Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

RMN de san – eficient in stadializarea cancerului mamar

RMN de san – eficient in stadializarea cancerului mamar

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) a sanului, cunoscuta si sub denumirea de RMN de san, este o investigatie noninvaziva, folosita pentru a depista cancerul de san si alte anomalii la nivelul sanului. Aparatul foloseste undele magnetice pentru a surprinde mai multe imagini ale sanului, care ulterior sunt combinate electronic, cu ajutorul calculatorului, pentru a genera o serie de imagini detaliate ale tesutului din interiorul sanului.

Investigatia dureaza intre 30 si 45 de minute si se efectueaza obligatoriu cu substanta de contrast, iar la data examinarii pacienta trebuie sa prezinte rezultatele ecografice si/sau mamografice ce au recomandat procedura.

In anumite situatii, RMN-ul de san poate fi folosit, alaturi de mamografie, ca instrument de screening pentru cancerul de san. Este vorba despre cazul femeilor cu risc crescut de cancer de san, cu istoric familial de cancer de san sau care au mostenit o mutatie a genei care favorizeaza aparitia cancerului mamar. Cele mai frecvente gene mutante mostenite care cresc atat riscul de cancer mamar, cat si de cancer ovarian sunt genele BRCA1 si BRCA2. 

Trebuie retinut ca, in aceste situatii, RMN-ul de san nu inlocuieste mamografia, ci este o metoda de diagnosticare adjuvanta procedurilor uzuale cum ar fi mamografia si ecografia. Este posibil ca RMN-ul de san sa nu depisteze anumite tipuri de cancer de san. Mamografia continua sa reprezinte standardul de aur in depistarea cancerului de san. Pe de alta parte, RMN-ul de san este mult mai eficient decat o mamografie sau o ecografie in depistarea unei mase mai mici de tesut tumoral si este foate util in examinarea femeilor cu tesut mamar foarte dens, non-gras.

Medicul poate recomanda un RMN de san in urmatoarele situatii:

  • Ai fost diagnosticata cu cancer de san si medicul vrea sa determine gradul de extindere a tumorii
  • Ai un risc crescut de cancer de san; se considera risc crescut orice risc de 20% sau mai mare; riscul se calculeaza cu ajutorul unor instrumente specifice care tin cont de istoricul familial si prezenta factorilor de risc asociati cancerului de san 
  • Ai o mutatie a genei cancerului de san ereditar (de exemplu, BRCA1 sau BRCA2)
  • Prezenta unei scurgeri mamelonare
  • Ai un tesut mamar foarte dens si anterior mamografia nu a reusit sa detecteze un cancer de san
  • Ai istoric de modificari precanceroase la nivelul sanului 
  • Ai avut nevoie de tratamente pe baza de radiatii in zona pieptului inainte de varsta de 30
  • Ai un implant mamar si ai identificat o scurgere suspecta sau o ruptura la nivelul implantului

RMN-ul de san nu te expune radiatiilor!

RMN-ul de san este o procedura sigura, care nu te expune la radiatii. Asemenea oricarui test, investigatia are si riscuri, de care trebuie sa tii cont, cum ar fi:

  • Poate oferi rezultate fals-pozitive. Un RMN de san poate identifica zone suspecte care, dupa o evaluare suplimentara (ecografie de san sau biopsie de san) se dovedesc a fi benigne. Aceste rezultate sunt cunoscute ca fiind fals-pozitive si pot conduce la anxietate.
  • Posibila reactie adversa la substanta de contrast utilizata. RMN-ul de san implica injectarea unei substante de constrast, care ajuta la interpretarea imaginilor. Foarte rar, aceasta substanta poate provoca reactii alergice care, in cazul persoanelor cu probleme renale, pot conduce la complicatii grave.

Cum te pregatesti pentru un RMN de san?

Inainte de realizarea unui RMN de san, medicul iti poate face o serie de recomandari:

  • Programeaza RMN-ul de san la inceputul ciclului menstrual. Pentru rezultate mai clare, se recomanda efectuarea RMN-ului de san in zilele 6-14 ale ciclului menstrual. Prima zi a sangerarii menstruale este considerata prima zi a ciclului mentrual. 
  • Spune medicului ginecolog daca suferi de alergii. Cele mai multe investigatii cu rezonanta magnetica folosesc o substanta de contrast pentru a usura interpretarea imaginilor. Aceasta substanta este injectata intravenos si, rareori, poate conduce la reactii adverse. Spune medicului daca suferi de alergii, pentru a evita orice complicatii.
  • Spune medicului daca ai probleme renale. Substanta de constrast pe baza de Gadolinium (metal rar) poate provoca complicatii grave la persoanele cu probleme renale. 
  • Spune medicului daca esti gravida. In general, RMN-ul nu este recomandat in primul trimestru de sarcina.
  • Spune medicului daca alaptezi. In cazul in care alaptezi, medicul iti poate recomanda sa stochezi laptele matern inainte de realizarea RMN-ului de san. Asta pentru ca este posibil sa faci o pauza de 2 zile dupa realizarea RMN-ului de san, pentru ca organismul sa elimine substanta de contrast din organism. Aceasta este o masura preventiva, intrucat riscul ca bebelusul sa fie afectat de substanta de contrast este foarte mic, conform Colegiului American de Radiologie. 
  • Spune medicului daca urmezi un tratament hormonal. Este posibil ca terapia de substitutie hormonala sa fie intrerupta, numai cu acordul medicului cu 2 saptamani inainte de realizarea RMN-ului de san.
  • Nu purta nimic metalic in timpul interventiei. Obiectele metalice, cum ar fi coliere, agrafe de par si ceasuri de mana, se pot strica in timpul interventiei imagistice. 
  • Spune medicului daca ai dispozitive medicale implantate, cum ar fi un stimulator cardiac, defibrilator cardiac implantabil, proteza articulara metalica, implanturi cohleare, valve cardiace artificiale, schije sau orice fragment metalic. Acestea pot prezenta un pericol pentru tine sau pot afecta calitatea rezultatului.
  • Spune medicului daca ai tatuaje. Anumiti coloranti pot contine metale si pot afecta calitatea rezultatului.

In ziua precedenta examinarii:

  • Mananca normal si continua sa-ti iei medicamentele obisnuite, daca medicul nu ti-a indicat restrictii

In ziua examinarii 

  • Trebuie sa aduci dosarul medical, care sa contina rezultatele ultimelor investigatii/analize, inclusiv analizele de sange, uree si creatinina - nu mai vechi de 30 de zile, date despre graviditate recenta sau alaptare, tratament hormonal cu estrogeni, tratament cu hormoni tiroidieni, eventualele interventii chirurgicale la nivelul sanului, radioterapia sau chimioterapia efectute si timpul scurs de la incheierea acestora, corelate cu datele clinice (de exemplu modificari cutanate sau ale mamelonului, scurgeri mamelonare)
  • Este recomandat sa ajungi cu cel putin 30 de minute inainte de programare
  • Vei fi rugata sa porti o uniforma de spital sau haine din bumbac, care sa nu aiba elemente metalice
  • Nu ai voie sa intri in camera de examinare cu nimic ce ar putea afecta campul magnetic, cum ar fi bijuterii, ceas de mana, ochelari de vedere, proteza dentara, aparat auditiv
  • Trebuie sa stai nemiscata si este posibil sa fii rugata sa-ti tii respiratia timp de 30 de secunde
  • In timpul investigatiei vei auzi un zgomot intermitent puternic si vei primi casti pentru confort
  • Ti se va indica un buton pe care trebuie sa-l apesi in cazul in care esti deranjata de ceva anume in timpul procedurii

Cum se realizeaza un RMN de san?

Odata ajunsa la clinica, o asistenta medicala iti va inmana un halat sau o uniforma de spital si, daca este cazul, iti va explica de ce trebuie indepartate bijuteriile. Spune-i medicul daca suferi de claustrofobie sau daca te panichezi in spatii mici, pentru ca acesta sa-ti poata administra un sedativ usor care sa te ajute sa te calmezi. 

Vei fi rugata sa intri in camera de examinare si sa te asezi, cu fata in jos, pe masa de scanare a aparatului de rezonanta magnetica. Masa este captusita si este conceputa special cu o deschizatura in care sanii tai se vor porivi perfect. Aceasta scobitura contine bobine care detecteaza semnalele magnetice de la aparat de rezonanta magnetica. Apoi, intreaga masa va fi introdusa in aparatul RMN. 

In timpul investigatiei, vei auzi vocea medicului radiolog, care te va monitoriza din camera alaturata. Acesta iti va reaminti sa respiri normal si sa stai nemiscata, pe cat posibil. 

Consultant: Dr. Raluca Mihalache, medic specialist Radiologie - Imagistica Medicala

Surse:
www.mayoclinic.org
www.cancer.net
www.cancer.org