Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Controlul medical periodic la copii

Controlul medical periodic la copii

Vizitele regulate la medicul pediatru ofera parintilor informatii despre cresterea si dezvoltarea copilului. Reprezinta, de asemenea, un bun prilej de a pune intrebari si cere sfaturi despre, de exemplu, cum iti poti invata copilul sa faca la olita. Academia Americana de Pediatrie recomanda ca dupa primul an de viata, copilul sa mearga la pediatru pentru controale preventive la 12, 15, 18, 24 si 30 de luni si pe urma, anual, pana la varsta de 6 ani. Apoi, la 8 ani si, din nou, la 10 ani. Controalele pot fi mai dese in functie de recomandarile medicului sau de nevoile familiei.

Examen medical

La fiecare vizita se fac cateva masuratori si sunt efectuate proceduri de screening si vaccinari.

Sunt verificate inaltimea si greutatea, precum si circumferinta capului pana cand copilul implineste 36 de luni. Dezvoltarea normala este unul dintre indicatorii generali ai starii de sanatate ai copilului.

Dimensiunile copilului nu sunt atat de importante, ci mai degraba daca copilul stationeaza la fiecare vizita in jurul aceluiasi percentil pe curbele de inaltime si greutate. Un copil care se afla intotdeauna in al 10-lea percentil este in regula (desi poate fi mai mic decat majoritatea copiilor de aceeasi varsta), in timp ce un copil care scade de la al 35-lea la al 10-lea percentil poate avea o problema medicala.

Incepand cu varsta de 3 ani, la fiecare vizita i se masoara tensiunea arteriala.

Medicul va monitoriza de asemenea modul in care copilul progreseaza in dezvoltare fata de vizita anterioara. De exemplu, medicul va dori sa afle daca un copil de 18 luni a inceput sa vorbeasca sau daca un copil de 6 ani a inceput sa citeasca cateva cuvinte. Medicul va intreba despre comportamentul copilului adecvat varstei acestuia. Are copilul de 18 luni izbucniri de furie? Copilul de 2 ani doarme toata noaptea? Copilul de 6 ani uda patul noaptea? Parintii si medicii pot discuta aceste tipuri de probleme comportamentale si de dezvoltare in timpul controalelor preventive si pot stabili impreuna cum sa le abordeze.

In final, medicul efectuaza un examen fizic complet. Dupa ce examineaza copilul din cap pana in picioare, inclusiv inima, plamanii, abdomenul, organele genitale, coloana vertebrala, bratele, picioarele, capul, gatul, ochii, urechile, nasul, gura si dantura, medicul va cere copilului sa efectueze anumite activitati specifice varstei. Pentru a verifica abilitatile motorii majore (cum ar fi mersul si alergatul), medicul poate cere unui copil de 4 ani sa stea cu sprijin pe un singur picior. Pentru a verifica abilitatile motorii fine (manipularea obiectelor mici cu mainile), copilului i se poate cere sa deseneze sau sa reproduca niste forme geometrice.

Screening

Vizitele preventive ar trebui sa includa o verificare a vederii si a auzului. La 3 sau 4 ani, testele vizuale includ utilizarea de diagrame si examinarea cu ajutorul unor aparate.

Unii copii ar putea avea nevoie de verificarea nivelului de fier sau de plumb din sange pentru depisatrea anemiei.

Copiii peste 2 ani care au un risc mai mare sa aiba un nivel crescut de colesterol vor efectua o analiza de sange. Copiii aflati in categoria de risc sunt cei care provin din familii cu istoric de colesterol ridicat sau infarct de miocard ori accident vascular cerebral la o varsta tanara. Toti copiii trebuie testati pentru nivelul de colesterol la 9-11 ani si la 17-21 de ani.

Varsta copilului si numerosi alti factori determina daca vor fi efectuate si alte analize.

Siguranta copilului

In timpul controalelor preventive vei discuta cu medicul si despre siguranta copilului. Anumite masuri preventive specifice sunt determinate de varsta copilului. De exemplu, discutia ar putea fi axata pe siguranta mersului pe bicicleta a unui copil de 6 ani. Urmatoarele exemple de preventie a accidentarilor se aplica copiilor intre 1 si 4 ani:

  • Foloseste un scaun auto corespunzator varstei si greutatii copilului (sugarii si copiii mici trebuie sa calatoreasca cu fata orientata catre spatele masinii pana cand implinesc cel putin 2 ani sau pana cand depasesc limita de greutate sau de inaltime a acestui tip de scaun).
  • Aseaza scaunul auto pe bancheta din spate a vehiculului.
  • Verifica siguranta in masina atat din perspectiva pasagerului, cat si a pietonului.
  • Asigura-te ca nu poate ajunge la corzile transperantelor de la geamuri, pentru a evita strangularea.
  • Utilizeaza capace de siguranta si dispozitive de blocare.
  • Ia masuri pentru prevenirea caderii copilului.

In plus fata de cele din lista de mai sus, urmatoarele exemple de prevenire a accidentelor se aplica copiilor de peste 5 ani:

  • Foloseste un scaun cu centura de siguranta, orientat cu fata in sensul de mers, pentru cat mai mult timp posibil (pana cand copiii depasesc limita de greutate sau inaltime pentru scaunul auto) si apoi foloseste un scaun de sprijin cu centura de siguranta pana cand centura de siguranta a autovehiculului se va potrivi copilului – de obicei, cand acesta ajunge la inaltimea de 145 cm si are intre 8 ani si 12 ani).
  • Copiii sub 13 ani trebuie sa ramana pe bancheta din spate a vehiculului si sa foloseasca centura.
  • Daca autovehiculul nu are o bancheta din spate, dezactiveaza airbagul de la nivelul scaunului pasagerului din fata.
  • Copiii trebuie sa poarte casca si un echipament de protectie cand merg pe bicicleta.
  • Instruieste copilul cu privire la traversarea in siguranta a strazii.
  • Supravegheaza-l indeaproape cand inoata. Copilul poate purta o vesta de salvare in timpul inotului, daca este necesar si intotdeauna in timp ce calatoreste cu barca.

Medicul poate sublinia, de asemenea, alte aspecte legate de siguranta copilului, cum ar fi importanta instalarii si mentinerii alarmei de incendiu si evitarea lasarii unor potentiale substante toxice la indemana copiilor. Parintii ar trebui sa profite de vizita la medic pentru a aborda subiecte care sunt cele mai relevante pentru situatia lor familiala. Pe masura ce cresc, copiii pot participa activ la aceste discutii.

Nutritie si exercitii fizice

Parintii pot ajuta la prevenirea obezitatii la copil prin stabilirea unor modele de alimentatie sanatoasa si prin promovarea exercitiilor fizice regulate.

Parintii trebuie sa ofere copiilor o varietate de alimente sanatoase, inclusiv fructe si legume, alaturi de surse de proteine. Mesele regulate si micile gustari nutritive incurajeaza consumul sanatos chiar si in cazul unui prescolar pretentios. Desi copiii pot evita pentru o perioada de timp anumite alimente sanatoase, cum ar fi broccoli sau fasole, este important sa continui sa-i oferi alimente sanatoase.

In egala masura, parintii ar trebui sa limiteze consumul de sucuri de fructe, care, in ciuda faptului ca se bazeaza pe un aliment sanatos (fructul), contin multe zaharuri. Unii copii nu vor mai avea pofta de mancare daca beau prea mult suc de fructe. Parintii ar trebui sa-i sfatuiasca pe copii sa nu consume frecvente gustari si alimente bogate in calorii, sare si zahar (ca de exemplu, chipsuri, etc.).

Exercitiile fizice si mentinerea sanatatii fizice si emotionale bune au multe beneficii pentru copii. Joaca in aer liber alaturi de familie sau facand parte dintr-o echipa sportiva sunt cateva cai de a incuraja copiii sa faca miscare si de a preveni obezitatea.

Te-ar putea interesa sa citesti si despre:

Surse de informatie: