Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Terapia cu laser la Spitalul Somesan

Laserul Nd-YAG reprezinta o terapie non-invaziva bazata pe lumina inteligenta, fiind utilizata eficient in tratamentul a numeroase probleme cutanate –leziuni vasculare, indepartarea parului nedorit, foto-intinerire, leziuni pigmentare, onicomicoza, veruci vulgare.

Laserele functioneaza prin emisia unei unde luminoase de mare intensitate si, in functie de lungimea de unda, aceasta tinteste anumite structuri din piele pe care le incalzeste si le distruge.
Laserul Nd-YAG disponibil in cadrul Sectiei de Dermatologie de la Spitalul Somesan are o lungime de unda de 1064 nm si, spre deosebire de alte tipuri de lasere, are capacitatea de a ajunge in straturile profunde ale pielii fara a interfera cu structurile superficiale si in special cu melanina, dovedindu-se util si in cazul pacientilor cu piele bronzata sau mai inchisa la culoare.

Ce presupune procedura laser

Stabilirea corecta a diagnosticului si a indicatiilor sunt foarte importante pentru terapia laser. Se impune un consult de specialitate cu o anamneza riguroasa care sa evidentieze eventuale afectiuni prezente - alergii, tulburari de coagulare, atopie – tratamentele medicamentoase administrate in ultimele 6 luni sau alte interventii dermato-cosmetice, evaluarea indicatiilor si a contraidicatiilor, precum si a posibilelor efecte adverse. La primul consult va fi efectuat si un spot-test de evaluare a parametrilor optimi.
In timpul tratamentului, atat pacientul, cat si medicul vor purta ochelari speciali de protectie, unda laser fiind periculoasa pentru ochi.
Tratamentul consta in aplicarea unei piese de mana pe suprafata pielii urmata de activarea laserului. Multi pacienti descriu senzatia la descarcarea pulsului de lumina ca o lovitura cu o banda de elastic. Senzatia dureroasa este minima dar unii pacienti solicita aplicarea unei creme anestezice inaintea tratamentului.
Racirea tegumentului, esentiala pentru evitarea efectelor secundare, se face in timpul tratamentului prin sistemul propriu de racire al aparatului, iar inainte si dupa tratament se aplica gheata.
Sunt necesare precautii in primele zile dupa tratament, evitarea frecarii zonei tratate saua utilizarii solutiilor abrazive de curatare.
Pe intreaga perioada a tratamentului zona tratata va trebui protejata de expunerea la ultraviolete, pentru prevenirea aparitiei tulburarilor de pigmentare si folosirea unei lotiuni fotoprotectoare cu SPF 50+.

Contraindicatii absolute

  • Sarcina
  • Cancere
  • Medicamente foto-sensibilizante (Roaccutane, tertacicline, doxiciclina, medicamente antimalarice)
  • Medicamente anticoagulante (heparina)
  • Boli fotosensibilizante (lupus eritematos)
  • Epilepsie
  • Leziuni traumatice la nivelul zonei de tratat

Contraindicatii relative

  • Utilizarea recenta de acid retinoic topic sau alfahidroxiacizi
  • Infectie recenta cu virusul herpetic la nivelul zonei de tratat
  • Antecedente de cicatrizare defectuoasa sau cicatrici cheloide prezente
  • Afectiune dermatologica la nivelul zonei de tratat (eczema, infectie)
  • Semne (nevi) pe zona de tratat
  • Terapiile medicamentoase incompatibile cu terapia laser trebuie intrerupte conform specificatiilor fiecarui medicament in parte, astfel incat efectul acestuia sa expire pana la initierea terapiei laser; aceasta intrerupere nu trebuie sa influenteze evolutia afectiunilor asociate, fiind necesar acordul medicului care a recomandat aceasta terapie.

Tratamentul leziunilor vasculare

Tratamentul leziunilor vasculare este una dintre cele mai frecvente utilizari ale laserului in medicina, acestea fiind o problema atat din punct de vedere medical, cat mai ales estetic, afectand persoane de toate varstele, de la copii la varstnici.
Laserul Nd-YAG combina lungimea de unda ideala de 1064 nm cu o mare flexibilitate a parametrilor pentru a trata sigur cu eficienta maxima o gama larga de afectiuni vasculare , de la cele mai fine dilatatii vasculare- telangiectazii, venectazii discrete de la nivelul fetei, gatului, decolteului pana la cele mai profunde , albastrui, reticulare localizate pe membrele inferioare.
Tratamentul este indicat pentru vase cu diametrul sub 2 mm, deci nu a venelor dilatate varicos (pachete varicoase). Folosind principiul fototermolizei selective tinta undei laser in aceste cazuri este hemoglobina din celulele sanguine, producand incalzirea selectiva a acestora si in final coagularea lor si distrugerea vasului respectiv. In timp, acestea vor fi resorbite de organism. Leziunile vasculare tratate cu ajutorul laserului sunt urmatoarele:

  • Telangiectazii, venectazii de la nivelul fetei – obraji, perinazal, frunte
  • Telangiectazii laterocervicale- (gat)- in cadrul poikilodermiei Civatte sau ale decolteului
  • Lac venos al buzei
  • Angioame senile sau cherry –angioame pe fata sau pe corp
  • Venectazii ale membrelor inferioare- vasele de sange inestetice prezente la nivelul membrelor inferioare fac parte din boala venoasa cronica si se pot manifesta ca venectazii sau varice
  • Alte afectiuni dermatologice ce presupun leziuni vasculare: cuperoza, rozacee, granulom pyogenic

Alte afectiuni tratate cu laserul

Leziuni pigmentare. Laserul Nd-YAG poate fi util in idepartarea petelor brune (lentigo, lentigine solare), pistrui, pata mongoloida, macule café-au-lait
Onicomicoza. Aceasta este o afectiune frecventa a unghiilor, cauzata de fungi (ciuperci). Tratamentul eficient al onicomicozelor necesita medicamente antifungice care sa penetreze placa unghiala si patul unghial. Terapia laser Nd- YAG a onicomicozei a aparut datorita numarului mare de pacienti cu contraindicatii pentru terapia orala cu antifungice sau a toxicitatii hepatice a acestora. Unda laser incalzeste depozitul micotic de sub sau din lama unghiala, determinand distrugerea acestuia. Tratamentul nu necesita anestezie, iar pacientul nu ramane cu durere dupa tratament. Sunt necesare aproximativ 4 sedinte la interval de 4 saptamani. Primele rezultate sunt vizibile la 3 luni dupa tratament.
Acnee. Laserul Nd-Yag a fost utilizat cu succes in tratamentul atat a leziunilor active –papulo-pustuloase, cat si a petelor rosii restante. Datorita profunzimii undei,aceasta poate distruge termic glandele sebacee hiperactiva, determinand astfel reducerea numarului de leziuni inflamatorii, accelerarea procesului de vindecare si scurtarea fazei acute a bolii si tratamentul concomitent al cicatricilor proaspete prin stimularea remodelarii colagenului.
Veruci vulgare. Acestea sunt tumorete cutanate produse virusul papiloma uman, care pot fi localizate oriunde pe suprafata corpului dar cu mai mare frecventa la nivelul mainilor si picioarelor unde se inregistreaza si cea mai mare rata de recidiva dupa diferite tipuri de tratament. Laserul Nd-YAG poate fi o optiune in cazul esecului altor metode de tratament. Tratamentul se bazeaza pe coagulare vaselor de sange ce hranesc tumoreta. Tratamentul se face in anestezie locala cu crema anestezica sau injectii cu lidocaine. La 3 zile dupa tratament apare fie o bula hemoragica, fie o crusta care la 1-2 saptamani cade, lasand o mica zona cicatriciala. Uneori sunt necesare mai multe sedinte la interval de 4 saptamani, vindecarea reprezentand absenta semnelor clinice de veruca. Daca leziunea este persistenta dupa 4 tratamente, se considera esec terapeutic.
Rejuvenare si lifting facial.

In cadrul Sectiei de Dermatologie, consultatiile de specialitate va sunt oferite de: Dr. Pop Anca Lucia Ileana si Dr. Ignatescu Doinita

Principalele afectiuni tratate in cadrul Sectiei de Dermatologie a Spitalului Somesan sunt eczemele, dermatitele atopice, psoriazisul, acneea, micozele cutanate, specialistii dermatologi avand la dispozitie aparatura de ultima generatie - cauter, crioterapie, laser – pentru a efectua urmatoarele interventii/investigatii: electrocauterizare (cauterizare), crioterapie, dermatoscopie, laser - epilare zone ( extinsa, mare,medie, mica), laser terapie leziuni vasculare - angioame cherry, angioame stelare, venectazii, granulom piogenic.