Tratamentul depinde de tipul si de severitatea aritmiei. In anumite cazuri, tratamentul nu este necesar. Variantele de tratament includ medicamente, modificari de stil de viata, terapii invazive, dispozitive electrice sau interventia chirugicala.
Medicatie
Antiaritmicele sunt medicamentele folosite pentru a converti aritmia la un ritm sinusal normal si pentru a preveni aritmia. Alte medicamente pot fi cele pentru controlul rimului cardiac, anticoagulantele sau antiagregantele plachetare precum warfarina (care “subtiaza vasele de sange”) sau aspirina, care reduce riscul de accident vascular cerebral sau de a dezvolta trombi (cheaguri de sange).Este important sa cunosti denumirea medicamentelor, de ce iti sunt prescrise, care este frecventa si orarul dupa care le iei, care sunt efectele adverse care se pot produce si care sunt medicamentele pe care le-ai luat anterior pentru aritmie.
Modificari de stil de viata
Aritmiile pot fi asociate cu anumiti factori de stil de viata. Urmatoarele pot sa contribuie la limitarea incidentei aritmiilor:
- Daca fumezi, renunta la fumat.
- Limiteaza consumul de alcool.
- Limiteaza sau evita consumul cofeinei. Unele persoane sunt sensibile la cofeina si pot observa mai multe simptome cand consuma produse cu cofeina, precum ceaiul, cafeaua, cola si unele medicamente fara reteta (OTC).
- Evita folosirea stimulantelor. Fii atent la stimulantele folosite in medicamentele pentru tuse si raceala, precum si in suplimentele naturiste sau nutritive. Unele substante contin ingrediente care determina ritmul cardiac neregulat. Citeste eticheta si intreaba medicul sau farmacistul despre medicamentele potrivite pentru tine.
- Familia s-ar putea sa doreasca sa se implice in ingrijirea ta invatand sa recunoasca simptomele si sa apeleze la resuscitare (CPR) la nevoie.
- Daca observi ca ritmul cardiac neregulat se produce mai des in timpul anumitor activitati, evita-le.
Terapii invazive
Cardioversiunea electrica si ablatia prin cateter sunt terapii invazive folosite pentru tratarea ritmului cardiac neregulat. Medicul va stabili care este cel mai bun tratament si va discuta cu tine beneficiile si riscurile acestor variante.
- Cardioversiunea electrica. Pacientii cu aritmii persistente, ca in fibrilatia atriala, se poate sa nu obtina un ritm cardiac normal doar cu ajutorul medicamentelor. Cardioversiunea electrica furnizeaza un soc electric peretelui toracic, care sincronizeaza inima si permite reinceperea ritmului cardiac normal. Aceasta procedura este efectuata dupa ce primesti un anestezic de scurta durata.
- Ablatie de cateter. In timpul ablatiei, energia este transmisa printr-un cateter catre mici zone ale muschiului cardiac. Aceasta energie poate fie sa “deconecteze” circuitul ritmului anormal, sa blocheze pulsurile anormale si sa stabileasca conduita normala a impulsurilor, fie sa deconecteze circuitul electric dintre atrii si ventricule.
- Izolarea venei pulmonare: La pacientii cu fibrilatie atriala frecventa, paroxistica sau persistenta, izolarea venelor pulmonare este o procedura care foloseste catetere speciale pentru a uni tesutul venos, considerat ca provoaca fibrilatie atriala disfunctionala. Scopul este mai degraba de a izola decat a indeparta focarele responsabile pentru declansarea fibrilatiei atriale printr-un blocaj de conducere circumferentiala.
- Implantarea dispozitive electrice
- Implantare stimulator cardiac permanent: Este un dispozitiv care trimite mici impulsuri electrice catre muschiul inimii pentru a mentine ritmul cardiac normal. Stimulatorul are un generator (care gazduieste o baterie si un mic computer) si fire care trimit impulsul de la generator catre muschiul cardiac, si simte totodata activitatea electrica a inimii. Stimulatoarele cardiace sunt folosite in majoritatea cazurilor pentru a preveni bataile prea reduse ale inimii. Stimulatoarele mai noi au numeroase functii sofisticate create pentru a gestiona aritmiile, a optimiza functiile legate de inima si a imbunatati sincronizarea.
- Implantare defibrilator cardiac: Este un dispozitiv electronic sofisticat folosit in primul rand pentru tratarea tahicardiei ventriculare si a fibrilatiei ventriculare – doua tulburari de ritm cardiac care ameninta viata. ICD monitorizeaza constant ritmul cardiac. Cand detecteaza un ritm cardiac anormal, foarte rapid, transmite energie muschiului inimii pentru a determina inima sa bata din nou in ritm normal.
Interventie chirurgicala
Interventia chirurgicala poate fi necesara pentru a corecta aritmiile care nu pot fi controlate prin medicatie sau metode de tratament nechirugicale. Interventia chirurgicala pentru aritmie poate, de asemenea, sa fie recomandata daca ai nevoie de interventie chirurgicala, ca in inlocuirea valvei inimii sau bypass cardiac, pentru a corecta alte forme de boala de inima. Tehnica Maze sau Maze modificata sunt doua proceduri chirurgicale folosite pentru a corecta fibrilatia atriala. Medicul va stabili care este cel mai bun tratament pentru tine si va discuta impreuna cu tine optiunile de tratament, inclusiv mai multe informatii in legatura cu tratamentul chirugical, in cazul in care acesta se dovedeste varianta de tratament potrivita.
Preventie
Sunt necesare vizite regulate la medic pentru:
- A te asigura ca tii aritmia sub control
- A primi ajustari potrivite in schema de tratament
- A primi evaluarea dispozitivelor medicale implantate
- A te asigura ca te mentii sanatos si ca nu ai alte probleme medicale
Medicul iti va comunica frecventa cu care sa vii la consult. Ia legatura cu medicul intre consulturi daca simptomele devin mai frecvente sau se agraveaza.
Consultant: Dr. Marculescu Mihaela, medic specialist cardiolog, Policlinica Sun Plaza
Surse de informatie: