Care sunt manifestarile sindromului de oboseala cronica?
- senzatia de epuizare dupa eforturi fizice sau psihice chiar de intensitate mica
- declin cognitiv (tulburari ale memoriei de scurta durata, tulburari de concentrare, dificultati in reamintirea unui cuvant in timpul discutiei)
- somn neodihnitor
- dificultatea de a sta in picioare
- dureri de cap, gat, musculare, articulare sau ale ganglionilor limfatici.
Care este cauza sindromului de oboseala cronica?
Cu toate ca depistarea unei boli cauzatoare a oboselii exclude diagnosticul de SOC, s-au descoperit cateva anomalii care au servit de-a lungul timpului mai multor teorii:
- teoria virala: s-a observat un titru crescut de anticorpi antivirali la pacientii cu SOC fata de populatia sanatoasa.
- teoria unui dezechilibru hormonal: disfunctie a axului hipofizo-hipotalamo-suprarenal.
- substratul organic: la peste 80% din pacienti se intalneste un semn clinic la nivelul orofaringelui, si anume roseata in forma de semiluna la nivelul pilierilor amigdalieni anteriori.
- factorul psihologic: sindromul apare mai frecvent la persoane de tip comportamental A (dupa Friedman si Rosenman): ambitioase, competitive, care muncesc mult si sunt intotdeauna in criza de timp, care isi fixeaza tinte inalte (si care au si risc coronarian asociat).
Corpul tau este un aliat de nadejde in calatoria prin viata. Este mereu acolo, ascultandu-te si raspunzand nevoilor tale, chiar inainte ca tu sa-ti dai seama. Atunci cand te simti bine, el este primul care iti da acea senzatie placuta de energie si vitalitate. Dar cand suferi de oboseala cronica, corpul tau este si el acolo, alertandu-te ca ceva nu este in regula. Este ca un detector intern de probleme, mereu cu un pas inaintea ta.
Oboseala cronica poate fi uneori dificil de identificat, dar corpul tau iti trimite semnale clare. Senzatia constanta de epuizare, problemele de somn, durerile persistente - toate acestea sunt semne pe care nu ar trebui sa le ignoram. Ascultandu-ne corpul, putem observa aceste semnale timpurii si putem actiona in consecinta. Asadar, pune cateva momente pe pauza, asculta-ti corpul si, daca este necesar, nu ezita sa consulti un medic pentru investigatii si tratament adecvat. Este important sa ne respectam corpul si sa ii oferim sprijinul de care are nevoie pentru a ne bucura de o viata sanatoasa si echilibrata.
Cum se trateaza sindromul de oboseala cronica?
Tendinta generala este de a considera odihna tratamentul oricarei stari de oboseala. Este un lucru adevarat si in cazul pacientului cu SOC, numai ca somnul este neodihnitor, iar abandonarea imediata a proiectelor in care este implicat la seviciu si acasa nu-i ofera foarte multe prilejuri de odihna. Acesti pacienti au dificultati in a se relaxa, fiind intr-o continua stare de tensiune.
Cele mai bune rezultate in tratamentul acestui sindrom au terapia cognitiv-comportamentala si exercitiul fizic.
De ce este nevoie de psiholog in tratamentul sindromului de oboseala cronica?
Cercetari recente conduc la premisa ca factorii declansatori ai SOC nu sunt aceiasi cu cei care asigura persistenta simptomelor. Declansarea poate fi initiata de o viroza sau stres intens, starea de oboseala fiind ulterior intretinuta de alti factori printre care si cel psihic, ca modalitate de abordare a situatiei.
Psihologul il ajuta pe pacient:
- sa aiba o abordare diferita asupra activitatilor zilnice
- sa-si stabileasca prioritatile
- sa identifice factorii care ar putea precipita simptomatologia descrisa
- sa-si invinga teama de a face exercitiu fizic, despre care este convins ca-l va epuiza.
Sunt recomandate exercitiile fizice pacientilor epuizati?
Da. Adaptarea la activitatea fizica se face gradat. Pentru inceput sunt suficiente mersul in pas alert sau exercitiile de stretching timp de un minut. Ulterior se poate practica inotul sau exercitiul aerobic. Urmarea unui plan sub indrumarea unui instructor specializat este alegerea ideala.
Instructorul il ajuta pe pacient prin abilitatatile sale de:
- a-i evalua realist capacitatea de efort
- a creste adecvat durata si intensitatea exercitiilor
- a-l incuraja in vederea obtinerii unei forme fizice care sa-l ajute sa invinga sindromul de oboseala cronica.
Surse:
- Adams and Victor’s Principles of Neurology
- http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/basics/definition/con-2002200
- http://www.kcl.ac.uk/ioppn/about/difference/22-CBT-for-chronic-fatigue-syndrome.aspx