesuturilor.
Mulți dinți devin mai sensibili după tratamentul de canal și se ciobesc mai ușor.
De aceea, este important să mergi la stomatolog și pentru coroană dentară, pentru ca dintele tău să își poată relua funcțiile.
👉 Perioada de recuperare după intervenția chirurgicală orală necesită câteva zile. Iată ce alimente poti consuma după o interventie orala .
Avantajele tratamentului de canal asistat de microscop
Sunt multe avantaje în folosirea microscopului în tratamentul de canal. Având o capacitate mare de amplificare a imaginii și de folosire a luminii în intervenția chirurgicală, stomatologul are o imagine detaliată și clară a părților interne ale dintelui. Iată care sunt principalele avantaje ale tratamentului endodontic la microscop:
- Posibilitatea de a vedea clar (un microscop dentar mărește imaginea de peste 20 de ori) elementele dintelui, inclusiv rădăcinile profunde ale canalului radicular;
- Posibilitatea de a curăța mai bine zona cu probleme folosind instrumente cu ultrasunete;
- Îndepărtarea ușoară a instrumentelor folosite și a altor componente care s-ar putea să fi ajuns accidental la dinte;
- Descoperirea și tratarea canalelor întărite ca urmare a acumulărilor de calciu;
- Corectarea eventualelor găuri care s-au produs accidental în timpul tratamentului sau al unui tratament anterior;
- Detectarea și evaluarea fracturilor minore ale dintelui;
- Reducerea riscului de a îndepărta țesutul sănătos din apropierea dintelui;
- Un risc mai mic de fracturi ale rădăcinii dintelui.
Folosirea microscopului medical permite creșterea acurateții tratamentului și liniște sufletească pentru pacient și medic. Cu o imagine mărită și iluminată asupra zonei cu probleme, stomatologul lucrează cu un plus de încredere, în timp ce pacientul beneficiază de o procedură mult mai eficientă și mai puțin invazivă. Rezultatul este un tratament realizat corect și complet, precum și o experiență îmbunătățită pentru pacient.
Întrebări frecvente despre tratamentul de canal la microscop
Urmează să ai un tratament de canal la microscop? Iată câteva dintre întrebările frecvente despre această procedură.
Ce este tratamentul de canal la microscop?
Este o procedură endodontică care se folosește de microscop pentru a curăța și sigila canalul radicular. Presupune un plus de precizie și ajută la menținerea integrității dintelui.
Cine are nevoie de tratament de canal la microscop?
Tratamentul de canal la microscop poate fi o alegere bună pentru persoanele care necesită tratament endodontic în caz de:
- Dinte ciobit, fracturat sau fisurat;
- Carii profunde care afectează pulpa dentară;
- Infecție a canalelor radiculare;
- Dinte care a trecut printr-un traumatism în timpul unei căzături sau al unui accident sportiv.
Este dureros tratamentul de canal la microscop?
Nu. Procedura se realizează sub anestezie locală, care asigură o experiență confortabilă pentru pacient.
De ce este necesar microscopul pentru tratamentul de canal?
Prin folosirea microscopului se oferă o imagine clară și detaliată a sistemului de canale radiculare. Acest lucru permite stomatologului să crească precizia și eficacitatea procedurii.
Cui îi este adresat tratamentul de canal la microscop?
Persoanele care se confruntă cu dureri de măsele, umflături, sensibilitate la schimbările de temperatură sau care necesită noi tratamente de canal pot lua în calcul o intervenție de acest fel.
Este tratamentul cu microscop mai eficient decât metodele convenționale?
Răspunsul scurt este „da”. Deși metodele clasice de tratament sunt eficiente, folosirea microscopului dentar oferă un nivel mai mare de precizie și acuratețe, fapt care îmbunătățește, frecvent, eficiența tratamentului.
Care sunt riscurile sau complicațiile tratamentului de canal la microscop?
Similar oricărei proceduri medicale, există anumite riscuri care sunt însă minimizate prin folosirea microscopului care oferă precizie ridicată în timpul procedurii. Complicațiile apar rar și pot include durere temporară sau sensibilitate după tratament.
Cât durează perioada de recuperare după tratamentul endodontic realizat la microscop?
În general, pacienții pot reveni la activitățile de zi cu zi după procedura de endodonție la microscop. Cu toate acestea, poți resimți durere sau sensibilitate timp de 2-3 zile. Acestea pot trece cu medicamente precum paracetamol sau ibuprofen.
Cât costă un tratament de canal la microscop?
Costul tratamentului endodontic la microscop depinde de mai mulți factori, inclusiv dintele care necesită tratament și experiența medicului. Iată care sunt prețurile:
- Un tratament 2 canale la microscop costă 760 de lei;
- Un tratament molar vital microscop costă 1.200 de lei.
Aceste proceduri se realizează la Regina Maria Dental Clinics din Caramfil, Piața Alba Iulia, Rin, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Ploiești, Galați, Cluj-Napoca, Craiova și Brașov.
Tratamentul de canal la microscop oferă o abordare multilaterală pentru a salva dintele. Imaginea detaliată, precizia, minimizarea disconfortului și reducerea riscului de complicații sunt doar câteva motive pentru a alege un tratament de canal la microscop.
Bibliografie:
- Microscopic root canal treatment, does it always make sense?, https://www.topdoctors.co.uk/medical-articles/microscopic-root-canal-treatment-does-it-always-make-sense
- Microscopic Endodontics in Infected Root Canal with Calcified Structure: A Case Report, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26370577/
- Microscopic cleanliness evaluation of the apical root canal after using calcium hydroxide mixed with chlorhexidine, propylene glycol, or antibiotic paste, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21168349/
- Microscopic and macroscopic investigation on results of mechanical preparation of root canals,
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0030422068902041
- Experts consensus on the procedure of dental operative microscope in endodontics and operative dentistry, https://www.nature.com/articles/s41368-023-00247-y
- Microscopic study of the endodontic obturation sealing ability, https://rjor.ro/wp-content/uploads/2020/03/MICROSCOPIC-STUDY-OF-THE-ENDODONTIC-OBTURATION-SEALING-ABILITY.pdf