La inceputul acestui an, Pfizer si BioNTech au facut publica o noua colaborare de cercetare, dezvoltare si comercializare a unui vaccin pentru prevenirea zonei zoster, o boala debilitanta, dureroasa si desfiguranta care afecteaza milioane de persoane din intreaga lume.
Cauza afectiunii o reprezinta virusul herpes zoster (HZV) sau varicelo-zosterian, un virus de tip ADN, dublu catenar, care provoaca varicela sau varsatul de vant in copilarie dar, care poate persista ani de zile in stare dormanta la unele persoane. In anumite conditii care par sa destabilizeze sistemul imun, virusul latent se reactiveaza periodic in cursul vietii pentru a declansa eruptia veziculara extrem de dureroasa specifica, insotita uneori de complicatii periculoase (orbire, surditate, nevralgie postherpetica etc).
Deloc surprinzator, noul vaccin conceput de cele doua companii urmeaza sa foloseasca aceeasi tehnologie pe baza de ARN mesager (ARNm) utilizata cu succes pentru producerea primului vaccin COVID-19.
„Pfizer si BioNTech au dezvoltat in comun primul vaccin mARN din lume, oferind un instrument bine tolerat si eficient pentru a ajuta la abordarea COVID-19 – cea mai devastatoare pandemie din acest secol – si demonstrand o productie consistenta, agila si de inalta calitate la o scara fara precedent ”, a declarat Mikael Dolsten, MD, directorul stiintific al companiei si presedinte Worldwide Research, Development & Medical, Pfizer.
Bazandu-se pe expertiza si succesul colaborarii precedente, in cadrul noului acord, companiile vor folosi atat tehnologia proprie de antigen pusa la punct de cercetatorii Pfizer, cat si tehnologia platformei BioNTech de ARNm utilizata anterior pentru vaccinul COVID-19. Studiile clinice pentru vaccinul zosterian sunt prevazute sa inceapa in a doua jumatate a anului 2022.
„Colaborarea isi propune sa dezvolte un nou vaccin pe baza de ARNm impotriva zonei zoster, valorificand expertiza si resursele ambelor companii”, a mentionat Ugur Sahin, MD, CEO si co-fondator al BioNTech.
„Adultii cu varsta de peste 50 de ani, precum si populatiile vulnerabile, cum ar fi pacientii cu cancer, prezinta un risc crescut de zona zoster.
Scopul nostru este sa dezvoltam un vaccin ARNm cu un profil de siguranta favorabil si cu eficacitate ridicata, care este in acelasi timp mai usor scalabil pentru a sprijini accesul global”, a adaugat Sahin.
Practic, este al treilea acord incheiat de Pfizer cu BioNTech pentru dezvoltarea unor vaccinuri virale, parteneriatul intre cele doua companii demarand in 2018 pentru un vaccin antigripal si continuand in 2020 pentru vaccinul COVID-19 care a fost folosit in intreaga lume si a adus vanzari de miliarde celor doi giganti ai industriei farma.
Principiul vaccinurilor ARNm este simplu. Acestea, odata inoculate, determina organismul sa fabrice prin aparatul ribozomal celular propriu o cantitate variabila de proteina similara celei din structura virusului, care va declansa un raspuns imun de tip umoral (anticorpi) si celular.
Expunerea ulterioara la virusul patogen va reactiva celulele cu memorie ale sistemului de aparare care vor produce anticorpi specifici cu rolul de a marca proteina continuta de virus si de a mobiliza alte celule de lupta care vor elimina infectia virala.
Daca va avea succes, vaccinul zoster va concura cu vaccinul in doua doze de la GlaxoSmithKline numit Shingrix, care a fost aprobat de FDA din SUA in 2017. Potrivit CDC, Shingrix este 97% eficient in prevenirea herpesului zoster la adultii cu varsta intre 50 si 69 de ani care au primit doua doze.
Studiile arata ca mai mult de 99% dintre americanii de 40 de ani si peste au avut varicela, chiar daca nu isi amintesc ca au avut boala. Se estimeaza ca, numai in Statele Unite apar anual peste 1 milion de cazuri, specialistii considerand ca una din trei persoane va face aceasta boala in cursul vietii.
Desi in prezent exista vaccinuri aprobate pentru zona zoster, exista o oportunitate de a dezvolta un vaccin imbunatatit care prezinta potential o eficacitate ridicata si o tolerabilitate mai buna si este mai eficient de produs la nivel global, prin utilizarea tehnologiei ARNm.
Text: Dr. Cornelia Paraschiv, Senior Medical Editor