De multe ori, in timpul tratamentului pentru cancer, echipa medicala care te ingrijeste va trebui sa aiba acces la venele tale, fie pentru tratamentul cu citostatice, fie pentru diverse perfuzii intravenoase, transfuzii de sange sau tratamente injectabile cu antibiotice. In plus, va fi nevoie frecvent sa ti recolteze sange pentru analize.
Pentru ca aceste proceduri sa fie cat mai confortabile pentru tine, medicul oncolog iti va recomanda implantarea unui dispozitiv special care se numeste camera implantabila (port-a-cath) si care permite administrarea repetata si pe o perioada lunga de timp a citostaticelor.
De ce se foloseste o camera implantabila pentru chimioterapie?
In general, citostaticele sunt medicamente toxice si iritante pentru piele, tesuturi si vene. Introducerea frecventa si repetata a unui astfel de medicament puternic intr-o vena mica poate irita vasul, avand ca rezultat distrugerea si sclerozarea venei si in final, blocarea acesteia. In plus, administrarea citostaticelor intr-o vena mica poate favoriza scurgerea medicamentului pe langa vas, cu deterioarea tesuturilor invecinate.
Ca urmare, se recomanda administrarea tratamentului chimioterapic intr-o vena de calibru important, astfel incat medicamentele sa se dilueze imediat intr-un volum mare de sange, iar efectul toxic asupra vasului sa nu se mai produca.
Cum se monteaza camera implantabila pentru chimioterapie?
Montarea camerei este efectuata in Spitalul Euroclinic de catre medicul chirurg Dr. Bogdan BARTA care are experienta in practicarea unor astfel de proceduri. Interventia se efectueaza in sala de operatie, sub anestezie locala sau sedare usoara.
Camera de implantare este formata dintr-un rezervor (port) de mici dimensiuni confectionat din titan si un tub fin, (cateter). Printr-o incizie de 2 cm se insera sub piele, sub clavicula, portul care comunica direct prin cateter cu o vena centrala mare. Capatul cateterului de la nivelul venei este situat chiar deasupra inimii.
Interventia chirurgicala dureaza mai putin de o ora si vei putea pleca acasa in aceeasi zi. Portul poate fi folosit inca din a doua zi dupa montare
Cum se foloseste camera implantabila?
Camera implantabila este situata complet sub piele, astfel incat ceea ce vei observa este doar o mica ridicatura la nivelul toracelui, insa nu vei vedea capatul cateterului in afara corpului. Cand se administreaza tratamentul, pielea este dezinfectata si se foloseste un ac special care este introdus prin piele in acest dispozitiv.
Porturile pot ramane pe loc saptamani, luni sau ani, atata timp cat supravegherea oncologica este indicata, nemaifiind necesara o alta punctionare venoasa. Camera se poate scoate dupa terminarea sedintelor de chimioterapie, printr-o simpla incizie facuta sub anestezie locala.
Deoarece dispozitivul este confectionat dintr-un material nobil – titan, este perfect tolerat de organism. In plus, prezenta lui nu contraindica efectuarea unor investigatii imagistice, ca de ex. CT, RMN, PET, etc.
Camera implantabila pentru chimioterapie: un dispozitiv modern cu impact major pentru pacient
- Implantarea se realizeaza o singura data pentru intreaga durata de tratament
- Procedura este minim invaziva si se efectueaza cu anestezie locala
- Accesul la vasele de sange este usor
- Efectul toxic al citostaticelor asupra venelor este mult redus
- Tratamentul se poate efectua atat în spital, cat si la domiciliul pacientului
- Citostaticele pot fi administrate continuu sau intermitent
- Durata de utilizare este indelungata
- Riscul de infectii este scazut
- Riscul de tromboza venoasa este redus
- Dispozitivul este estetic si permite expunerea la apa
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Consultant: Dr. Bogdan Barta, medic specialist chirurg
Imagine port reprodusa cu acordul BBraun Medical SRL Romania