Luxatia implica de obicei articulatiile mari ale corpului. La adulti, cel mai frecvent loc traumatizat este umarul, iar la copii, cotul. Degetul mare si celelalte degetele sunt, de asemenea, vulnerabile daca sunt indoite fortat intr-un sens anormal.
Luxatia determina deformarea temporara a articulatiei, cu imposibilitatea de miscare a articulatiei sau mobilitate anormala. Apar durere severa, umflatura si deformarea vizibila a articulatiei.
Luxatia poate fi confundata usor cu entorsa. In entorsa se produce doar o supraintindere a ligamentelor sau, daca ligamentele se rup, capetele oaselor din articulatie nu parasesc articulatia. In acest caz, pacientul poate sa isi miste articulatia, iar durerea este mai suportabila.
Primul ajutor in luxatie
Nu amana ingrijirea medicala! Luxatia este un traumatism serios, care trebuie diagnosticat precis si tratat precoce, pentru a evita posibilele sechele ulterioare.
O luxatie necesita asistenta medicala prompta de catre un medic chirurg ortoped pentru a readuce oasele in pozitia corecta cat mai rapid posibil. Frecvent, metoda de tratament pentru luxatie consta din reasezarea urgenta a oaselor din articulatie in pozitia normala. Atunci cand nu este posibil sau luxatia este severa este nevoie de interventie chirurgicala.
Primul ajutor daca crezi ca ai suferit o luxatie:
- Roaga pe cineva sa te duca imediat la camera de garda sau suna la 112 pentru asistenta medicala.
- Nu incerca sa repui la loc articulatia dislocata sau sa fortezi oasele inapoi in pozitie. Nu lasa pe nimeni altcineva decat un medic ortoped sa repuna articulatia in pozitia normala. Acest lucru poate afecta muschii, ligamentele, nervii sau vasele de sange din jur.
- Nu misca articulatia. Pana cand primesti ajutor, mentine articulatia afectata in pozitie fixa. Daca ai fost instruit cum sa folosesti o atela, aplica o atela pe articulatia luxata in pozitia in care este. Imobilizeaza zona de deasupra si de sub zona ranita.
- Pune gheata infasurata intr-un prosop (nu direct pe piele) pe articulatia luxata. Acest lucru ajuta la reducerea umflarii.
Primul ajutor pentru entorse si luxatii include repaus, gheata, compresie si ridicare - metoda RICE:
R – Repaus: Cel putin 24 de ore, zona afectata trebuie sa se afle in repaus sau pana cand durerea diminua.
I (Ice) – Gheata (sau comprese reci): Pe partea afectata trebuie aplicate comprese reci sau gheata infasurata intr-un prosop, 20 minute la fiecare 2 ore, de 8 ori/zi, in primele 2 zile
C (Compression) – Bandaj compresiv: Persoana accidentata trebuie sa poarte un bandaj elastic pe zona afectata, care comprima zona pentru a diminua edemul.
E (Elevation) – Ridicare membrului: Partea afectata trebuie tinuta deasupra nivelului inimii cat de mult posibil, pentru a diminua edemul.
In cat timp se vindeca o luxatie?
In medie, tesuturile articulare lezate ca urmare a unei luxatii se vor vindeca in aproximativ 3-12 saptamani, dar poate dura si mai mult, in functie de articulatia afectata si de severitatea luxatiei. Un deget luxat poate reveni la normal in 3 saptamani. In cazul unei articulatii mai mari, cum ar fi umarul, ar putea dura cateva luni pentru a se vindeca. Atunci cand sunt lezati nervii si vasele de sange, vindecarea poate dura si mai mult.
Este important sa intrebi medicul ortoped inainte de a relua activitatile fizice. Daca revii la sport inainte ca articulatia sa se vindece complet, exista un risc crescut de a leza din nou articulatia, inclusiv de a o luxa din nou. Discuta cu medicul daca trebuie sa porti o orteza in timpul activitatii fizice pentru a reduce riscul unei alte luxatii. Poate fi necesar sa lucrezi cu un kinetoterapeut pentru a intari muschii din jurul articulatiei luxate.
Luxatiile netratate corespunzator fac ca ligamentele sa devina laxe, cu instabilitate si sensibilitate in articulatie si recidiva luxatiei. Daca cartilajul se deterioreaza, in timp poate sa apara artroza
Preventie
Nu poti preveni intotdeauna producerea unei luxatii. Totusi, urmatoarele masuri pot ajuta:
In timpul sportului sau a altor activitati fizice:
- Poarta echipamentul de protectie potrivit.
- Nu ignora durerea si nu continua activitatea fizica daca una din articulatii te doare in timpul sau dupa practicarea sportului.
- Ofera corpului tau timp sa se odihneasca si sa se recupereze dupa o activitate intensa.
- Practica exercitii de incalzire si de intindere inainte de a face sport sau antrenament.
- Practica exercitii de racire si de intindere dupa activitatea fizica.
Urmeaza aceste sfaturi generale de siguranta pentru a reduce riscul de accidentare acasa:
- Asigura-te ca spatiul din casa si zona de lucru nu sunt in dezordine.
- Aranjeaza mobilierul si cablurile electrice, astfel incat sa nu te impiedici de ele.
- Nu folosi covoare, in special la nivelul scarilor.
- Utilizeaza covorase antiderapante in zonele umede, cum ar fi baile.
- Tine-te de balustrada cand urci sau cobori scarile.
- Foloseste intotdeauna echipamente adecvate, cum sunt scarile, pentru a ajunge la obiectele pozitionate sus. Nu te urca pe scaune, mese sau blaturi care pot deveni instabile.
- Foloseste un baston sau un premergator daca mergi cu dificultate sau ai un risc crescut de a cadea.
- Imbunatateste-ti simtul echilibrului prin practicarea exercitiilor de echilibru.
Pentru copii:
- Invata-l pe copil ca inainte de un efort fizic sa se incalzeasca si sa faca exercitii de intindere inainte si dupa sport.
- Asigura-te ca intotdeauna copilul poarta echipament adecvat de protectie cand merge pe bicicleta, tricicleta, patine, scooter, etc.
- Nu folosi mergatoare pentru sugari.
- Asigura-te ca ai usi de protectie atat la baza, cat si la capatul scarilor (pentru sugari si copiii mici).
- Urmareste si supravegheaza copiii, dupa cum este necesar.
Surse de informatie:
- www.mayoclinic.org
- www.mountsinai.org
- www.my.clevelandclinic.org