Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Castiga lupta cu tantarii!

Castiga lupta cu tantarii!

Tantarii iti strica buna-dispozitie nu doar prin bazaitul agasant, ci si prin muscaturile usturatoare.

Exista cateva metode pentru a tine tantarii la distanta:

  • Foloseste produse repelente – cele care contin DEET (substanta activa Dietiltoluamid) sunt cea mai buna alegere pentru a te proteja eficient. Cu cat este mai mare concentratia, cu atat este mai de durata protectia
  • Repelentii anti-tantari care contin permetrina s-au dovedit, de asemenea, eficienti. Acestia pot fi plasturi sau spray-uri care nu se aplica/pulverizeaza pe piele, ci pe haine sau obiecte aflate in apropiere, precum scaune, pat, carutul copilului. Citeste cu atentie instructiunile de folosire!

Important!

Si femeile insarcinate si copiii (cu varsta peste 2 luni) trebuie sa foloseasca un produs repelent, ne sfatuiesc specialistii de la Centrul Pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (Centers for Disease Control and Prevention, abreviat CDC).

La plimbare!

Imbraca-te din cap pana in picioare, deoarece pielea neprotejata este prima “alegere” a tantarilor. Asadar, cand iesi din casa, poarta haine cu maneci lungi, pantaloni lungi si nu uita de palarie. Evita pe cat posibil spatiile exterioare unde sunt multi tantari (zonele umede, precum delta, in preajma lacurilor sau parcurile cu multa vegetatie).

La plaja!

Daca folosesti crema de protectie solara, aplic-o inainte de repelentul pentru insecte. Daca transpiri sau te uzi, este nevoie sa reaplici repelentul pe pielea expusa – in special, pe glezne, picioare, gat, urechi, brate. Evita sa atingi zona ochilor si a gurii. 

In calatorie!

Daca iti place sa faci drumetii montane si camping, monteaza de patul pliant o plasa anti-tantari cu fermoar. Tantarii sunt activi intreaga zi, deci este important sa aplici repelentul de fiecare data cand iesi in aer liber. Nu aplica repelent pe pielea acoperita de haine. Daca planifici o calatorie in zone cu risc crescut pentru boli transmise de tantari (malarie, infectia cu virusul West Nile sau virusul Zika, etc.), mergi la un consult la un medic epidemiolog cu specializare in vaccinare internationala. Citeste aici mai multe informatii despre vaccinarea pentru calatorie.

In casa si in curte!

Acasa, foloseste plasa la ferestre si repara gaurile din usi pentru a tine tantarii afara. Foloseste aerul conditionat. Daca ai curte, curata recipientele care colecteaza apa, mentine containerul de gunoi gol si pulverizeaza-l periodic cu insecticide.

Cand sa te ingrijorezi

In general, muscaturile de tantari nu sunt periculoase. Dar, daca acel mic punct rosu provocat de muscatura se mareste si se inflameaza sau se acopera de o secretie galbuie, este cazul sa mergi la medic, deoarece intepatura de tantari se poate sa se fi suprainfectat. Un alt semn de ingrijorare este febra. De asemenea, slabiciunea musculara poate fi un avertisment ca muscatura de tantar inseamna o infectie serioasa.

Anumite persoane pot fi un magnet pentru tantari. Citeste despre cele 4 tipuri de persoane care atrag tantarii ca un magnet.

Surse de informatie:

https://health.clevelandclinic.org

www.cdc.gov