Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Invata-ti copilul sa manance sanatos

Articol de Dr. Mihaela Bilic
Invata-ti copilul sa manance sanatos

 Copiii cresc si se dezvolta intr-un ritm foarte alert. Pentru a se dezvolta cat mai frumos, ei au nevoie de o alimentatie sanatoasa, echilibrata si variata. La randul lor, parintii au obligatia sa ajute copiii si sa-i convinga sa aleaga alimente proaspete, gustoase si sanatoase.

Dr. Mihaela Bilic indeamna parintii sa fie atenti la alimentatia copiilor lor si ii incurajeaza sa le ofere alimentele potrivite fiecarei perioade de dezvoltare.

Recomandari alimentare pentru copiii intre 0-4 ani

Copiii mici cresc repede si de aceea au nevoie de o alimentatie bazata pe nutrienti de cea mai buna calitate, repartizata in 3 mese principale si 2 gustari. Stomacul unui copil este mic si se umple rapid, de aceea ei vor prefera instinctiv alimentele hranitoare, concentrate in calorii (branzeturi, carne, dulciuri) si vor evita legumele si cerealele.

Pana la 5 ani tubul digestiv al unui copil este incomplet dezvoltat si deci sensibil, din acest motiv taratele, cerealele integrale si fibrele in exces trebuie evitate. Copiii vor manca paine alba si legume prelucrate termic, astfel incat sa fie limitat aportul de fibre insolubile in dieta lor si riscul de intolerante digestive.

Copiii trebuie sa bea DOAR lapte integral, grasimea din lapte si consumul de unt si branzeturi asigurand aportul optim de acizi grasi si vitamine liposolubile necesare cresterii si functionarii sistemului nervos.

Creierul este format preponderent din lipide, prin urmare dieta recomandata copiilor mici trebuie sa contina 55% grasime. Laptele este si principala sursa de calciu pentru un copil.

Sucul de fructe consumat in exces poate sa predispuna la obezitate infantila si ataca smaltul dintilor, de aceea consumul de suc, fie el si natural, nu trebuie sa depaseasca jumatate de pahar pe zi.

Bautura ideala pentru copii este apa, iar fructele trebuie mancate ca atare, nu transformate in suc.

Zaharul si mierea sunt produse fara valoare nutritiva la copii, ele predispun la ingrasare si dezvolta preferinta pentru gustul dulce. Apelati la fructe /biscuiti si deserturi pe baza de lapte, sunt variantele cele mai sanatoase si mai sigure cand e vorba de ceva dulce pentru copii.

Recomandari alimentare pentru copiii intre 5-9 ani

Cresterea in greutate la copii se face cu o medie de 2-3 kg/an, iar in inaltime castiga 6-8 cm/an. Pentru a sustine aceasta dezvoltare, alimentatia copiilor trebuie sa fie variata, cu o diversitate de produse care sa acopere nevoile lor nutritionale. Nu in ultimul rand trebuie acordata atentie si diversificarii gustului, educarii lui, astfel incat sa se obisnuiasca cu o paleta larga de arome si consistente ale alimentelor.

Daca pana la 5 ani portia corecta pentru un copil este jumatate din portia unui adult, dupa aceasta varsta portia lui va creste la 2/3 din portia adultilor.

Copiii nu pot si nu trebuie sa fie fortati sa manance, relatia lor cu alimentele trebuie sa fie una pozitiva, neconditionata.

Mancarea nu trebuie sa fie transformata in recompensa, pedeapsa sau mijloc de alungare a plictiselii, tristetii si supararii.

Contrar parerii generale, copiii nici nu au abilitatea de a-si alege o alimentatie echilibrata, de aceea nu trebuie lasati sa ia singuri decizii cu privire la dieta lor. Parintii sunt cei responsabili de punerea la dispozitie a unei palete cat mai largi de produse sanatoase, din care copilul va alege cat de mult si ce vrea sa manance.

La scolari exista un risc crescut de anemie, de aceea trebuie evitat excesul de lapte si dulciuri din alimentati si crescut aportul de carne, peste, oua si legume. Laptele va fi limitat la 3 cani pe zi si va fi crescut consumul de alimente bogate in vitamina C (legume si fructe proaspete) care cresc absorbtia fierului.

Deficitul de fier la copii afecteaza functionarea optima a creierului si sistemului nervos si duce la scaderea perfornantelor intelectuale, incetineste scresterea, scade rezistenta la boli si da tulburari de dispozitie (agresivitate, apatie).

Copiii trebuie invatati ca desertul si zaharul sunt produse facultative, care se adreseaza exclusiv placerii, deci prezenta lor in dieta trebuie sa fie ocazionala, nu obligatorie si, in nici un caz zilnica. Fructele proaspete mestecate, nu baute cu paiul, sunt desertul ideal pentru un copil. Alaturi de ele inghetata si produsele pe baza de lapte sunt variante mai putin concentrate in zahar fata de torturi si prajturi cu crema. In plus, orice copil va prefera o inghetata pe bat unei felii de tort, asa ca oferiti-le aceasta alternativa.

Recomandari alimentare pentru copiii intre 10-14 ani

Copiii nu cresc doar in inaltime si greutate, ci isi imodifica si compozitia corporala, numarul de celule adipoase se multiplica si cantitatea de grasime greste pregatind organismul pentru pubertate. Aceasta este prioada cea mai importanta din punct de vedere ponderal pentru viitorul adult, odata formate celulele adipoase nu dispar si nu mor.

"Bagajul" de adipocite dezvoltat pana la pubertate, impreuna cu apetitul corespunzator acestuia, va ramane constant toata viata, deci copiii nu trebuie lasati sa acumuleze kilograme in plus.

Copiii sunt oglinda parintilor si vor imita obiceiurile alimentare pe care la vad in casa, de aceea este important ca intreaga familie sa aiba un stil de viata sanatos.

Recomandari pentru familiile cu copii:
⁃ Nu folositi mancarea pe post de recompensa sau pedeapsa
⁃ Implica-ti copiii in cumpararea alimentelor, gatitul mancarii si pregatirea mesei
⁃ Respectati notiunea de portie corecta, adaptata nevoilor unui copil
⁃ Reduceti consumul de produse cu continut crescut de zahar si grasime (patiserie, biscuiti, snacks-uri, mezeluri)
⁃ Obisnuiti copiii cu un mic dejun regulat
⁃ Apelati la gustari sanatoase, mai putin concentrate in zahar (fructe proaspete si uscate, produse lactate, seminte si fructe oleaginoase)
⁃ Evitati consumul excesiv de fructe
⁃ Explicati-le copiilor care e rolul dulciurilor si de ce organismul lor nu are nevoie de el zilnic
⁃ Consumati impreuna cu intreaga familie alimente simple, gatite in casa si evitati semipreparatele
⁃ Incurajati statul la masa si mancatul cu simturile, evitand alte activitati care sa distraga atentia copiilor
⁃ Obisnuiti-i pe cei mici sa se joace in aer liber, sa se miste, sa fie activi
⁃ Petreceti timp si discutati cu copiii vostri, intrebati-i ce simt si ajutati-i sa-si identifice emotiile si sentimentele; de multe ori ei apeleaza la mancare pentru a obtine o stare de bine, nu pentru ca le e foame.

Recomandari alimentare pentru adolescenti

La adolescenta rata de crestere a organismului este mai mare decat in orice alt moment din viata, in numai cativa ani adolescentul creste in inaltime cu 20% si isi dubleaza greutatea. Din punct de vedere nutritional adolescenta este o perioada extrem de vulnerabila, nevoia crescuta de nutrienti necesara dezvoltarii fizice fiind de multe ori nesatisfacuta din cauza schimbarii stilului de viata si a obiceiurilor alimentare care apar la aceasta varsta.

Adolescentii nu mai sunt hraniti, ei mananca singuri!

Tinerii au nevoie de cantitati mari de calciu, fier, zinc, magneziu si vitamine, de aceea este recomandat consumul zilnic de legume si fructe alaturi de produse lactate. Din pacate, nici jumatate din adolescenti nu reusesc sa acopere aceste nevoi, riscul de anemie si de lipsa de calciu fiind crescut.

Alimentatia adolescentilor trebuie sa cuprinda carne rosie, peste gras, oua si cereale integrale ca surse de minerale, acizi grasi esentiali si proteine de calitate inalta care sa le permita maturizarea fizica. In realitate 25% din tineri apeleaza frecvent la produse preambalate, usor de consumat, dulciuri si bauturi racoritoare in detrimentul legumelor, fructelor si produselor lactate.

Ritmul meselor devine neregulat, sunt preferate produsele tip snacks si fast food, iar optiunile alimentare sunt haotice, fara interes nutritional. Tinerii se considera prea ocupati pentru a acorda atentie mancarii, parintii ramanand in continuare responsabili pentru varietatea alimentelor la care copii au acces
in mediu familial.

Puneti-le la dispozitie produse sanatoase, usor de consumat si incercati sa nu aveti in casa dulciuri sau snacks-uri.

Carnea slaba pentru sandvisuri, legume gata spalate si curatate, iaurt, conserve de peste, fructe, inghetata, paine si cereale integrale sunt alimente obligatorii in casele cu copii.

Nu intrati in panica, adolescenta este trecatoare, important este ca "oferta" alimentara din familie sa ramana echilibrata si sanatoasa.