Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Apneea de somn: tratament prin radiofrecventa

Articol de Dr. Gabriel Lostun Medic primar Orl (otorinolaringologie)

Apneea de somn – sforaitul binecunoscut pacientilor, insa cu pauze mai lungi sau mai scurte de respiratie - este una din bolile frecvente ale epocii moderne. Reglarea acestei probleme este realizata pe doua planuri importante:

  1. scaderea in greutate, care revine pacientului si altor specialitati
  2. variate tratamente aplicate in principal de catre medicul specialist ORL.

Cand se aplica radiofrecventa

Blocajul sau ingustarea culoarului aerian la nivelul foselor nazale, respectiv la nivelul faringelui (gatului) sunt zonele unde ne este de un real ajutor folosirea tehnicilor de radiofrecventa.

Rinitele hipertrofice, hiperlaxitatea valului palatin, hipertrofia luetei, hipertrofia amigalelor palatine, hipertrofia bazei limbii sunt patologiile care pot avea o solutie prin cauterizare sub anestezie locala prin radiofreventa.

Aceste tehnici, respectiv tehnologia de la baza procedeelor de radiofrecventa, asigura o micsorare in volum a structurilor anatomice care produc obstructia si rigidizarea tesuturilor. Prin aceste metode se asigura largirea spatiului de respirat si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.

Cand este necesara anestezia locala

Metoda prin radiofrecventa sub anestezie locala poate fi mult mai usor accesibila pacientilor cu apnee de somn care foarte frecvent au patologii asociate de tip cardio vascular sau pot prezenta intubatie dificila, ceea ce va contraindica anestezia generala.

Avantajele procedurii

Timpul redus al interventiei, evitarea spitalizarii, lipsa sangerarii, recuperarea rapida, faptul ca nu necesita o pregatire preoperatorie laborioasa prin analize si consulturi de specialitate – sunt doar cateva din argumentele care sunt pro aceste proceduri descrise si care, in final, vor duce la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.