Ca parinte, vrei sa stii care sunt masurile utile pe timp de iarna care sa ajute la prevenirea racelii si gripei si ce poti face astfel incat copilul tau sa fie in siguranta.
Masuri generale de sanatate pe timp de iarna pentru toti copiii
Cand vine vorba de mentinerea sanatatii copiilor pe timp de iarna, exista unele masuri care ajuta la trecerea cu bine peste sezonul rece. Aceste masuri includ:
- Vaccinarea antigripala anuala
- Mentinerea unei igiene corespunzatoare – practicarea corecta a tehnicii de spalat pe maini
- Evitarea sau limitarea expunerii sugarilor si a copiilor mici alaturi de alte persoane sau in zone aglomerate
- Incurajarea copiilor sa evite persoanele care au simptome de raceala sau gripa
- Deprinderea copilului cu „eticheta tusei”, pe care Academia Americana de Pediatrie o descrie astfel: copiii trebuie sa isi intoarca capul si sa tuseasca intr-o batista de hartie sau textila ori, in lipsa acesteia, in interiorul cotului in loc sa stranute sau sa tuseasca in maini, gest prin care pot transmite cu usurinta germenii pe orice altceva ating
- La scoala sau gradinita, recomanda-i copilului sa foloseasca obiecte personale precum sticla cu apa, in loc sa utilizeze alte cani care pot fi contaminate in timpul sezonului de raceli sau gripa
Masuri de sanatate iarna pentru anumite afectiuni
Din nefericire, spalatul mainilor si vaccinarea antigripala nu sunt suficiente pentru a preveni alte probleme de sanatate care pot fi agravate de vremea sprecifica iernii, precum:
- Astmul. Schimbarile de vreme si gerul adesea declanseaza crize de astm. De aceea, este important sa te asiguri ca are cu el medicatia de criza si ingrijitorii de la scoala sau gadinita stiu cum sa actioneze in astfel de situatii. In cazul in care iarna agraveaza de fiecare data astmul copilului tau, este indicat sa incepi din timp un tratament preventiv.
- Tusea cronica. Multi copii pot tusi cand racesc in sezonul rece. Daca insa tusea copilului se dureaza mai mult decat este obisnuit si se cronicizeaza, mergi cu el la medic: poate avea astm.
- Pielea uscata. Iarna, lipsa umiditatii din cauza aerului rece si uscat de afara si a aerul uscat din interior poate determina aparitia pielii uscate si a mancarimilor. Aceasta poate fi o problema la nivelul pielii mainilor, fiind agravata de spalatul frecvent, sau la nivelul pielii din jurul gurii (dermatita periorala). Pielea uscata a copilului se poate trata cu folosirea unui sapun bland sau substitut de sapun si prin folosirea unui produs hidratant pentru eczeme imediat dupa spalare. Poate fi nevoie de aplicarea cremei de mai multe ori si in cursul zilei.
- Eczema. Adesea, copiii cu eczema au pielea rosie si mancarimi cutanate pe toata durata anului, iar in aceasta perioada, afectiunea se poate agrava. Vorbeste cu medicul daca produsul folosit de obicei nu da rezultate iarna sau daca ai dificultati in controlul bolii, mai ales daca aplicarea unui corticosteroid topic si a unui hidratant nu este suficienta pentru controlul simptomelor.
- Epistaxisul (sangerarea nazala) este favorizat de aerul uscat. Ca masuri preventive, hidrateaza mucoasa nazala a copilului aplicand zilnic solutie salina. Sangerarea nazala poate sa apara cand copilul raceste, are infectii ale sinusurilor sau alergie.
Mituri de sanatate iarna
Exista numeroase mituri privind sanatatea pe timpul iernii; unele pot fi chiar daunatoare.
- Poti sa faci gripa de la vaccinul antigripal. Virusul antigripal contine virus inactivat, deci nu poate cauza gripa.
- Suplimentele de vitamine si minerale previn imbolnavirea copilului iarna. Desi unii parinti le dau copiilor suplimente de vitamina C si suc de portocale in plus, precum si alte vitamine pentru intarirea imunitatii, acestea nu elimina riscul ca un copil sa faca o raceala comuna sau o gripa iarna.
- Copilul poate raci daca se joaca afara, in frig, mai ales daca nu este bine imbracat sau daca parul se umezeste. Racelile si gripa sunt cauzate de virusuri, nu de joaca in frig. Desigur, in cazul in care ceilalti copii cu care el se joaca sunt raciti, virusul se poate transmite. Oricum, a sta imbracat necorespunzator afara iarna nu este recomandat.
- Iarna nu poti face arsuri solare. Desi razele soarelui nu sunt la fel de puternice la fel ca vara, tot pot sa apara arsuri in lunile de iarna, mai ales cand ultravioletele sunt reflectate de zapada. De aceea, si iarna se recomanda aplicarea cremei cu factor de protectie solara.
- Copiii se pot juca afara iarna cat vor. Copiii sunt expusi riscului de a face degeraturi sau hipotermie, de aceea, este indicat sa intre in casa sa se incalzeasca din cand in cand, mai ales daca simt ca le este frig sau au obosit.
- Iarna, tratamentul antialergic poate fi intrerupt. Nu toti copiii au alergii sezoniere, care se agraveaza primavara sau toamna. Unii copii au alergii care se manifesta pe tot parcursul anului, inclusiv iarna. Acesti copii, care pot avea alergie la praf, mucegaiuri sau par de animale, trebuie sa continue sa isi ia tratamentul antialergic si iarna.
- Copiii au nevoie de antibiotic de fiecare data cand au secretii din nas, mai ales cand au mucozitati verzi sau galbene. Acesta este probabil unul dintre cele mai periculoase mituri de sanatate iarna, care a contribuit la abuzul de antibiotice, medicamente ineficiente in cazul infectiilor produse de virusuri.
Masuri de siguranta iarna pentru tine si copilul tau
Alte masuri pentru a-ti feri copilul de imbolnavire iarna sunt:
- Umidificatoarele pe baza de abur pe care multi parinti le folosesc iarna pentru a preveni uscarea pielii si sangerarile nazale, daca determina un grad ridicat de umiditate, mentin si un teren propice dezvoltarii acarienilor si mucegaiurilor in locuinte, care pot declansa alergii la persoanele predispuse.
- Imbraca adecvat copilul pentru conditiile de iarna, de obicei adaugand un strat in plus fata de ceea ce adultii ar fi purtat ca sa se simta confortabil. Copiii trebuie sa fie imbracati in straturi, cu haine usoare, care sa nu fie stranse pe corp sub o jacheta calduroasa, sa aiba manusi, caciula, fular, cizme impermeabile, mai ales daca se vor juca in zapada.
- Incearca sa il mentii pe copil activ iarna. Daca nu locuiesti intr-o zona unde poti sa-l duci regulat la patinaj, snowboard, schi sau hochei, copiii pot continua sa fie activi iarna practicand sporturi de interior: fotbal, baschet, volei.
Sursa de informatie:
- www.verywellfamily.com
Te-ar putea interesa sa citesti si despre:
- Gripa la copil poate fi prevenita prin masuri simple si eficiente
- De ce este bine sa lasam copiii sa raceasca?
- Gripa: cum ai grija de persoanele bolnave?
- Gripa: cine risca sa dezvolte complicatii?
- Hapciu! De ce stanutam