La nivelul Uniunii Europene deja se discuta de valabilitatea certificatului de vaccinare pentru o perioada de maximum 9 luni de zile de la completarea schemei de vaccinare. Atat reprezentantii UE, cat si cei ai Consiliului Europei au stabilit deja ca aceasta perioada de valabilitate va intra in vigoare incepand cu luna februarie 2022. Exista si tari in care noua regula va intra in vigoare din prima luna a anului viitor, cum este Cehia, de exemplu. In Italia aceasta regula este pusa in aplicare inca din septembrie 2021, iar guvernul italian a anuntat ca incepand cu luna februarie 2022 valabilitatea certificatului de vaccinare se va reduce de la 9 la 6 luni.
Ce inseamna practic expirarea valabilitatii certificatului de vaccinare? Ca se impune nevoia unei doze booster – a doua sau a treia doza de vaccin, in functie de tipul vaccinului administrat initial. Aceasta doza booster va prelungi valabilitatea certificatului de vaccinare si, implicit, va oferi mai multa protectie organismului in fata unei infectii COVID-19. Deocamdata, nu se stie exact ce inseamna aceasta protectie, mai ales in fata noii variante Omicron. Studiile realizate pana la finalul anului 2021 indica faptul ca vaccinarea completa, inclusiv cu doza booster, ofera o protectie puternica impotriva infectiei cu Omicron. O schema completa de vaccinare cu doze de vaccin pare sa protejeze impotriva formelor severe de infectie. O analiza a cazurilor cu Omicron din primele saptamani de la descoperirea noii variante din Africa de Sud au aratat ca vaccinarea cu doua doze de vaccin Pfizer-BioNTech a redus cu 70% riscul de spitalizare din cauza infectiei.
Faptul ca doua doze standard de vaccin ar putea sa nu ofere o protectie suficienta impotriva infectiei cu Omicron, desi ofera suficienta protectie impotriva formelor severe de boala, a pus pe ganduri atat expertii din domeniul sanatatii, cat si producatorii de vaccinuri, care deja lucreaza la imbunatatirea vaccinurilor, astfel incat sa fie mult mai eficiente impotriva noilor variante.
Este sau nu nevoie de o patra doza de vaccin impotriva COVID-19?
Desi necesitatea a trei doze de vaccin este tot mai evidenta, este mai putin clar cat de mult dureaza aceasta protectie. De asemenea, nu este clar daca o a patra doza va fi in cele din urma necesara si daca da, cand va fi administrata.
In Statele Unite ale Americii, CEO-ul companiei Pfizer, Albert Bourla, a declarat la inceputul lunii decembrie ca administrarea unei a patra doze ar putea fi necesara mai devreme decat ar fi preconizat initial din cauza ratei fulminante de raspandire a variantei Omicron – varianta dominanta in SUA de aproape o luna de zile. Initial, compania farmaceutica preconiza ca o noua doza booster va fi necesara la 12 luni de la administrarea primei doze booster. “De cand cu Omicorn este posibil sa avem nevoie de ea (doza a 4-a, n. red.) mai repede”, a explicat Albert Bourla la postul de televiziune CNBC.
Pe de alta parte, consilierul medical sef al presedintelui american Joe Biden, dr. Anthony Fauci, a declarat ca “este prematur sa vorbim despre o a patra doza", deoarece nu se stie deocamdata despre ce nivel de protectie suplimentara ofera prima doza booster (cea de-a treia doza de vaccin, n. red.).
“Unul dintre lucrurile pe care le vom urmari cu mare atentie este durabilitatea protectiei dupa a treia doza de vaccin ARNm (Moderna si Pfizer/BioNTech, n. red.). Daca protectia este mult mai durabila decat cea oferita de primele doua doze, fara booster, atunci vom putea astepta o perioada semnificativa de timp fara a necesita o a patra doza", a precizat dr. Anthony Fauci, citat de CNN.
Nevoia unei a patra doze de vaccin – evaluata atent in Germania si UK
In contextul cresterii numarului de cazuri de COVID-19 in toata Europa, ca urmare a raspandirii variantei Omicron, atat Germania, cat si Regatul Unit cantaresc atent nevoia administrarii celei de-a patra doze de vaccin impotriva COVID-19 pentru anumite categorii de persoane.
“Cred ca vor exista oameni care vor primi o a patra doza de vaccin. Deocamdata nu cred ca aceasta doza va fi pentru toata lumea... Trebuie sa vedem cum evoleaza lucrurile si cum vom trece de acest nou val", a declarat la jumatatea lunii decembrie 2021 prof. Adam Finn de la Universitatea din Bristol din Marea Britanie, care este si membru al Comitetului mixt pentru vaccinare si imunizare din Marea Britanie, citat de The Guardian.
O declaratie asemanatoare a facut si ministrul Sanatatii din Germania, Karl Lauterbach, care este si medic si om de stiinta: “Personal, m-as astepta la o a patra doza de vaccin”. Pe de alta parte, Lauterbach a mentionat ca deocamdata nu exista dovezi stiintifice referitoare la protectia oferita de o noua doza booster.
In alta ordine de idei, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a criticat eforturile natiunilor mai bogate pentru administrarea dozelor booster. Nu este o noutate faptul ca statele mai sarace reusesc cu foarte mare dificultate sa faca rost de dozele necesare pentru schema completa de imunizare cu una sau doua doze de vaccin impotriva COVID-19.
,,Au fost administrate suficiente vaccinuri la nivel global in acest an, incat tinta de 40% ar fi putut fi atinsa in fiecare tara pana in luna septembrie 2021, daca acele vaccinuri ar fi fost distribuite echitabil, prin mecanismele COVAX si AVAT”, a declarat directorul general OMS, adaugand ca “nicio tara nu isi poate accelera iesirea din pandemie prin administrarea dozelor booster”.
Primul test privind eficacitatea unei a 4-a doze de vaccin
Un spital israelian a inceput la 27 decembrie 2021 administrarea celei de-a patra doze de vaccin impotriva COVID-19 unui grup de 150 de cadre medicale care primisera prima doza booster in urma cu cel putin 4 luni. Actiunea face parte din primul studiu major privind siguranta si eficacitatea celei de-a patra doze de vaccin impotriva infectiei cu Omicron.
Guvernul israelian ia in considerare o recomandare de a administra o a doua doza booster populatiei vulnerabile la noua varianta COVID-19 – persoanele care au impliniti 60 de ani, persoanele cu un sistem imunitar slabit sau cel care lucreaza in domeniul sanatatii.
Surse:
www.healthline.com
www.cnet.com
www.reuters.com
https://edition.cnn.com
https://thehill.com
Text: Mirabela Viasu, Senior Medical Editor