Terapia menopauzei este complexa si trebuie individualizata. Dr. Alina Burlacu, medic primar endocrinolog in cadrul Policlinicilor Floreasca si Perla, explica o serie de variante de tratament pentru menopauza.
Terapia hormonala
Desi este supusa controverselor, terapia hormonala de substitutie– HRT - este indicata in primii 5-7 ani de la instalarea primelor semne ale menopauzei, in absenta unei contraindicatii majore, precum neoplazie genito-mamara, accident vascular coronarian sau cerebral, tromoboza venoasa profunda.
- HRT – combinatia de estrogen natural si progestativ are beneficii certe asupra exteriorului corpului si organelor interne: aspect fanere, test adipos, densitatea mineral osoasa, profilul lipidic - nivelul LDL colesterol, pana la stare generala, tonus psihic, memorie, atentie si concentrare, cresterea libidoului, scaderea pierderilor de urina involuntare si somn de calitate. In plus, exista protectie pentru cancerul de ovar si al bolii Alzheimer
- Sunt inca dezbateri privind cresterea incidentei cancerului de san si de endometru, de aceea HRT trebuie aplicata de la caz la caz si dupa un consult clinic si ginecologic completat cu mamografie si examen Babes-Papanicolau.
- Bufeurile se amelioreaza dupa terapia HRT, deci este o arma eficace de luat in seama.
- In cazul femeilor care se tem de “hormoni’” luati oral li se recomanda administrarile intravaginale de estriol sub diverse forme – ovule, crema – care are rolul de a diminua uscaciunea vaginala, durerea la contact sexual, pierderile de urina.
Terapia naturista
Natura ne ofera variante de estrogeni naturali – fitoestrogeni. Exemplul de baza sunt soia si laptisorul de matca. Singura problema este ca sunt dificil de dozat si nu exista o doza maxima cunoscuta care creste riscul de cancer de san si endometru. Sunt multe produse pe piata derivate din soia sau asocieri de alte plante precum salvie, brusture, piperul calugarului, mladite de zmeura, maca, cimifuga racemossa. Eficacitatea lor este variabila de la caz la caz, durata de instalare a ameliorarii simptomelor fiind mai mare ca in cazul HRT.
Tratament cu vitamine si minerale
- Antioxidanti - combinatie de seleniu, zinc, Omega 3, vitaminele A, C ,E sau resveratrol (un derivat din seminte si pielite de struguri negri).
- Aport sustinut de calciu si vitamina D3 pentru preventia aparitia osteoporozei - dozele zilnice recomandate sunt de 1000 mg de calciu elementar si 800 UI de vitamina D3.
Stil de viata sanatos si tratamentul bolilor asociate
- Tratamentul tulburarilor de somn si de dispozitie poate fi intial naturist - tinctura sau ceai de sunatoare, lavanda, valeriana, hamei, roinita sau melatonina pana la necesitatea prezentarii la un medic psihiatru pentru terapie adecvata.
- Variatiile tensiunii arteriale pot fi corectate initial prin controlul greutatii, al reducerii ingestiei de sare si al cresterii aportului de calciu. Daca nu se reuseste revenirea la normal, este necesar consultul cardiologic.
- Pot aparea valori crescute ale lipidelor sangvine, determinate partial si de scaderea hormonilor estrogeni ce duc la scaderea receptorilor LDL – se recomanda o ajustare a dietei timp de trei luni, cu eliminarea grasimilor animale, iar in caz de esec se trece la medicatie hipocolesterolemianta.
- La menopauza, obezitatea reprezinta un factor important de risc pentru bolile cardiovasculare si cancer. Prin urmare, se impune un regim echilibrat de 1400 calorii zilnic, sarac in lipide saturate, mediu in carbohidrati si bogat in grasimi nesaturate, legume, fructe si lactate, reducerea aportului de sare si zahar, renuntarea la fumat, exces de cafea si alcool, activitate fizica constanta – minim de trei ori pe saptamana cate 30 minute - urcarea treptelor, exercitii de fitness acasa, mers cu bicicleta, somn de calitate si suficient.
- Efectuare teste de screening. Se recomanda autoinspectarea regulata a sanilor, mamografie si ecografie mamara anuala sau la doi ani, ecografie abdominala la doi ani, test DEXA pentru depistarea osteoporozei, analize de sange anuale.