Difteria este o infectie extrem de contagioasa, care poate fi fatala. Aceasta boala care a fost eradicata din tara noastra si din majoritatea statelor dezvoltate ale lumii in urma cu 40 de ani, pare sa revina in atentia autoritatilor din sistemul sanitar din Romania. In 2019 au fost confirmate cazuri de difterie la vecinii nostri din Ucraina, potrivit informarilor postate pe site-ul Ministerului Sanatatii din Ucraina si pe site-ul guvernului ucrainean.
Cazurile de difterie identificate sunt si in regiunile ucrainene Zakarpattia si Chernivetsika, aflate la granita cu 5 judete din Nordul Romaniei (Botosani, Maramures, Satu Mare, Suceava si Tulcea). Prin urmare, reprezentantii Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile recomanda vaccinarea impotriva difteriei, in special, populatiei din Nordul Romaniei. Vaccinarea este recomandata tuturor persoanelor, inclusiv celor care au fost vaccinate in copilarie, care nu au facut rapel in ultimii 10 ani. In mod normal, toate persoanele vaccinate in copilarie trebuie sa se imunizeze impotriva difteriei odata la 10 ani, pentru a se proteja de infectie.
Difteria este o boala extrem de contagioasa care afecteaza nasul, gatul si uneori pielea. Este cauzata de bacteria Corynebacterium diphtheriae si infecteaza in primul rand gatul si caile respiratorii superioare, iar in unele cazuri severe produce o toxina care afecteaza alte organe cum ar fi rinichii, inima, dar si sistemul nervos. Printre complicatiile difteriei se numara dificultati de respiratie, insuficienta cardiaca, paralizie si chiar deces, putand fi fatala in 5 - 10% din cazuri, cu o rata mai mare de mortalitate la copiii mici.
Vaccinarea impotriva difteriei a redus drastic mortalitatea si morbiditatea difteriei. Totusi, difteria este in continuare o problema semnificativa de sanatate in tarile cu o acoperire vaccinala deficitara, cum sunt tarile din Asia, Pacificul de Sud, Orientul Mijlociu, Europa de Est si Caraibe.
Vaccinul impotriva difteriei, inclus in Schema Nationala de Vaccinare din Romania
Vaccinul impotriva difteriei este inclus in Programul National de Vaccinare din tara noastra si se administreaza bebelusilor si copiilor de medicul pediatru sau medicul de familie, dupa cum urmeaza:
- La 2 luni - Vaccinul hexavalent (vaccin diftero-tetano-pertusis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B – DTPa-VPI-Hib-Hep. B)
- La 4 luni - Vaccinul hexavalent
- La 11 luni - Vaccinul hexavalent
- La 6 ani (rapel) – Vaccinul tetravalent (vaccin diftero-tetano-pertusis acelular-poliomielitic - DTPa-VPI)
- La 14 ani (rapel) – Vaccinul trivalent (vaccin diftero-tetano-pertusis acelular - DTPa)
Recomandarea reprezentantilor OMS este ca, dupa realizarea imunizarii in copilarie, urmata de dozele corespunzatoare de rapel, toti adultii sa aiba in vedere realizarea unui rapel odata la 10 ani sau inainte de deplasarea in zone in care sunt cunoscute cazuri de difterie.
Cum se raspandeste difteria?
Difteria este o infectie extrem de contagioasa. Se raspandeste prin tuse si stranut sau prin contactul cu diferite obiecte folosite de o persoana infectata, cum ar fi jucarii, telefoane, tacamuri, cani, manere sau clante de usi. Tocmai de aceea, igiena este deosebit de importanta. Se recomanda tuturor persoanelor sa nu uite sa se spele pe maini cu apa si sapun, timp de 20 de minute, inainte si dupa ce au folosit toaleta, inainte si dupa masa, de fiecare data cand intra in casa, etc.
O persoana care are difterie poate raspandi boala fara sa stie, deoarece persoana devine contagioasa inainte de aparitia primelor simptome.
Simptomele difteriei
De obicei, simptome apar dupa 2-5 zile de la expunere:
- Aparitia unei membrane groase de culoare alb- gri in partea din spate a gatului
- Febra
- Durere de gat si raguseala
- Ganglioni limfatici inflamati
- Dificultate in respiratie sau respiratie rapida
- Rinoree
- Durere de cap
- Iritabilitate
- Stare generala de sanatate proasta
In cazul in care boala afecteaza pielea (difterie cutanata), poate provoca:
- Blistere pline de puroi pe picioare si maini
- Ulceratii mari inconjurate de piele rosie, cu aspect dureros
Mergi de urgenta la medic daca ai simptome asociate difteriei si:
- Te afli intr-o zona in care infectia este raspandita
- Te-ai intors recent dintr-o zona in care infectia este raspandita
- Ai intrat in contact cu o persoana care are difterie
Cum se stabileste diagnosticul de difterie?
Medicii pot suspecta difterie la un copil bolnav care acuza o durere in gat si prezinta o membrana cenusie care acopera amigdalele si gatul. Medicul poate lua o proba din membrana respetiva pe care sa o trimita la laborator pentru testare.
In cazul persoanelor cu difterie care prezinta leziuni cutanate, medicii pot lua o proba de tesut dintr-o rana infectata si il pot testa intr-un laborator pentru a verifica tipul de difterie care afecteaza pielea (difterie cutanata).
Tratamentul difteriei
Daca un medic suspicioneaza diagnosticul de difterie, tratamentul incepe imediat, chiar inainte ca rezultatele testelor bacteriene sa fie disponibile. Si asta pentru a preveni complicatiile grave, cum ar fi dificultati de respiratie sau probleme cardiace.
Difteria este o boala serioasa, care adesea necesita internare in spital si administrarea imediata a tratamentului cu urmatoarele medicamente:
- O antitoxina. Injectata intr-o vena sau muschi, antitoxina neutralizeaza toxina difterica care circula deja in organism. Inainte de administrarea antitoxinei, se pot efectua teste de alergie, pentru ca medicii sa se asigure ca persoana infectata nu are alergie la antitoxina. Persoanele alergice trebuie mai intai desensibilizate la antitoxina, adica tratamentul se incepe cu doze mici de antitoxina, urmand ca apoi sa se creasca treptat doza.
- Antibiotice. Antibioticele, precum penicilina sau eritromicina, ajuta la uciderea bacteriilor din organism, eliminand infectia.
De asemenea, in cazurile in care membrana gri care acopera gatul si amigdalele obstructioneaza repiratia, medicii pot recurge la indepartarea unei portiuni din aceasta.
Tratamentul pentru difterie dureaza de obicei 2-3 saptamani. Ulceratiile de la nivelul pielii se vindeca mai greu, intre 2 si 3 luni si pot lasa cicatrici.
Surse: