Specialistii vorbesc de o tripla epidemie in special in emisfera nordica, alimentata de circulatia simultana a virusurilor gripale, a virusului sincitial respirator (RSV) si a noilor subvariante de Omicron. O nota distincta a acestui sezon de infectii respiratorii o constituie aparenta crestere a gradului de severitate a virozelor respiratorii, cu precadere la copii.
Ultima saptamana a anului a fost marcata in Romania de aproape 75.000 de cazuri de afectiuni respiratorii care au inclus gripa, infectiile acute ale tractului respirator superior (IACRS) si pneumoniile, dupa ce cu doar o saptamana inainte autoritatile raportau alte 140.000 de cazuri diagnosticate de medici.
Cu toate ca in contextul sarbatorilor de iarna cazurile au fost subraportate, numarul acestora a fost cu 53,8% mai mare fata de media de 48.489 inregistrata in aceeasi saptamana in 5 sezoane prepandemice (2015-2019), fiind practic a 3-a saptamana consecutiva in care au fost depasite ratele istorice, sublinia Institutul National de Sanatate Publica.
Nu numai Romania se confrunta cu cresterea numarului de afectiuni acute respiratorii. Un triplu val epidemic a cuprins emisfera nordica, intretinut indeosebi de raspandirea confluenta a virusurilor gripale (AH1, AH3, B), a virusului sincitial respirator (RSV), dar si de exacerbarea focarelor de COVID-19 induse de 4 noi subvariante ale tulpinii Omicron, care au o capacitate sporita de eludare a mecanismelor imune umorale ale organismului.
Spitale de pediatrie supraaglomerate
Spitalele de copii din multe tari, inclusiv din Romania, sunt pline de copii infectati cu virusuri, inclusiv RSV si gripa. Unii experti speculeaza ca situatia actuala ar fi cauzata inclusiv de un decalaj de imunitate rezultat din aplicarea masurilor intensive de izolare si de reducere a contaminarii respiratorii din ultimii doi ani.
Virusul sinctial respirator
Virusul sincitial respirator este un virus ARN care provoaca in mod obisnuit infectii respiratorii banale, de tipul “racelilor” si poate fi dificil de diferentiat de alte infectii respiratorii, deoarece simptomele sunt comune altor boli - stranut, rinoree, congestie, tuse, febra, scaderea apetitului si respiratie suieratoare. Practic, pana la 2 ani, se considera ca peste 90% dintre copii fac o infectie cu RSV.
Virusul se poate răspândi prin tuse, strănut, suprafețe și contact direct. In cele mai multe cazuri, infectiile cu RSV sunt usoare si se vor ameliora in 1-2 saptamani. Cu toate acestea, in anumite cazuri, virusul poate provoca boli severe (bronsiolite, pneumonii) care pot necesita tratament spitalicesc.
RSV poate provoca infectii severe si pneumonie oricarei persoane, dar in special la adulti cu varsta de peste 65 de ani si la cei cu afectiuni pulmonare sau cardiace cronice sau un sistem imunitar slabit. Insa este cel mai frecvent sever la copiii mici pana in 5 ani, mai ales la cei cu diverse comorbiditati. In prezent nu exista niciun vaccin care sa previna acest tip de infectii.
Gripa
In privinta gripei, majoritatea persoanelor care contracteaza virusul gripal au simptome tolerabile care se remit in decurs de 1 saptamana, maxim 10 zile. Cu toate acestea, exista un segment de populatie extrem de expus riscului unor complicatii: persoanele vulnerabile (batrani, persoane cu comorbiditati, malnutritie, imunocompromise, gravide si nou-nascuti) care s-ar putea imbolnavi grav, ar putea avea nevoie de terapie intensiva si chiar pot deceda. Cu cat ratele de infectie sunt mai mari la nivel comunitar, cu atat riscurile se accentueaza pentru persoanele vulnerabile, in special nevaccinate.
Doua tipuri de virus gripal infecteaza oamenii, cele de tip A si B, care la randul lor sunt de mai multe subtipuri. In prezent varianta A ( subtipurile AH1 si AH3) se afla preponderent in circulatie, fiind raspunzatoare de majoritatea cazurilor de gripa.
Daca nu te-ai vaccinat inca impotriva gripei, ai ocazia sa o faci acum. Programeaza-te pentru vaccinare ca sa eviti imbolnavirea sau contractarea unei forme severe de gripa.
4 subvariante Omicron provoaca ingrijorare
Desi pandemia COVID a intrat in ultima vreme intr-un con de umbra, multi considerand-o incheiata, o cercetare recenta a descoperit patru subvariante Omicron ale coronavirusului care sunt responsabile de un nou val de infectii COVID. Acestea sunt subvariantele BQ.1, BQ1.1, XBB si XBB.1 apartinand tulpinii Omicron, care s-au dovedit cele mai rezistente la anticorpii neutralizanti.
Nu numai ca sunt insensibile la anticorpii dezvoltati ca urmare a infectiilor anterioare sau vaccinarilor COVID-19, inclusiv de ultima generatie, dar se remarca printr-o rata accelerata de transmitere de la om la om. Cu toate acestea, nu sunt dovezi privind o eventuala crestere a patogenicitatii si virulentei acestora, rata de mortalitate mentinandu-se la niveluri reduse in lipsa coexistentei unor comorbiditati severe.
Cazurile de gripa au escaladat cu 5 saptamani inainte de previziunile specialistilor
Conform datelor comunicate de Ministerul Sanatatii, la nivel national, in ultima saptamana, s-au inregistrat aproape 5.000 de cazuri de gripa clinica, aproape dublu fata de cele 2.685 cazuri inregistrate in saptamana precedenta si de 15 ori mai multe fata de media calculata de 315 cazuri, raportata pentru aceeasi saptamana in ultimele 5 sezoane prepandemice (2015-2019).
Specialistii au remarcat tendinta infectiilor gripale de a ataca anul acesta precoce, cu 5 saptamani inainte fata de sezonul prepandemic, avertizand ca numarul de cazuri va ajunge la apogeu in perioada urmatoare (15 ianuarie- 10 februarie).
Cele mai multe cazuri de gripa testate in laborator au fost confirmate cu virus gripal A nesubtipat, virus gripal AH1 sau AH3, iar cele mai putin frecvente au fost imbolnavirile cu virus gripal de tip B. Desi 34 de judete au fost afectate de gripa, cele mai multe cazuri sunt concentrate in Bucuresti, Brasov, Cluj si Prahova. In cursul saptamanii trecute s-au semnalat si primele doua decese din cauza gripei, victimele fiind doua femei de 25 si respectiv 50 de ani, nevaccinate antigripal.
Desi este cunoscuta actiunea de protectie a vaccinului gripal, pana la aceasta data doar 1,5 milioane de romani, in special persoane vulnerabile, au fost imunizati impotriva gripei.
Stare de alerta epidemiologica declarata de autoritati
Intensitatea ridicata a activitatii gripale pe parcursul ultimelor 3 saptamani succesive a determinat autoritatile sa declare starea de alerta epidemiologica. Anuntul a fost facut de ministrul sanatatii in cadrul unei recente conferinte de presa. Alexandru Rafila si-a motivat decizia prin rata constanta de crestere saptamanala cu minim 20% a cazurilor de gripa, trei saptamani la rand, dar si prin procentul de peste 10% (chiar 37%) de probe pozitive pentru gripa in probele de laborator analizate.
Ministrul pledeaza pentru o abordare precauta, insa temperata, a actualului val de infectii sezoniere, fiind rezervat in privinta declararii “epidemiei” de gripa, care, conform legilor elaborate dupa 2020, ar impune restrictii la nivel national, precum izolarea sau chiar carantinarea persoanelor bolnave și a contactilor, nejustificate la momentul actual, in opinia sa.
“Abordarea noastra a fost in sprijinul mentinerii vietii normale, nu sa impunem izolare. Nu este o situatie dramatica.”, sustine oficialul, invocand situatii anterioare cand au fost si peste 170.000 de cazuri de infectii respiratorii raportate saptamanal, fara a fi necesara adoptarea unor masuri restrictive excesive.
Ministrul Rafila a formulat, insa, o serie de recomandari pentru limitarea raspandirii afectiunilor respiratorii sezoniere, precum evitarea aglomeratiei, purtarea mastii, triajul epidemiologic si incurajarea vaccinarii antigripale si a solicitat populatiei acceptarea unui parteneriat cu ministerul pentru a contribui la limitarea extinderii valului actual de viroze mixte respiratorii.
Inaintea conferintei, Ministrul Educatiei a anuntat ca “scolile se vor redeschide in conditii normale si nu avem in vedere suspendarea cursurilor, trecerea in regim online sau in sistem hibrid”. Dar s-a solicitat purtarea mastilor de catre cadrele didactice, dezinfectarea si ventilarea spatiilor de invatamant si responsabilizarea parintilor in evaluarea starii de sanatate a micutilor inainte de a-i trimite la scoala sau gradinita (triajul familial).
Diagnosticul rapid al agentului cauzal al infectiilor respiratorii
In cadrul clinicilor Regina Maria va puteti adresa nu numai medicilor pediatri, internisti sau infectionisti pentru diagnosticarea si tratarea prompta si corecta a infectiilor respiratorii, dar dispunem acum de posibilitarea efectuarii unor paneluri de teste moleculare de ultima generatie care identifica rapid agentul cauzal viral sau bacterian al infectiilor respiratorii. Putem diferentia astfel rapid, dintr-o simpla proba de secretie nazofaringiana (tampon nazofaringian), intre cei mai frecventi patogeni respiratori, inclusiv SARS-COV2, virus gripal sau virus sincitial respirator.
Testarea moleculara permite, prin echipamentul Seegene, identificarea a 23 de agenti patogeni respiratorii (16 virusuri respiratorii, inclusiv SARS-CoV-2 si subtipare gripala A si 7 bacterii respiratorii). Panelurile de virusuri si bacterii pot fi combinate pentru un tablou complet (identificare co-infectii virale si bacteriene, in functie de simptomele pacientului).
Instrumentul analizor FilmArray poate lucra simultan 20 de agenti patogeni respiratori – acesta integreaza prepararea probelor, extractia, amplificarea, detectia si analiza rezultatelor intr-un singur echipament; prezinta acuratete: peste 95% sensibilitate si peste 99% specificitate.
Surse de informatie:
- https://www.medscape.com
- https://news.usc.edu
- https://www.biziday.ro
- https://www.cdc.gov
- https://www.cnscbt.ro
- https://www.ms.ro