Expunerea la lumina albastra in timpul noptii, emisa de ecranul telefonului sau tabletei si de becuri eficiente din punct de vedere energetic poate dauna sanatatii.
Legatura dintre lumina si ceasul biologic
Pana la aparitia iluminatului artificial, soarele a fost sursa principala de iluminare, iar oamenii si-au petrecut seriile intr-un intuneric relativ. Acum, in majoritatea statelor lumii, serile si noptile sunt iluminate, iar noi ne putem bucura de toate posibilitatile si facilitatile care decurg din acest acces usor la lumina dupa apunerea Soarelui.
Insa este posibil sa platim un pret deloc de neglijat pentru accesul la lumina nocturna, considera expertii de la Harvard Medical School. Pe timp de noapte, lumina artificiala perturba ceasul biologic al organismului, adica ritmul circadian. Prin urmare, calitatea si durata somnului sunt afectate. Mai mult, exista studii care arata ca lumina artificiala din timpul noptii poate contribui la aparitia a numeroase afectiuni, printre care obezitate, diabet zaharat, boli de inima si cancer.
“Chiar si lumina slaba poate interfera cu ritmul circadian al unei persoane si cu secretia de melatonina. Este si cazul unei intensitati de 8 lux, un nivel de luminozitate depasit de cele mai multe corpuri de iluminat si de aproximativ doua ori mai mare decat luminozitatea din timpul noptii”, sustine Stephen Lockley, cercetator in domeniul somnului la Harvard. In opinia sa, expunerea la lumina pe timp de noapte este una dintre cauzele somnului insuficient la tot mai multe persoane. Iar somnul insuficient creste riscul de depresie, diabet zaharat si probleme cardiovasculare.
Efectele expunerii la lumina in timpul noptii asupra sanatatii
Numeroase studii au aratat ca exista o legatura intre munca in ture de noapte si expunerea la lumina nocturna si numeroase tipuri de cancer (cancer de san si cancer de prostata), diabet zaharat, boli de inima si obezitate. Cercetatorii nu pot spune cu exactitate de ce expunerea la lumina pe timp de noapte pare sa fie atat de daunatoare, insa sustin ca aceasta suprima secretia de melatonina, hormonul care influenteaza ritmul circadian.
Exista cateva studii preliminare care arata ca nivelurile mai scazute de melatonina ar putea explica asocierea cu aparitia cancerului.
Legatura dintre diabet zaharat, obezitate si nivelul scazut de melatonina a fost studiata de cercetatorii de la Harvard Medical School. Acestia au inclus 10 persoane intr-un program de somn in care au schimbat treptat ritmul circadian si au descoperit ca nivelul glicemiei a crescut, iar nivelul leptinei, hormon care controleaza senzatia de foame, a scazut.
Lumina albastra este cea mai daunatoare pe timpul noptii
Lumina artificiala are mai multe culori (lungimi de unda) si numai unele dintre acestea au efecte negative asupra starii de sanatate.
Desi lungimile de unda albastra sunt benefice in timpul zilei, deoarece stimuleaza atentia, timpul de reactie si starea de spirit, par a fi cele mai daunatoare pe timp de noapte. Iar multitudinea de aparate electronice cu diferite ecrane si corpurile de iluminat eficient din punct de vedere energetic cresc expunerea la lungimi de unda albastra, dupa apusul Soarelui.
In timp ce lumina nocturna de orice fel poate suprima secretia de melatonina, lumina albastra actioneaza cu mult mai multa putere. Cercetatorii de la Harvard si colegii lor au realizat un experiment in timpul caruia au comparat efectele unei expuneri de 6,5 ore la lumina albastra cu efectele expunerii la lumina verde, pastrand acelasi nivel de luminozitate. Rezultatul a fost ca lumina albastra suprimase secretia de melatonina de aproximativ doua ori mai mult decat lumina verde si a modificat ritmul circadian de doua ori mai mult (3 ore fata de 1,5 ore).
Intr-un alt studiu, cercetatorii de la Universitatea din Toronto au comparat nivelurile de melatonina ale persoanelor expuse la o lumina albastra puternica, dar care purtau ochelari de protectie, cu cele ale persoanelor expuse la o lumina slaba, care nu aveau ochii protejati. Faptul ca nivelul melatoninei a fost aproximativ aceleasi in cele doua grupuri intareste ipoteza ca lumina albastra este un supresor puternic al melatoninei.
Exista masuri de protectie impotriva luminii albastre
Studiul canadian sugereaza de asemenea, ca persoanele care lucreaza in ture de noapte si nu numai ar putea sa se protejeze daca ar purta ochelari de protectie care blocheaza lumina albastra.
Alte masuri de protectie impotriva efectelor negative ale luminii albastre nocturne:
- Foloseste lumina rosie de intensitate slaba pe timp de noapte. Lumina rosie are cea mai mica putere de a schimba ritmul circadian si de a suprima melatonina.
- Evita sa mai privesti la ecranele luminoase cu doua-trei ore inainte de culcare.
- Daca lucrezi in ture de noapte si folosesti numeroase dispozitive electronice pe timp de noapte, instaleaza pe acestea o aplicatie care filtreaza lungimea de unda albastra pe timp de noapte.
- Expune-te la o cantitate mare de lumina in timpul zilei. Te va ajuta sa dormi mai mult si mai bine noaptea, si in plus va imbunatati starea de spirit si vigilenta in timpul zilei.
Surse:
www.health.harvard.edu